Βελούδινη σούπα λαχανικών με μπαχαρικά

velvet-vegetable-soup4Νομίζω πως αρκετό κρέας φάγαμε αυτές τις ημέρες! Τουλάχιστον εγώ. Παραμονή μας είχε η πεθερά μου τραπέζι με χοιρινό ρολό στο φούρνο και Φινλανδικό πουρέ καρότου. Ανήμερα τα Χριστούγεννα έφτιαξε η μητέρα μου το καθιερωμένο αρνάκι με πατάτες στο φούρνο κι εγώ έκανα ένα μοσχαράκι με λιαστές ντομάτες , γιατί αρνί δεν τρώμε όλοι στο τραπέζι. Για επιδόρπιο έκανα τελικά ένα carrot cake και βέβαια τσακίσαμε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες! Οπότε νομίζω πως καλώς μαγείρεψα σήμερα σουπίτσα.

Την είχα προγραμματίσει να σας πω την αλήθεια, γιατί ξέρω πως το στομάχι μου χρειάζεται λίγη αποσυμπίεση, συν του ότι και ο καιρός σηκώνει λίγη σούπα. Βρήκα και μια απίθανη κολοκύθα μικρή και γλυκειά και όλα συνωμότησαν υπέρ της σούπας.

Τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησα είναι από τα αγαπημένα μου, τα τρία «Κ» : κύμινο, κόλιαντρο και κάρδαμο. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και garam masala που του ταιριάζει πολύ. Το μόνο που χρειάζεται η σούπα για να νοστιμίσει είναι το καλό τσιγάρισμα των λαχανικών στην αρχή. Όχι τόσο με το λάδι, όσο να πιάσουν στην κατσαρόλα και να καραμελώσουν λίγο . Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεστε ζωμό και η σούπα ετοιμάζεται πολύ γρήγορα.

Τέλος, η καλή μου φίλη Χ. μου έφερε από το Λονδίνο ένα ωραίο τρίο από αρωματικά αλάτια (με τσίλι, σκόρδο και διάφορα μυρωδικά) και με αυτό αρτύσαμε τη σούπα. Πιο πολύ μου άρεσε το αλάτι με τσίλι, γιατί περνάω φάση καυτερή, αλλά αν δεν έχετε, απλά ρίξτε λίγο μπούκοβο, να ανάψουν τα αίματα!

velvet-vegetable-soup2Βελούδινη σούπα λαχανικών

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο, μόνο το λευκό μέρος
  • 1 μικρή κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους (περίπου 500γρ καθαρό βάρος
  • 4-5 κολοκύθια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο και 1/2 κ.γ. κύμινο και  1/2 κ.γ. κόλιαντρο (ή 1.2 κ.γ. κάρυ σε σκόνη/ Garam masala)
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι ή μπούκοβο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίξτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και κάψτε ελαφρά τα μπαχαρικά
  2. Προσθέστε τα λαχανικά και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να έχουν λίγο πιάσει στον πάτο.
  3. «Σβήστε» το φαγητό με περίπου 2 λίτρα νερό και αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
  4. Περάστε την σούπα από το μπλέντερ, το μούλτι ή κάντε τη βελούδινη μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ.
  5. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε αν θέλετε με λίγο γιαούρτι και μπούκοβο ή άλλο καυτερό πιπέρι.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.