Μυρωδάτα μπισκότα Spekulaas!

spekulaas7web

Το άργησα αυτό το πόστ αλλά τα κατάφερα! Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε πανεύκολα, μυρωδάτα, χριστουγεννιάτικα μπισκότα, χρησιμοποιώντας το Xmas Stamp της Silikomart. 

silikomart xmas stamp Όταν είδα το σετ, αμέσως σκέφτηκα τα Spekulaas μπισκοτάκια που φτιάχνουν στην Ολλανδία για την παραμονή του Αγίου Νικολάου, για την 5η Δεκεμβρίου δηλαδή. Ο άγιος Νικόλαος ή Sinterklaas (Santa Clauss αγγλιστί), είναι κατά την Ολλανδική παράδοση ο Άγιος που φέρνει τα δώρα στα παιδιά. Έτσι τα παιδάκια στην Ολλανδία είναι τα πρώτα στην Ευρώπη που παίρνουν δώρα!

Τα μπισκότα αυτά γίνονται παραδοσιακά με ξύλινα καλούπια και μυρίζουν Χριστούγεννα. Έχουν το χαρακτηριστικό πως είναι λεπτά και τραγανά, και τα παιδιά τρελαίνονται να τα μασουλάνε! Τη συνταγή τη βρήκα εδώ, αλλά υπάρχουν πολλές εκδοχές. Με τα μπαχαρικά δεν ήμουν τόσο τυπική, μιας και δεν μπορούσα είναι αλήθεια να μετράω το κάθε ένα σε γραμμάρια, οπότε έβαλα κανέλα, πιπέρι λευκό κάρδαμο και λίγο γαρύφαλλο σε ποσότητες free.

Το σετ τη Silikomart έχει το μεγάλο καλό πως τα μπισκότα δεν θέλουν άλλη διακόσμηση. Έτσι ακόμη και κάποιος που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί ή δεν πιάνει το χέρι του, μπορεί να φτιάξει όμορφα χριστουγεννιάτικα μπισκότα χωρίς κόπο. Εννοείται πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σετ με όποια αγαπημένη συνταγή για μπισκότα έχετε, όπως αυτά τα βουτύρου για παράδειγμα ή τα gingerbread


spekulaas3Χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών Spekulaas

ΥΛΙΚΑ

  • 225 γρ αλεύρι μαλακό
  • 115γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130γρ ζάχαρη μαύρη (μαλακιά, με μελάσα) soft brown sugar
  • 2 κ.γ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 3 κ.γ. μίγμα μπαχαρικών

μίγμα μπαχαρικών (για 2-3 δόσεις μπισκότα)

  • 6.5γρ  κανέλα
  • 2 γρ γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1.5γρ τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 γρ τριμμένο λευκό πιπέρι
  • 2γρ γλυκάνισο σε σκόνη
  • 1γρ τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/2γρ κάρδαμο σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 165ºC
  2. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν,τη σόδα και τα μπαχαρικά.
  3. Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέστε το γάλα. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέστε το αλεύρι και πλάστε γρήγορα τη ζύμη σε μια μπάλα.
  5. Πιέστε τη ζύμη να γίνει πλακουτσή, καλύψτε με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Μπορεί να γίνει και από την προηγουμένη.
  6. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και πασπαλίστε τον πάγκο και τη ζύμη με αλεύρι. Ανοίξτε την ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό  φύλλο περίπου 4 χιλιοστών. Αν χρησιμοποιήσετε το σετ, πιέστε τα σχήματα με τη στάμπα και έπειτα κόψτε τα με το στρογγυλό κουπ-πατ. Διαφορετικά δώστε τους σχήμα με τα κουπ-πατ που έχετε.
  7. Βάλτε τα μπισκότα σε λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για 10 περιπου λεπτά. Έτσι διατηρούν το σχήμα τους καλύτερα.
  8. Ψήστε τα για 16-18 λεπτά. Βέβαια το ψήσιμο εξαρτάται από το φούρνο σας και το πάχος της ζύμης. Γενικά θα πρέπει να είναι τραγανά και όχι πολύ σκούρα.
  9. Μόλις κρυώσουν λίγο, μεταφέρετέ τα σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Διατηρούνται για πολύ καιρό σε τσίγκινο κουτί, ή αλλο δοχείο για μπισκότα που να κλείνει καλά.

