Σιροπιαστό κέικ με χαρούπι και κακάο

Το χαρούπι για κάποιον λόγο το αγαπώ πολύ! Ίσως γιατί έχει αυτή την ακαταμάχητη μυρωδιά, την τόσο χαρακτηριστική, ίσως γιατί θυμίζει το κακάο, με πολύ περισσότερα όμως οφέλη για τον οργανισμό. Τα αγαπημένα μου ντακάκια με χαρούπι δεν τα αλλάζω με τίποτα, όμως σκέφτηκα πως θα ήθελα να το δοκιμάσω και σε κάτι σπιτικό.

Το χαρούπι θεωρείται υπερτροφή με πολλά αντιοξειδωτικά και μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο (350mg ανά 100γρ!! το γάλα έχει 120-130mg ανα 100γρ), αλλά και πρωτεΐνες. Δεν είμαι ειδική στο θέμα της διατροφής, αλλά νομίζω πως γενικά αποτελεί ένα υλικό με πολύ ενδιαφέρον, ξεχασμένο λίγο μιας και είχε συνδεθεί με την φτώχεια.

Αυτό το κέικ είμαι σίγουρη πως θα γίνει αγαπημένο σας. Βασίζεται σε μια συνταγή της Rose Levy, σπουδαίας συγγραφέως φαγητού (άλλη υπέροχη συνταγή δική της είναι το κέικ λεμόνι, αλλά και το κέικ μήλου με crumble) και ξεχωρίζει για τον αντίστροφο τρόπο παρασκευής του. Δηλαδή πρώτα βάζετε στο μίξερ το αλεύρι και τη ζάχαρη και μετά προσθέτετε το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά. Μην τρομάζετε! Είναι όσο εύκολος και ο παραδοσιακός τρόπος και δίνει κέικ με πολύ ωραία υφή.

Πάμε να δούμε τη συνταγή:

Σιροπιαστό κέικ με χαρούπι και κακάο

Αν δεν έχετε χαρούπι διαθέσιμο, αντικαταστήστε το με κακάο σε σκόνη. Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη: αν δεν έχετε μαύρη βάλτε την ίδια ποσότητα σε λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. ΘΑ χάσει λίγο το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά πάλι νόστιμο θα βγει!

YΛΙΚΑ για μία φόρμα με τρύπα 25 εκ.

  • 200γρ (ένα κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό (5% ή 2%)
  • 60γρ χαρούπι σε σκόνη (γνωστό και ως χαρουπάλευρο. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε κακάο)
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • 3 αβγά μεγάλα
  • 200γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 50μλ σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100γρ ζάχαρη μαύρη (μαλακή με μελάσα)
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1.5 κ.γ. μπέικιν
  • 1/5 κ.γ. αλάτι

για το σιρόπι

  • 80μλ ζεστό νερό
  • 25γρ κακάο σε σκόνη
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175οC αέρα ή 160οC αν χρησιμοποιείτε σκούρα φόρμα (οι σκούρες φόρμες ψήνουν πιο πολύ).
  2. Προετοιμάστε τη φόρμα σας. Αλείψτε τη καλά παντού με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με αλεύρι (ή και με κακάο, αν δεν σας αρέσουν τα άσπρα σημάδια που αφήνει το αλεύρι).
  3. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά, το χαρουπάλευρο, τη βανίλια και το γιαούρτι μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
  4. Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, τις ζάχαρες, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι για 30 περίπου δευτερόλεπτα.
  5. Προσθέστε το βούτυρο, το λάδι και το μισό μίγμα γιαουρτιού και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για 1.5 λεπτό. Το μίγμα θα ανοίξει σε χρώμα και θα αφρατέψει. Σταματήστε το χτύπημα και καθαρίστε τα πλαϊνά του μπολ με μια σπάτουλα.
  6. Σε χαμηλή ταχύτητα προσθέστε τώρα το υπόλοιπο μίγμα γιαουρτιού, λίγο λίγο, χτυπώντας για 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Αυτό θα δώσει καλύτερη δομή στο κέικ και θα το αφρατέψει.
  7. Ρίξτε το κέικ στη φόρμα σας καθαρίζοντας τα πλαϊνά του μπολ με τη σπάτουλα σιλικόνης.
  8. Ψήστε στο κέντρο προς τα κάτω του φούρνου σας για περίπου 45-55 λεπτά (λιγότερο αν έχετε πιο μεγάλη φόρμα). Αρχίστε να δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο από τα 40 λεπτά περίπου, τρυπώντας το με ένα μαχαίρι ή με καλαμάκι για σουβλάκι. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
  9. Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάξτε το σιρόπι. Βάλτε το νερό, το κακάο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και φέρτε το σε βρασμό ίσα να λιώσει η ζάχαρη. Κρατήστε το στην άκρη σκεπασμένο.
  10. Μόλις το κέικ βγει από το φούρνο, τρυπήστε το παντού με ένα μαχαίρι ή καλαμάκι για σουβλάκι και αλείψτε το με ένα πινέλο με το 1/3 του σιροπιού (περ. 50μλ).
  11. Αφήστε το κέικ να κρυώσει 10 λεπτά στη φόρμα, ξεφορμάρετε στην πιατέλα και αλείψτε παντού με το υπόλοιπο σιρόπι.
  12. Το κέικ διατηρείται σε καλά σκεπασμένο δοχείο 3-4 ημέρες.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.