Μπισκοτένιο Χριστουγεννιάτικο σπίτι βήμα-βήμα

Πολλά σπιτάκια μπισκοτένια κυκλοφορούν στην αγορά, όνως το δικό σας θα είναι το πιο νόστιμο! Ακόμη όμως και ανήκετε σε όσους δυσκολεύονται να μπουν στο κλίμα, σας εγγυώμαι πως αν επιχειρήσετε το σπιτάκι που σας δίνω σήμερα, ε, που θα πάει, θα σας πιάσουν κι εσάς τα Χριστούγεννα! Καταρχάς όλο το σπίτι θα μοσχοβολήσει κανέλα, τζίντζερ και γαρύφαλλο. Κατά δεύτερον η διαδικασία κατασκευής και στολίσματος είναι τόσο διασκεδαστική και θα σας αρέσει ακόμη κι αν δεν έχετε παιδιά.

Παρακάτω θα βρείτε μια πολύ λεπτομερή περιγραφή για το πως θα φτιάξετε το σπιτάκι της φωτογραφίας βήμα-βήμα. Πρόκειται για ένα μακροσκελές ποστ και καλό είναι να το διαβάσετε προσεκτικά πριν ξεκινήσετε για να έχετε συγκεντρώσει όλα τα υλικά σας.

Δεν είναι τόσο δύσκολο, αλλά θέλει λίγο χρόνο και λίγη υπομονή, ειδικά την πρώτη φορά που θα το επιχειρήσετε.  Να ξέρετε πάντως ότι η όλη διαδικασία μπορεί και να σπάσει σε πολλές ημέρες. Η ζύμη φυλάσσεται μέχρι και 3 ημέρες στο ψυγείο, το ίδιο και το γλάσο.  Τα ψημένα τμήματα μπισκότου διατηρούνται επ’ αόριστον σε καλά κλεισμένο δοχείο.

Το σπιτάκι θα διατηρηθεί χωρίς πρόβλημα για όλες τις γιορτές. Επειδή είναι πολύ σε ποσότητα για να το φάει ένας μόνος του καλέστε φίλους να το καταστρέψετε μαζί!

Αν πάντως το φτιάξετε, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας στο facebook ή το instagram. Ανεβάστε τις και κάντε με tag. 

Αν αναζητάτε κι άλλα Χριστουγεννιάτικα project δείτε ιδέες για διακοσμηση και συσκευασία μπισκότων εδώ, μπισκότα speculaas εδώ (επίσης αρωματικά, διακοσμημένα με σφραγίδες), και κλασικά βουτύρου εδώ.

Καλά ψησίματα! 

Μπισκοτένιο Χριστουγεννιάτικο σπίτι βήμα-βήμα

Η ΖΥΜΗ

Η ζύμη μπορεί να φτιαχτεί μέχρι και τρεις ημέρες  πριν και να διατηρηθεί καλά τυλιγμένη σε διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο. Μπορείτε να φτιάξετε φυσικά και σκέτα μπισκότα με την ίδια ζύμη και όχι μόνο μπισκοτόσπιτο.

ΥΛΙΚΑ για 1 μπισκοτόσπιτο

  • 165γρ κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια ή μαργαρίνη
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 375γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το ζεστό μίγμα:

  • 50μλ νερό ή χυμό πορτοκάλι
  • 140γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 45μλ μελάσα (γνωστό και ως black treacle, θα το βρείτε στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και στα σούπερ μάρκετ)
  • 45μλ golden syrup (ή μέλι)
  • 2 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε όλα τα υλικά για το ζεστό μίγμα σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετέ τα ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατέψτε στο μίγμα τα κυβάκια βουτύρου, μέχρι να λιώσουν τελείως και στο τέλος ανακατέψτε και τη σόδα.
  2. Ρίξτε το μίγμα στον κάδο του μίξερ και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να το νιώθετε πιο κρύο από τα χείλη σας. Μόλις κρυώσει το μίγμα ρίξτε λίγο-λίγο το αλεύρι και αρχίστε να δουλεύετε το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα ώσπου όλο το αλεύρι να ενσωματωθεί και να έχει δημιουργηθεί μια ζύμη.
  3. Καλύψτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μερικές ώρες ή κατά προτίμηση για ένα βράδυ

Άνοιγμα-ψήσιμο ζύμης

Πριν ξεκινήσετε το άνοιγμα, θα πρέπει να έχετε αφήσει λίγο τη ζύμη να ζεσταθεί για να είναι πιο εύπλαστη, ή να την βάλετε για 10-15 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Για καλύτερο αποτέλεσμα στο άνοιγμα χρησιμοποιήστε μια επιφάνεια σιλικόνης. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεστε πολύ αλεύρι και η επιφάνεια του σπιτιού θα είναι πολύ πιο ομοιόμορφη.

