Μοσχαράκι σούπα ή η σούπα που γιατρεύει

beef-soupΓυρνώντας από το Βερολίνο μετά την Πρωτοχρονιά είχα όχι έναν αλλά ΔΥΟ αρρώστους στο σπίτι με γαστρεντερίτιδα. Jack pot δηλαδή καταλαβαίνετε. Εγώ τελικά δεν κόλλησα, αλλά μετά τα φαγοπότια είχα ανάγκη από κάτι απαλό. Οι περισσότεροι που ξέρω φτιάχνουν για την ασθένεια, κοτόσουπα, μιας και είναι πιο ελαφριά, όμως κοτόπουλο δεν είχα στο σπίτι. Το μόνο, όμως,  που βρισκόταν στην κατάψυξη ήταν λίγο μοσχαρίσιο κρέας, ενώ το ψυγείο μου είχε καρότα και σέλερι (που δεν χαλάει ποτέ το άτιμο!). Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η σούπα, που άρεσε στη μικρή μου τόσο πολύ και τη ζητάει συνέχεια. Αφήστε που εντωμεταξύ έχουμε αρρωστήσει ξανά και ξανά και έτσι υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για σουπίτσα!

Αυτό που κάνει τη σούπα αυτή ξεχωριστή είναι πως τσιγαρίζω το κρέας σε ελάχιστο λάδι για να ροδίσει καλά και να δώσει νοστιμιά. Φτιάχνω δηλαδή στην ουσία έναν σκούρο ζωμό κρέατος τον οποίο μετά χρησιμοποιώ για να βράσω λίγο κριθαράκι. Έτσι η σούπα ενώ είναι πολύ ελαφριά, μιας και δεν έχει λιπαρά ή φυτικές ίνες, είναι και νόστιμη από το umami που δίνει το τσιγάρισμα.

Εννοείται πως αν δεν είσαστε άρρωστοι μπορείτε να πολτοποιήσετε τα λαχανικά στο μπλέντερ και μετά εκεί να προσθέσετε το κριθαράκι, ή να βράσετε το κριθαράκι και να ψιλοκόψετε τα λαχανικά μέσα στη σούπα πριν το σερβίρισμα. Το κρέας μπορεί να σερβιριστεί ξεχωριστά (με μπόλικο χοντρό αλάτι και πιπέρι) ή να μπει στη σούπα μετά, ανάλογα με τα γούστα σας. Τέλος, μην ξεχάσετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και -γιατί όχι;- λίγη τριμμένη παρμεζάνα!

ingredients

Κρεατόσουπα θεραπευτική (και νόστιμη)

Όπως θα παρατηρήσετε, τα λαχανικά τα προσθέτω στη σούπα ολόκληρα, ώστε μετά να μπορέσω να τα βγάλω.

  • 600γρ κρέας μοσχαρίσιο (κατά προτίμηση σπαλομύτα ή χτένι ή άλλο αντίστοιχα μαλακό κομμάτι), κομμένο σε κύβους (τας κεμπάμπ)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ολόκληρο
  • 2 καρότα, ολόκληρα
  • 3-4 κλωναράκια σέλερι (αν θέλετε μπορείτε να τα βάλετε με τα φύλλα. Εγώ το αποφεύγω γιατί τα πράσινα κομματάκια είναι μεγάλο πρόβλημα γενικά με τα παιδιά. Επίσης το σέλερι έχει πιο απαλή γεύση από το σέλινο, αν όμως έχετε σέλινο, χρησιμοποιήστε το!)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 λίτρα νερό
  • κριθαράκι μέτριο (περ. 100γρ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίξτε στη χύτρα το λάδι και ζεστάνετέ το σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέστε τα κομμάτια κρέατος και τσιγαρίστε τα μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και σχεδόν να κολλήσουν στην κατσαρόλα. Για να δείτε πως γίνεται αυτό, δείτε αυτό το πόστ.
  2. Όταν το κρέας θα έχει σκουρύνει και από τις δύο πλευρές, ρίξτε το νερό. Σταδιακά η σούπα θα αρχίσει να αφρίζει. Εσείς θα ξαφρίζετε λίγο λίγο με μια κουτάλα μέχρι να μην έχει άλλο αφρό.
  3. Ρίξτε τότε τα λαχανικά, κλείστε τη χύτρα και ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή, ψήστε από την ώρα που θα αρχίσει να βγάζει ατμό, περίπου 30 λεπτά. Αν δεν έχετε χύτρα, σιγοβράστε με κελιστό καπάκι περίπου 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να προσθέτετε κάθε τόσο νερό, μιας και η σούπα χρειάζεται ζουμάκι.
  4. Όταν θα είναι έτοιμη, βγάλτε τα λαχανικά και το κρέας με μια τρυπητή κυτάλα (ή σουρώστε τη) και μέσα στο ζωμό ρίξτε 50γρ κριθαράκι μέτριο ανά 1 λίτρο ζωμό. Εμένα συνήθως παίρνει 100γρ. Αλατίστε και βράστε για 15-17 λεπτά (όσο χρειάζεται το κριθαράκι για να μαλακώσει δηλαδή).
  5. Σερβίρετε ζεστή, με ή χωρίς το κρέας και τα λαχανικά μέσα.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.