spekulaas4

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

36 thoughts

  1. Είναι πραγματικά υπέροχα. Δεν την ήξερα αυτή την εναλλακτική με τις σφραγίδες, και οι άλλες εναλλακτικές με royal icing, αμυγδαλόπαστα, ζαχαρόπαστα είναι μεν ωραίες αλλά πολύ χαμός στην κουζίνα με αρκετά extra ζάχαρη. Καλά χριστούγεννα!

  2. πολυ ομορφο το δωρακι και ακρως χριστουγεννιατικο.πολυ ομορφες σφραγιδες.τα μπισκοτα τελεια θα τα φτιαξω με τον γιο μου.καλες γιορτες σε ολους.

    1. Κατά μια έννοια ναι, λόγω των μπαχαρικών. Όμως αυτά είναι τραγανά ενώ τα άλλα μοιάζουν με μουστοκούλουρα λίγο μαλακά.

  3. Αυτά τα μπισκότα δεν ήξερα πώς τα λένε, αλλά έψαχνα να βρω συνταγή. Θα τα φτιάξω, αν και όντως τα μπαχαρικά είναι ένα θεματάκι! Πάντως φαίνονται εύκολα. Και αυτές οι φόρμες είναι by far καλύτερες από τις ξύλινες, που μου φαίνονται ταλαιπωρία! Fingers crossed λοιπόν και πάμε για Spekulaas!!!

  4. τι υπεροχα λαχταριστα μπισκοτακια!! εγω παντως θα τα ετρωγα ολα δεν θα τα αφηνα ουτε για τον αγιο νικολα ουτε για τον αη βασιλη!!!!αυτες τις σφραγιδες τις ζηλεψα!! τελειες !!! θα κανεις μπισκοτακια και θα παιζεις σα μικρο παιδι!!

  5. Πολύ όμορφα μπισκοτάκια! Θα ήθελα πολύ να τα φτιάξω με τους γιους μου για τις γιορτές!!!!
    Ελπίζω να κερδίσουμε και τις τέλειες σφραγίδες σας!

  6. Κατ’αρχην, να σε συγχαρώ για το blog σου : καταπληκτικές συνταγες, ο,τι εχω φτιάξει (αλμυρά-γλυκα) είχαν σουπερ επιτυχία!!! Λοιπόν, το κιτακι της silicomart ειναι ακριβώς αυτο που ήθελα (κατηγορία : δεν πιάνει το χέρι μου!!). Σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω και με τις άλλες δυο συνταγες με μπισκοτα χριστουγεννιατικα που εχεις – τις έκανα και τις δυο πέρσι και ηταν τα πιο νόστιμα μπισκοτα που εχω φάει (και όχι μονο εγω, όλοι μικροί-μεγάλοι ενθουσιάστηκαν!!!). Μονο στη διακόσμηση τα έκανα σαλατα… Μηπως ξέρεις αν η Silicomart έχει και σχέδια μη χριστουγεννιατικα;

    1. Να σου πω δεν ξέρω. Μπες στο σάιτ τους ή στο cookshop και δες. Για τη διακόσμηση, αν τα περιχύσεις τα μπισκότα με γλάσο ζάχαρης (ανακατεύεις άχνη ζάχαρη με λίγο νερό ή χυμό λεμόνι μέχρι να γίνει ρευστή, αλλά όχι πολύ υγρή) και βάλεις επάνω λίγη τρούφα χρωματιστή νομίζω θα είσαι οκ.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.