Cappuccino Freddo στο σπίτι: δύο τρόποι για επαγγελματικό αποτέλεσμα

freddo-1

Το σημερινό ποστ δεν μπορούσε παρά να είναι για κάτι άκρως Ελληνικό. Και παρά το ιταλικό όνομά του, ο cappuccino freddo, στη μορφή που τον έχουμε εμείς, είναι Ελληνική πατέντα. Πολλά θα συμβούν στη χώρα τις επόμενες ημέρες, αλλά πιστεύω (ή μάλλον καλύτερα ΕΛΠΙΖΩ) πως θα συνεχίσουμε να μπορούμε να απολαύσουμε ένα καφεδάκι, έστω και ας μην είναι σε μια πλατεία και ας είναι στο σπίτι! Η παρέα είναι το καλύτερο φάρμακο στις δυσκολίες, τώρα περισσότερο από ποτέ…

freddo-2

Ξεκίνησα να φτιάχνω φρέντο η ίδια όταν έπιασα πρώτη φορά δουλειά με πρόγραμμα Stage στη Νομαρχία Αθηνών στην Αγία Παρασκευή το 2006 (τι απάτη κι αυτή!!). Το γραφείο ήταν το πιο βαρετό πρωινό ξεκίνημα στην ημέρα μου και δεν υπήρχε κοντά μαγαζί να πουλάει *φτηνό* κρύο καφέ. Μαζί με τις καθημερινές βενζίνες τα 3 ευρώ για τον καφέ (οι τιμές προ κρίσης για όσους τις θυμούνται ήταν εξωφρενικές το λιγότερο) πολλά και τελικά το μήνα μαζευόταν ένα ποσό μεγαλύτερο και από το μισθό μου, που αν θυμάμαι καλά ήταν 375 ευρώ χωρίς όμως ασφάλιση.

mokaAnyway, εγώ είχα μπει ήδη στο τριπάκι της μόκα, της Ιταλικής καφετιέρας για το μάτι της κουζίνας (π.χ. Bialetti) ,  και έκανα ζεστό καφέ εσπρέσο. Τη μόκα μου την έχω ακόμα και από τότε δεν την έχω πλύνει ποτέ με σαπούνι! Αυτό είναι το κόλπο των Ιταλών με τις συγκεκριμένες καφετιέρες, μιας και τα έλαια του καφέ καλύπτουν τους πόρους του αλουμινίου και δίνουν καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα όσο περνάνε τα χρόνια.

Όταν λοιπόν έσφιξαν οι ζέστες, άρχισα να φιάχνω με τη μόκα μου κρύο καφέ, προσθέτοντας παγάκια και γάλα χτυπημένο. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν, εννοείται,  το αφρόγαλο: τι το έβαζα στο μπλέντερ, τι έπαιρνα γάλα φουλ λιπαρών, τι εβαπορέ, τίποτα δεν γινόταν. Μέχρι που αποφάσισα να παρατηρήσω προσεκτικά έναν επαγγελματία και φυσικά η λύση ήταν πολύ απλή: γάλα UHT (υψηλής παστερίωσης) και όχι φρέσκο ή εβαπορέ!! Η διαδικασία υψηλής παστερίωσης UHT είναι θερμική, δηλαδή το γάλα ζεσταίνεται για 1-2 δευτερόλεπτα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (135 oC) και έτσι σκοτώνονται οι μικροοργανισμοί. Αυτό δίνει μια συγκεκριμένη γεύση στο γάλα, αλλά προφανέστατα και κάποιες ιδιότητες. Χτυπώντας με το μηχανάκι του φραπέ γάλα UHT ελαφρύ, αλλά πολύ κρύο, κάνεις αφρόγαλο σφιχτό που στέκεται για πολύ. Τόσο απλά!