  1. Τυπώστε το σχήμα του σπιτιού και κόψτε κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Πάρτε ένα χαρτόνι και σχεδιάστε το κάθε κομμάτι σε χαρτόνι. Κόψτε τα κομμάτια. Θα έχετε ένα για τη στέγη, ένα για το μπροστινό μέρος και ένα για τα πλαϊνά.

2. Πάρτε ένα μεγάλο φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και κόψτε κομμάτια που να είναι λίγο μεγαλύτερα από το κάθε χαρτόνι. Συνολικά θα χρειαστείτε έξι κομμάτια.

3. Πάρτε λίγη από τη ζύμη, πλάστε τη για να ζεσταθεί, και ανοίξτε τη με έναν πλάστη πάνω σε ένα από τα φύλλα αντικολλητικού χαρτιού. Ενδεχομένως να χρειαστεί και λίγο αλεύρι, ανάλογα με το τι πλάστη χρησιμοποιείτε. Αν είναι πολύ λείος δεν χρειάζεται, αν είναι ξύλινος καινούριος χρειάζεται. Αν φτιάξετε πρώτα το μπροστά μερος θα πάρετε το κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού που αντιστοιχεί στο μπροστά μέρος και ούτω κάθε εξής. Το πάχος της ζύμης θα πρέπει να είναι γύρω στα 3-4 χιλιοστά. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ παχιά, γιατί το μπισκότο φουσκώνει στο φούρνο, αλλά και ούτε πολύ λεπτό για να μην σπάει.

4. Τοποθετήστε το χαρτονάκι για το μπροστινό μέρος πάνω στη ζύμη και κόψτε γύρω-γύρω με ένα μαχαιράκι κατά προτίμηση χωρίς δόντια. Θα χρειαστείτε 2 στέγες, 2 πλαϊνά και 2 μπροστινά τμήματα.

5. Θα έχετε κάτι που θα μοιάζει έτσι

6. Αν θέλετε κόψτε με ένα κουπ-πατ τον φεγγίτη σε ότι σχήμα θέλετε: στρογγυλό, αστέρι, καρδιά κλπ. . Αυτό χρειάζεται να το κάνετε μόνο στο ένα από τα δύο κομμάτια, το μπροστινό, μιας και το πίσω δεν έχει φεγγίτη.

6. Όλα τα κομμάτια σας λοιπόν, το καθένα στο χαρτάκι του, θα είναι κάπως έτσι. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να τα βάλετε εύκολα στην κατάψυξη, και μετά κατευθείαν στο ταψί, χωρίς να χάσουν το σχήμα τους.

7. Επειδή θα σας έχει περισσέψει ζύμη, από αυτήν θα κόψετε την πόρτα, χρησιμοποιώντας ένα οβάλ κουπ-πατ ή χωρίς κουπ-πατ με το μαχαίρι.

8. Κόψτε την κάτω άκρη για να μοιάζει ακόμα περισσότερο με πόρτα.

9. Κόψτε και μερικά δεντράκια να βάλετε δίπλα στο σπιτάκι αν θέλετε. Αν τα κουπ πατ σας είναι σαν τα παραπάνω καλύτερα να κόψετε το κάτω μέρος τους για να μπορέσετε να τα στερεώσετε μετά πιο εύκολα. 

10. Τοποθετήστε τα σχήματα πάλι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και στην κατάψυξη. Τα κομμάτια του σπιτιού στην κατάψυξη μπορούν να μείνουν από 1 ώρα μέχρι 1 ημέρα. Έπειτα, θα «καούν» από τον πάγο.

11. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC και ψήστε τα κομμάτια για 15-20 λεπτά τα μεγάλα, και 10-12 τα μικρά. Θα πρέπει να είναι σφιχτά στην αφή, αλλά όχι σκληρά. Αφήστε τα να κρυώσουν και διατηρήστε τα σε καλά κλεισμένο κουτί μέχρι να τα διακοσμήσετε. Διατηρούνται έτσι για πολύ-πολύ καιρό!

ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΑΒΓΟΥ (royal icing)

Η πιο δυνατή φυσική κόλλα για το μπισκοτόσπιτο είναι το γλάσο αβγού. Αυτό θα δώσει και την αίσθηση του χιονιού μιας και μένει πολύ σφιχτό και άσπρο.  Αν σας φοβίζει το ωμό ασπράδι, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο και παστεριωμένο ασπράδι έτοιμο. Να ξέρετε πάντως πως με τόσα αντιβιοτικά που παίρνουν οι κότες, πραγματικός κίνδυνος δεν υπάρχει! 

ΥΛΙΚΑ

  • 2 ασπράδια αβγού (περίπου 60-70γρ)
  • 400-500γρ άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε στο κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με το λεμόνι και χτυπήστε με το σύρμα για 1 λεπτό.
  2. Ρίξτε 300 γρ άχνης και συνεχίστε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη, να αποκτήσει κρεμώδη υφή και να αφρατέψει.
  3. Ρίχνετε τώρα λίγη -λίγη  άχνη  ζάχαρη με ένα κουτάλι και βλέπετε πως πήζει. Θα πρέπει να γίνει σφιχτή κρέμα και να στέκεται όπως στη φωτογραφία.
  4. Αν είναι πολύ αραιή δεν θα μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε γιατί θα τρέχει από το κορνέ και δεν θα κολλαει. Για να τη σφίξετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζάχαρη άχνη και να συνεχίσετε το χτύπημα.
  5. Αν πάλι βγει πολύ σφιχτή θα σας κουράσει το χέρι. Μπορείτε να την μαλακώσετε προσθέτοντας ελάχιστο νερό (ξεκινήστε με μισό κουταλάκι του γλυκού) και χτυπώντας πάλι για λίγο.
  6. Αν δεν χρησιμοποιήσετε το γλάσο αμέσως, βάλτε το σε ένα τάπερ που κλείνει καλά και καλύψτε την επιφάνειά του με διαφανή μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Διατηρείται στο ψυγείο για μια εβδομάδα περίπου.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Αφού έχετε φτιάξει τα κομμάτια του μπισκοτόσπιτου και το γλάσο είσαστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο πιο διασκεδαστικό κομμάτι, τη συναρμολόγηση του σπιτιού και τη διακόσμηση! Αυτό γίνεται πιο εύκολα με δύο άτομα, αν και δεν είναι απαραίτητο, μιας και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσέρβα ή κάτι άλλο βαρύ για να ισορροπήσετε το πρώτο κομμάτι. 

ΥΛΙΚΑ

  • Κομμάτια μπισκοτόσπιτου ψημένα, συνολικά 6
  • Σακούλα κορνέ
  • Κορνέ στρογγυλό Νο. 4
  • Γλάσο ζάχαρης
  • Δίσκος για τούρτα μέγέθους 30 εκ, ή οικιακός δίσκος/πιάτο της αρεσκείας σας.
  • Καραμέλες και ζαχαρωτά διαφόρων ειδών ή σοκολατάκια, maltesers κλπ.: στο συγκεριμένο σπίτι βάλαμε ζελεδάκια και smarties, αλλά εσείς διαλέξτε ότι σας αρέσει!
  • Μικρή σπάτουλα ή φαρδύ μαχαίρι
  • Κονσέρβα ή βαρύ φλιτζάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το σπιτάκι που θα σας δείξω είναι σχετικά απλό. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια που φτιάχνουμε σπιτάκια έχω δοκιμάσει πολλές διαφορετικές εκδοχές με μικρές παραλλαγές. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε!

Βάλτε τη μύτη στο κορνέ και γεμίστε το με το γλάσο ζάχαρης. Διακοσμήστε τα πλαϊνά και μπροστινά τμήματα του μπισκοτόσπιτου με το γλάσο και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά, περίπου 1 ώρα. Δεν είναι απαραίτητο στα πλαϊνά να φτιάξετε παράθυρα, γιατί δεν πολυφαίνονται λόγω της στέγης, αλλά εμένα μου αρέσει!Διακοσμήστε και τα δεντράκια αν έχετε φτιάξει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και στοιχεία από ζαχαρόπαστα στην πρόσοψη. Υπάρχει έτοιμη στο εμπόριο ή μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας. Θα χρεαιστείτε και κουπ-πατ σε κάποιο σχέδιο. Ευτυχώς πια υπάρχουν και στα μεγάλα σουπερμάρκετ.

