Μικρός οδηγός επιβίωσης για τις γιορτές και πατατούλες baby στο φούρνο με πορτοκάλι, μουστάρδα και κόλιαντρο

potatoes-with-orange-and-coriander2

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές παρατηρώ γύρω μου μια φρενίτιδα. Στα μαγαζιά γίνεται χαμός, στα σουπερμαρκετ γίνεται χαμός, στους δρόμους, χαμός. Αναρωτιέμαι που είναι όλος αυτός ο κόσμος τις υπόλοιπες ημέρες! Μάλλον κρύβεται και περιμένει να βγει την κατάλληλη στιγμή… Όλη αυτή η ανακατωσούρα που λέγεται «εορταστική περίοδος» νομίζω πως χρειάζεται λίγο ζεν. Καλή οργάνωση (όπως όλα άλλωστε) και μια προσέγγιση back to basics. Δεν χρειάζεται για το τραπέζι με τους συγγενείς να φτιάξετε για πρώτη φορά το μοσχαράκι Bourguignon της Julia. Και αν το κάνετε, μην εκπλαγείτε που δεν θα είναι τόσο τέλειο όσο ο κόπος που βάλατε. Γιατί απλούστατα η τελειότητα έρχεται με την επανάληψη ή practice makes perfect σε τέλεια ελληνικά.

Έτσι λοιπόν αν έχετε τραπέζι φέτος, σε γνωστούς και φίλους, κάντε απλά πράγματα και φροντισμένα. Κάτι που ξέρετε καλά και που αρέσει. Βγάλτε ωραία πλατό με τυριά και ντελικατέσσεν σαλάμια, αγοράστε και φρέσκο ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς ή κριτσίνια και έχετε ένα πολύ καλό πρώτο πιάτο. Συνοδέψτε με ένα αφρώδη οίνο και αμέσως ήρθε η γιορτή! Το κυρίως να είναι απλό αλλά νόστιμο. Εγώ θα έκανα το μπούτι το χοιρινό ας πούμε και θα το σερβίριζα με τις πατατούλες που σας δίνω σήμερα. Ή κάντε κάτι ανατρεπτικό, όπως το κοτόπουλο με δαμάσκηνα, πράσινες ελιές και κάπαρη, ένα πιάτο που κλέβει πάντα την παράσταση όταν το φτιάχνω και δεν είναι δύσκολο, ούτε ακριβό.

Μια ωραία σαλάτα είναι απαραίτητη νομίζω και αυτή  με το λάχανο  και το μήλο είναι και της εποχής και πεντανόστιμη. Ή δοκιμάστε μια πράσινη σαλάτα με ρόδι και καρύδια, επίσης της εποχής.

Τέλος, για γλυκό, αν πιάνει το χέρι σας καλώς. Οι επιλογές πολλές και για όλα τα γούστα. Αν όχι, ζητήστε να σας φέρουν για να μην κουραστείτε χωρίς λόγο!

Οι πατατούλες τώρα  θα συνοδέψουν τέλεια όλα τα ψητά κρέατα στο τραπέζι το εορταστικό. Γενικά το ππορτοκάλι με το κόλιαντρο (ξερό κόλιαντρο, όχι πράσινο) είναι φοβερός συνδυασμός, ενώ τα «μωρά πατατούλες» δίνουν μια πιο deluxe αίσθηση από την κλασική κυδωνάτη πατάτα. Αφήστε δε που η τραγανή πετσούλα τους είναι όλα τα λεφτά. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως τρώγονται ωραία και κρύες, έτσι στο όρθιο, γιατί καμιά φορά η λιγούρα χτυπάει ξανά στις Αρμένικες βίζιτες των ημερών και όλο και κάποιον θα πετύχετε να τσιμπολογάει και πάλι κρυφά….

potatoes-with-orange-and-corianderΠατατούλες baby με πορτοκάλι, μουστάρδα και κόλιαντρο (ξερό)

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα (πολλαπλασιάστε αναλόγως, δεν μένουν σχεδόν ποτέ!)

  • 1 κιλό πατάτες baby
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.σ. μουστάρδα κλασική
  • 1 κ.σ. κόλιαντρο ξερό (σε κόκκους), κοπανισμένο
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC αέρα.
  2. Αν οι πατάτες δεν είναι πλυμένες, βάλτε τις σε μπολ με νερό, μουλιάστε τις καλά, και έπειτα τρίψτε την κάθε μία με ένα βουρτσάκι για να φύγει όλο το χώμα.
  3. Απλώστε τις πατάτες στο σκεύος σας και περιχύστε με τα υγρά. Για 1 κιλό εγώ όπως βλέπετε χρησιμοποίησα ένα γιουβέτσι διαμέτρου 26εκ. περίπου με ύψος 6-7 εκ. Αν τις απλώσετε πολύ σε μεγάλο σκεύος θα γίνουν πιο τραγανές και θέλουν περισσότερο προσοχή στο ψήσιμο.
  4. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε και τον κόλιαντρο και έπειτα ανακατέψτε καλά να πάνε όλα τα υλικά παντού. Αυτό γίνεται πιο εύκολα με τα χέρια, αλλά αν δεν είστε τέτοιος τύπος χρησιμοποιήστε σπάτουλα.
  5. Βάλτε τις πατατούλες να ψηθούν για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται a) από το φούρνο και το  b) μέγεθος, c) ποικιλία της πατάτας, d) από το πόσο απλωτά τις βάλετε, οπότε από τα 45 λεπτά αρχίστε να τις κοιτάτε!
  6. Μόλις βγούν ρίξτε λίγο ακόμη κόλιαντρο και σερβίρετε. Εμένα μου άφησαν λίγο ζουμάκι κάτω που το έριξα πάνω στις πατάτες στην πιατέλα.

potatoes-with-orange-and-coriander3

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

4 thoughts

  1. συμφωνω με ολα!! τετοιες ωρες δεν θελουν πειραματισμους που δεν θα εκτιμηθουν κιολας και θα σου αναψουν τα λαμπακια πιο φωτεινα κ απ του δεντρου!! απλα πραματα κλασσικα και αγαπημενα!! οι πατατες εννοειτε δν λειπουν απ το τραπεζι1!!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.