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το νερούλιασμα του καφέ. Προσωπικά δεν το έχω γιατί τον πίνω γρήγορα, αλλά αν είσαστε τύπος αραχτός, τότε στο τέλος θα πίνετε παγο-καφέ νεροζούμι. Αυτό λύνεται καταρχάς με διπλή δόση καφέ: στη μόκα που είναι για δύο άτομα έβαζα το μισό νερό, αλλά την ίδια ποσότητα καφέ. Στις καφετιέρες με μονοδόσεις τύπου NESPRESSO και τα συναφή, θέλει δύο κάψουλες/pods. Σας παρακαλώ πολύ μην χρησιμοποιείτε καφέ εσπρέσσο στιγμής. Δίνει πολύ κακό γευστικό αποτέλεσμα και τελικά δεν είναι φτηνότερος από το να αγοράσετε μια μόκα (περ. 25 ευρώ) και να επιλέξετε εσείς το χαρμάνι ή τη μάρκα του καφέ σας!

Ο δεύτερος τρόπος αντιμετώπισης του νερουλιάσματος ανήκει στον πατέρα μου, Ηρακλή, και όπως πολλά έξυπνα πράγματα είναι πολύ απλός. Μπορείτε να τον φανταστείτε;

Λοιπόν ο πατέρας μου επειδή του αρέσει ο πραγματικά δυνατός καφές, φτιάχνει παγάκια καφέ, ή παγώνει την πρώτη δόση στο ποτήρι,  και έτσι η μία δόση είναι παγωμένη, ενώ η άλλη ζεστή. Με τον τρόπο αυτό καθώς το παγάκι λιώνει δεν νερουλιάζει ο καφές, αφου και το παγάκι καφές είναι! Το μόνο αρνητικό σε αυτήν την περίπτωση είναι πως πρέπει να είσαι τύπος προνοητικός και να έχεις πάντα παγάκια καφέ στην κατάψυξη. Εγώ δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία.

Τώρα λοιπόν που μοιράστηκα μαζί σας όλα τα μυστικά για καλό καφέ στο σπίτι, θα σας δώσω και αναλυτικά  όλα τα βήματα για να τον απολαμβάνετε όσο συχνά θέλετε!

Cappuccino Freddo: τρόπος 1

 1. Φτιάξτε τον καφέ σας ζεστό σε ένα φλιτζάνι, χρησιμοποιώντας δύο δόσεις καφέ. Αν βάζετε ζάχαρη, διαλύστε την ποσότητα που θέλετε στον ζεστό καφέ.
 2. Αν χρησιμοποιείτε μόκα για δύο άτομα, γεμίστε την καφετιέρα με τη μισή ποσότητα νερό, αλλά την ίδια ποσότητα καφέ.
 3. Σε ένα ποτήρι ή φλιτζάνι, βάλτε περίπου 50μλ γάλα μακράς διαρκείας UHT χαμηλών λιπαρών ή πλήρες. Το γάλα πρέπει να είναι από το ψυγείο και καλό είναι τα το τοποθετήσετε για 3-4 λεπτά στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο. Κάποιες φορές που βιάζομαι βάζω ένα παγάκι μέσα και το χτυπάω αμέσως.
 4. Χτυπήστε το γάλα με το χτυπητήρι του φραπέ, μέχρι να γίνει ένας σφιχτός αφρός.freddo-whisk
 5. Γεμίστε το ειδικό ποτήρι για το φρέντο με παγάκια μέχρι επάνω σχεδόν. Τα ποτήρια φρέντο είναι 260μλ περίπου, οπότε αν έχετε άλλο ποτήρι που σας αρέσει της ίδια χωρητικότητας, χρησιμοποιήστε αυτό.
 6. Ρίξτε πάνω στα παγάκια τον ζεστό καφέ, ανακατέψτε να κρυώσει και δοκιμάστε. Αν θέλει κι άλλο κρύωμα, προσθέστε παγάκια.
 7. Με ένα κουτάλι τοποθετήστε προσεκτικά τον αφρό πάνω στον καφέ, βάλτε καλαμάκι και απολαύστε!
freddo-glass
Ποτήρι freddo

