Γιορτινό τραπέζι: Φινλανδική χριστουγεννιάτικη σαλάτα με παντζάρι, πατάτα, μήλο και καρότο (rosolli)

Tο νόημα ενός γιορτινού τραπεζιού είναι να περάσουμε καλά, εμείς και οι καλεσμένοι μας. Αυτό συνήθως προϋποθέτει να μην «καούμε» από την προσπάθεια και, αντί να διασκεδάζουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα να σκεφτόμαστε πότε θα πάμε για ύπνο! Γι’αυτό όλες οι συνταγές που σας δίνω είναι εύκολες, γίνονται από την προηγουμένη και κυρίως δεν κοστίζουν πολύ, μιας και οι καιροί είναι χαλεποί.

Αυτή λοιπόν η σαλάτα που βλέπετε έρχεται από την μακρινή Φινλανδία. Ονομάζεται rosolli (ροσόλι) και είναι μια παραδοσιακή συνταγή των Χριστουγέννων. Έτσι την γνώρισα κι εγώ, μιας και η πεθερά μου είναι Φινλανδέζα και κάθε χρόνο στο οικογενειακό τραπέζι ετοιμάζει μαζί με άλλες νοστιμιές της χώρας της (όπως αυτός ο πουρές καρότου ας πούμε) και το ροσόλι.

Η μοναδική δυσκολία που μπορώ να βρω στην συνταγή είναι το ψιλόκομμα, αλλά πραγματικά δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Βάλτε κάποιον δικό σας να βοηθήσει (εμένα με βοήθησε η μικρή μου) για να φύγει γρήγορα η δουλειά. Έπειτα μόνο ανακάτεμα έχετε και τέλος! Το σημαντικό είναι η σαλάτα να έχει χρόνο να μείνει στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις και ιδανικά φτιάχνεται μια-δυο μέρες πριν.

Τα υλικά της σαλάτας είναι πολύ απλά: παντζάρια, πατάτες, καρότα, μήλο, κρεμμύδι, αγγουράκι τουρσί, λίγη μαγιονέζα, ελαιόλαδο, ξίδι και αλατοπίπερο. Η πεθερά μου βάζει και τόνο και γίνεται πολύ νόστιμη, όμως και χωρίς αυτόν είναι τέλεια! Για παντζάρια μπορείτε να πάρετε φρέσκα και να τα βράσετε ή έτοιμα βρασμένα. Εγώ αγαπάω αυτά από τον Αγρόκηπο Χαλβατζή που είναι ελληνικά και γίνονται στον ατμό.

Η γεύση της σαλάτας είναι πολύ οικεία και ταιριάζει με όλα τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, είτε φτιάξετε πουλερικό, είτε κρέας, είτε ψάρι. Είναι δηλαδή σαλάτα πασπαρτού! Αν σας αρέσουν τα παντζάρια, ρίξτε μια ματιά και σε αυτόν τον μαριναρισμένο σολομό gravlax με παντζάρι, τη σαλάτα με παντζάρι, σάλτσα μελιού και κατσικίσιο τυρί, την ιδιαίτερη σαλάτα με φακές, φέτα, παντζάρι και σολομό, ή ακόμα τους πύργους παντζαριού με φέτα.

Αν πάλι ψάχνετε για μια άλλη σαλάτα, ρίξτε μια ματιά εδώ, όπου θα βείτε συγκεντρωμένες όλες τις σαλάτες!

Πάμε να δούμε τη συνταγή:

Φινλανδική χριστουγεννιάτικη σαλάτα με παντζάρι, πατάτα, μήλο και καρότο (rosolli)

ΥΛΙΚΑ για ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, περ. 6-8 μερίδες

  • 3 πατάτες μεγάλες (περίπου 500γρ), καθαρισμένες, ολόκληρες
  • 2 μεγάλα καρότα, περίπου 250γρ, καθαρισμένα, ολόκληρα
  • 2 μεγάλα παντζάρια (κατά προτίμηση έτοιμα βρασμένα), περίπου 250γρ βάρος βρασμένα
  • 1/2-1 κρεμμύδι, κατά προτίμηση λευκό (είναι πιο ελαφρύ στη γεύση από το κόκκινο). Εγώ την προιμώ με λιγότερο κρεμμύδι, γιατί βρίσκω πως επισκιάζει την γεύση των υπόλοιπων υλικών.
  • 1 μεγάλο μήλο (στάρκιν ή ξινόμηλο)
  • 2 κ.σ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα τόνο σε νερό (προαιρετικά), στραγγισμένη και ξεψαχνισμένη
  • αλάτι (περ. 2 κγ.)
  • πιπέρι (1/2 κ.γ.)
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. ξίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βάλτε να βράσουν τα καρότα με τις πατάτες ολόκληρα. Ο λόγος που τα βάζουμε να βράσουν ολόκληρα είναι για να μην νερουλιάσουν. Για να είναι έτοιμα θα πρέπει να είναι τρυπιούνται με το πιρούνι, αλλά να κρατάνει και λίγο. Εμένα πήραν περίπου 40 λεπτά. Σουρώστε τα και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν λίγο. Βράστε ξεχωριστά τα παντζάρια, αν δεν χρησιμοποιήσετε τα έτοιμα βρασμένα.

2. Ψιλοκόψτε όλα τα υλικά σας: το κρεμμύδι, το μήλο, τα καρότα, τις πατάτες, τα παντζάρια και τα αγγουράκια τουρσί. Ξεψαχνίστε τον τόνο σε μικρά κομμάτια, αν τον χρησιμοποιήσετε.

3. Βάλτε τα όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ τα χέρια μου γιατί δεν λιώνουν τα υλικά. Και μια σπάτουλα σιλικόνης είναι καλή επιλογή.

4. Τώρα ρίξτε τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το ξίδι και ανακατέψτε προσεκτικά πάλι είτε με το χέρι είτε με τη σπάτουλα. Δοκιμάστε τη γεύση και διορθώστε αν χρειάζεται. Καλύψτε το μπολ με ένα πιάτο ή μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι και δύο ημέρες.

5. Μεταφέρετε τη σαλάτα σας σε ένα όμορφο σκεύος και σερβίρετε!

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.