Βάλτε γλάσο στο κάτω μέρος του μπροστινού τμήματος του σπιτιού.

Kολλήστε το στον δίσκο.

Στηρίξτε το κομμάτι με ένα φλιτζάνι ή μια κονσέρβα πριν συνεχίσετε.

Βάλτε γλάσο στο κάτω και πλαϊνό μέρος του τοίχου.

Kολλήστε το στο μπροστινό κομμάτι.

Επαναλάβετε με τον άλλο τοίχο.Φροντίστε τα κομμάτια να είναι παράλληλα πριν κολλήσετε και το πίσω μέρος

Αν τα κοιτάξετε από πάνω θα πρέπει να είναι κάπως έτσι.

Βάλτε γλάσο στο κάτω μέρος του πίσω τοίχου και στα πλαϊνά και κολλήστε το κι αυτό. Τώρα έχετε ένα σπίτι σχεδόν! Πρέπει να περιμένετε όμως μισή ώρα να στεγνώσει καλά πριν ξεκινήσετε με τη στέγη.

Βάλτε γλάσο στα τμήματα που ακουμπούν στη στέγη

Και κολλήστε το πρώτο κομμάτι στέγης. Μπορείτε να το κολλήσετε με όποιον τρόπο θέλετε (δηλαδή είτε το μακρύ μέρος παράλληλο με το έδαφος είτε το πιο κοντό), αλλά φροντίστε να κάνετε το ίδιο και στο άλλο!

Για να μην γλιστρήσει το κομμάτι μέχρι να κολλήσει, στηρίξτε το με μια πετσέτα κουζίνας τυλιγμένη ρολό.

Επαναλάβετε και με την άλλη στέγη. Η στέγη για να είναι ασφαλής θέλει αρκετή ώρα να μείνει έτσι. Περίπου μία ώρα.

Και τώρα ξεκινάει η διασκέδαση!! Βάλτε γλάσο εκεί που ενώνονται οι στέγες και κολλήστε τις καραμέλες της αρεσκείας σας.

Εγώ βάζω ζελεδάκια που μας αρέσουν οικογενειακώς. Μπορείτε να βάλετε και σοκολατάκια ή άλλα ζαχαρωτά.

Με το γλάσο φτιάξτε τα «κεραμίδια» και κολλήστε κι άλλες καραμέλες. Εγώ βάζω smarties, m&m, maltesers, κλπ. Θα πρέπει να τα κολλήσετε σχετικά άμεσα, πριν στεγνώσει το γλάσο.Στο κάτω μέρος της στέγης φτιάξτε χιόνι που κρέμεται κουνώντας το κορνέ σας πάνω κάτω με κοφτές κινήσεις.

Το ίδιο θα κάνετε και στα μπροστινά και πίσω μέρη. Κολλήστε και ένα καραμελάκι στην πόρτα σαν πόμολο.

Τέλος καλύψτε τον δίσκο με γλάσο. Το γλάσο μπορεί να είναι πηχτό, όσο όταν φτιάχνατε τη διακόσμηση λη να το αραιώσετε λίγι με νερό. Σε αυτλην την περίπτωση θα το βάλετε προσεκτικά με ένα κουταλάκι. Το πιο αραιό γλάσο δίνει πιο ρεαλιστική αίσθηση χιονιού.

Όσο το γλάσο είναι υγρό, κολλήστε τα δέντρα και βάλτε καραμελάκια γύρω-γύρω. Μπορείτε επίσης να βάλετε χρωματιστό κας-κας ή τρούφα μπροστά στην πόρτα.  Αν θέλετε, ρίξτε παντού άχνη ζάχαρη χρησιμοποιώντας ένα μικρό σουρωτήρι, για να δώσετε την αίσθηση του χιονιού ακόμα περισσότερο.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

5 thoughts

  1. εξαιρετικό! Τα καταφέραμε και το φτιάξαμε και είναι πανέμορφο! Εύκολο βέβαια δεν το λες , αλλά αξίζει τον κόπο. Και η γεύση του μπισκότου, από τη ζύμη που περίσσεψε είναι πεντανόστιμη. Ευχαριστούμε Ιωάννα! Καλά Χριστούγεννα

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.