Cappuccino Freddo: τρόπος 2

 1. Φτιάξτε αρκετές δόσεις καφέ και κάντε με αυτές παγάκια. Εννοείται πως πρέπει να χρησιμοποιήσετε παγοκύστες και όχι σακούλες για παγάκια, μιας και οι δεύτερες γεμίζονται πολύ δύσκολα.
 2. Φτιάξτε τον καφέ σας ζεστό σε ένα φλιτζάνι, χρησιμοποιώντας μία δόση καφέ. Αν βάζετε ζάχαρη, διαλύστε την ποσότητα που θέλετε στον ζεστό καφέ.
 3. Σε ένα ποτήρι ή φλιτζάνι, βάλτε περίπου 50μλ γάλα μακράς διαρκείας UHT χαμηλών λιπαρών ή πλήρες. Το γάλα πρέπει να είναι από το ψυγείο και καλό είναι τα το τοποθετήσετε για 3-4 λεπτά στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο. Κάποιες φορές που βιάζομαι βάζω ένα παγάκι μέσα και το χτυπάω αμέσως.
 4. Χτυπήστε το γάλα με το χτυπητήρι του φραπέ, μέχρι να γίνει ένας σφιχτός αφρός.
 5. Γεμίστε το ειδικό ποτήρι για το φρέντο με παγάκια καφέ μέχρι τη μέση. Τα ποτήρια φρέντο είναι 260μλ περίπου, οπότε αν έχετε άλλο ποτήρι που σας αρέσει της ίδια χωρητικότητας, χρησιμοποιήστε αυτό.
 6. Ρίξτε πάνω στα παγάκια τον ζεστό καφέ, ανακατέψτε να κρυώσει και δοκιμάστε. Αν θέλει κι άλλο κρύωμα, προσθέστε παγάκια.
 7. Με ένα κουτάλι τοποθετήστε προσεκτικά τον αφρό πάνω στον καφέ, βάλτε καλαμάκι και απολαύστε!

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

4 thoughts

 1. τελειος οδηγος για καφε!!! εγω προσωπικα δεν πινω καφεδες! αλλα ετοιμαζω γαι τους αλλους κ οσο να ναι ενα φρεντο καημο το ειχα να το πετυχω!! αυτο με τα παγακια καφε το κανουμε κεμεις με γαλλικο καφε σε παγοκυστες ! κ η ριχνεις ενα παγακι σε μαι κουπα καυτο καφε η στον φραπε η ακομα κ σε παγωτο να λιωνει σιγα σιγα …. τη συμβουλη για το αφρογαλα θα την κρατησω και θα την διαδωσω στην παρεα που πινει καφεδες!

 2. Αγαπημενος καφες!
  Να ξερεις ομως οτι αν χτυπησεις αμεσως τον καφε που μολις ετοιμασες με τη ζαχαρη και τα παγακια μαζι , στο moulti κανεις τον καλυτερο φρεντο , με φουλ πηχτο αφρο και υπεροχη γευση.
  Ναι, ολα μαζι στο μουλτι , και μετα αν θες ριχνεις στο ποτηρι και αφρογαλα. Ετσι κανουν οι ιταλοι φρεντο στο σπιτι. Δοκιμασε το και θα ξεχασεις ο,τι αλλο ηξερες για το φρεντο.
  Καλη συνεχεια. Μ αρεσει που γραφεις αραχτα χωρις να προσπαθεις να αναρτησεις ντε και καλα κατι εξτριμ

  1. Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα. Θα δοκιμάσω και τον δικό σου τρόπο, αν και μου αρέσει ο διαχωρισμός καφές-γάλα.

 3. να’σαι καλα για για τις ιδεες… για οποιον θελει ομως, επειδη εχει ξεφυγει λιγακι η κατασταση με τα πλαστικα μιας χρησης γενικα και τα καλαμακια ειδικοτερα, θα προτεινα οσο μπορουμε και γινεται να τα αποφευγουμε ή για τους «εξαρτημενους» με τα καλαμακια να προμηθευτουν μεταλλικα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.