Τοματίνια ψητά με βαλσαμικό ξίδι

Τα τοματίνια είναι λίγο εθιστικά νομίζω. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα πλύνει κανείς και να τα βάλει σε μπολ και να μην τα τσιμπολογάει όλη μέρα! Φυσικά κάνουν υπέροχες σαλάτες (όπως αυτός ο αποδομημένος ντάκος σαν cheesecake), αλλά και τάρτες ή μπουκίτσες με γαύρο μαρινάτο και ρόκα, αλλά αν αγοράσετε πολλά και δεν ξέρετε τί να τα κάνετε, σας έχω μια ωραία ιδέα!

Δεν ξέρω αν έχετε φτιάξει ποτέ αυτά τα φοβερά ψητά λαχανικά με βα΄λσαμικό που έχω στο μπλογκ ( αν όχι, δοκιμάστε τα άμεσα!). Έ, με έμπνευση από αυτή τη συνταγή είπα να δοκιμάσω να ψήσω τοματίνια. Και έγιναν υπέροχα, οπότε μοιράζομαι και μαζί σας τη συνταγή, που είναι πραγματικά πανεύκολη.

Τι θα τα κάνετε τα ψητά ντοματίνια; ΄Ότι θέλετε! Από σα΄λτσα για μακαρόνια, συνοδευτικό για τυριά, να τα βάλετε σε σάντουιτς ή να συνοδέψετε με αυτά ένα λιπαρό κρέας (όπως το χοιρινό για παράδειγμα).

Πάμε να δούμε τη συνταγή:

Τοματίνια ψητά με βαλσαμικό ξίδι

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ ντοματίνια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα δύο
  • 120μλ φλιτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυνμάρι ή 2 κ.γ. ξερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα.
  2. Πλένουμε καλά τα τοματίνια και τα απλώνουμε μαζί με τις σκελίδες σκόρδου σε ένα ορθογώνιο πυρέξ περ. 20 x 32 εκ.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ξύδι, το θυμάρι, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι και περιχύνουμε με αυτό τα τοματίνια. Με τα χέρια (ή ένα κουτάλι) φροντίζουμε να αλειφθούν παντού καλά.
  4. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν οι ντομάτες, περίπου 30-40 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε τα ψητά τοματίνια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Μπορούν να αποθηκευτούν και στο ψυγείο σε δοχείο που κλείνει καλά έως και 5 ημέρες. Χρειάζεται όμως να το αφήσετε να κρυώσει πριν το αποθηκεύσετε.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.