Φρέσκα ασιατικά ρολάκια με γαρίδες ή κοτόπουλο, αβοκάντο, λαχανικά (summer rolls) και πικάντικη σάλτσα φιστικιού

Μπορεί αυτά τα πανέμορφα ρολάκια να ονομάζονται «καλοκαιρινά» (summer rolls), μιας και είναι κρύα και όχι ζεστά (όπως τα αδερφάκια τους τα spring rolls ντε!), όμως μπορείτε να τα απολαύσετε όλο το χρόνο. Είναι πολύ δροσιστικά και η σαλτσούλα για βούτηγμα δίπλα σκέτη αμαρτία! Ίσως να φαίνονται περίπλοκα ή δύσκολα, όμως με σωστή οργάνωση θα τα φτιάξετε σε χρόνο μηδέν.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ SUMMER ROLLS

Στην πραγματικότητα μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι θέλετε, αλλά οι πιο συνηθισμένες γεμίσεις είναι γαρίδες, τόφου, κοτόπουλο ή χοιρινό (μαγειρεμένα όλα-μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα π.χ. κοτόπουλο από ψητοπωλείο κλπ), νούντλς, αβοκάντο, πρασινάδες και συνδυασμός από λαχανικά/μυρωδικά. Σκοπός είναι να έχουν μια φρέσκια, δροσερή γεύση και να είναι και λίγο τραγανά μέσα, αφού το φύλλο τους απ’ έξω είναι μαλακό.

Τώρα που είπαμε φύλλο, τα ρολάκια αυτά τυλίγονται με φύλλο ρυζιού, που θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ-μάρκετ στο σημείο με τα ασιατικά προϊόντα. Το φύλλο «μουλιάζεται» στιγμιαία σε ζεστό νερό για να μαλακώσει και να μπορεί να τυλιχτεί, αφού όταν το παίρνετε είναι εντελώς άκαμπτο.

Όλα τα λαχανικά είναι κομμένα σε λεπτές φέτες η λωρίδες ή είναι ψιλοκομμένα (το μαρούλι/λάχανο).

Η ΣΑΛΤΣΑ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ

Η αγαπημένη μου σάλτσα μοιάζει αυτή με την οποία σερβίρεται το κοτόπουλο satay, έχει δηλαδή βάση το φιστικοβούτυρο, κρέμα καρύδας και sambal oelek, μια πάστα καυτερής πιπεριάς (μπορείτε να την παραλείψετε αν θέλετε). Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε τα πιτάκια με αυτήν τη γλυκοκαυτερή σάλτσα, με την firecracker sauce ή ακόμη και με μια έτοιμη sweet chilli sauce που θα τη βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Πάμε να δούμε τη συνταγή:

Ασιατικά φρέσκα ρολάκια με γαρίδες ή κοτόπουλο, αβοκάντο και λαχανικά (summer rolls)

Οι ποσότητες που σας έχω για τη γέμιση είναι κατά προσέγγιση και για να σας βοηθήσουν με τα ψώνια. Στην πραγματικότητα μπορεί κάποια υλικά να σας περισσέψουν ή κάποια να τελειώσουν πιο γρήγορα. Με ότι περισσέψει (εντάξει, όχι με τα φύλλα ρυζιού) μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα! Εγώ κάνω και με γαρίδες και με κοτόπουλο στην ίδια πιατέλα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα δύο αν θέλετε.

ΥΛΙΚΑ

για τα ρολάκια

  • 16 στρογγυλά φύλλα ρυζιού, περίπου 15 εκατοστά σε μέγεθος
  • 100γρ λεπτά νούντλς ρυζιού, βρασμένα με βάση τις οδηγίες στο πακέτο
  • Γαρίδες μικρές, βρασμένες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
  • Κοτόπουλο φιλέτο ψημένο κομμένο σε λεπτές λωρίδες (περίπου 1 μεγάλο φιλέτο)
  • μισό αγγούρι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 4 ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες (με το μαντολίνο)
  • 1 αβοκάντο ώριμο κομμένο σε φέτες
  • Μαρούλι ψιλοκομμένο
  • λάχανο κόκκινο ψιλοκομμένο
  • Φρέσκα φύλλα μέντας ή βασιλικού
  • Φρέσκα φύλλα κόλιανδρου

για τη σάλτσα

  • 80μλ κρεμώδες φιστικοβούτυρο (καλύτερα να βρείτε ένα φυσικό φιστικοβούτυρο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή φοινικέλαιου. Πολύ ωραίο είναι αυτό της εταιρείας Φιλεντέμ, από φιστίκι Σερρών)
  • 80μλ γάλα καρύδας ή νερό
  • 1 ½ κ.γ. σάλτσα hoisin
  • 1 ½ κ.γ. χυμό λάιμ
  • 1/2 κ.γ. sambal oelek (πάστα καυτερής πιπεριάς, προαιρετικά) ή 1 κγ. μπούκοβο καυτερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φιστίκια για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Έχετε δίπλα σας όλα τα υλικά.

2. Ετοιμάστε μια κατσαρόλα ή μπολ με πολύ ζεστό νερό. Το σημαντικό είναι να χωράει ολόκληρο το φύλλο ρυζιού. Το νερό όσο πιο ζεστό είναι τόσο πιο γρήγορα μαλακώνει το φύλλο. Θα πρέπει να το αντέχετε ως θερμοκρασία για να μην καείτε! Βουτήξτε ένα φύλλο ρυζόχαρτου στο μπολ με ζεστό νερό για περίπου 2 δευτερόλεπτα μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην λιώσει. Απλώστε το σε ένα ξύλο κοπής.

3. Δουλεύοντας στο κάτω τρίτο του φύλλου, απλώστε λίγο μαρούλι/λάχανο, νουντλς, καρότα, ραπανάκια, αγγούρι, αβοκάντο και κοτόπουλο ή γαρίδες.

4. Διπλώστε το κάτω άκρο για να καλύψετε τη γέμιση.

5. Στη συνέχεια, διπλώστε τα πλάγια. Κυλήστε σφιχτά.

6. Θα έχετε έτσι ένα ρολάκι! Συνεχίστε με τα υπόλοιπα υλικά. Τα ρολάκια μπορείτε να τα φτιάξετε και μερικές ώρες πριν, αλλά χρειάζεται για να μην ξεραθούν να τα καλύψετε καλά με μεμβράνη και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο.

7. Για να φτιάξετε τη σάλτσα, ανακατέψτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά. Πριν σερβίρετε, πασπαλίστε την επιφάνειά της με ψιλοκομμένο φιστίκι. Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο για μια εβδομάδα σε δοχείο που κλείνει καλά.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

2 thoughts

  1. Αγαπητή Ιωάννα
    Μας έχεις λείψει μιας και για μεγάλο διάστημα δεν έχεις δημοσιεύσει κάτι.
    Εύχομαι να είναι όλα καλά.
    Παρακολουθώ το blog σου με μεγάλο ενδιαφέρον.
    Μάλιστα είχα κερδίσει και ένα γεύμα στον Βασίλαινα.
    Ελπίζω να σε διαβάζουμε συχνότερα.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.