Εύκολος μεζές! Σπιτικό άλειμμα τυριού (ρολό) σε διάφορες γεύσεις

 

Έπρεπε να το είχα καταλάβει πως ήμουν σε λάθος δρόμο όταν στις ανασκαφές (έχω σπουδάσει Αρχαιολόγος) ή τα συνέδρια, με ενδιέφερε πιο πολύ το φαγητό από το αντικείμενο της Αρχαιολογίας. Αλλά τι να κάνουμε; Μερικές φορές αργεί κανείς να βρει το δρόμο του. Από την ανασκαφή λοιπόν της Αμερικάνικης σχολής στην Αρχαία Κόρινθο, στην οποία μελετούσα την βυζαντινή κεραμική για το διδακτορικό μου,  προέρχεται αυτή η συνταγή που σας δίνω σήμερα. Έχω ξαναγράψει για το φαγητό εκεί (υπέροχα σουτζουκάκια και εύκολο cheesecake), ίσως από τα ωραιότερα που έχω φάει, αφού το έφτιαχναν δύο γυναίκες από το χωριό. Εκτός από το πρωινό, που περιελάμβανε υποχρεωτικά αβγά (εγώ τα ζητούσα ποσέ) και το μεσημεριανό, που ήταν πάντα κάποιο λαδερό, τρώγαμε και μεζέ για το ούζο πριν το δείπνο τριών πιάτων. Στο μεζέ έβγαινε συχνά-πυκνά το τυράκι αυτό. Και φυσικά ζήτησα τη συνταγή από τις κυρίες που μαγείρευαν, που χαιρόντουσαν τόσο όταν πηγαίναμε στην κουζίνα!

Ο κορμός τυριού λοιπόν αυτός είναι πολύ εύκολος, αλλά εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Βγάζει αρκετά μεγάλη ποσότητα και γι’αυτό τον έκοψα στα δύο (και στα τρία κόβεται για μεγαλύτερη ποικιλία). Στο εξωτερικό μπορείτε να τον καλύψετε με ότι σας κάνει κέφι, σας έχω ιδέες στην συνταγή. Εναλλακτικά μπορείτε να τον κάνετε και μπαλίτσες σαν τρουφάκια (αφού σφίξει στο ψυγείο το μίγμα).

Για το σερβίρισμα θα χρειαστείτε ψωμάκι και διάφορα κράκερ. Εγώ λατρεύω τα oat cakes, τα σκοτσέζικα κράκερ από βρόμη που πάνε τέλεια με τα τυριά κλπ., καθώς και τα σκανδιναβικά κράκερ από σίκαλη.

Πάμε να δούμε τη συνταγή:

Ρολό τυριού με διάφορες γεύσεις

ΥΛΙΚΑ για 2 ρολά ή πολλές μικρές μπαλίτσες (τρουφάκια) τυριού

  • 140γρ τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια)
  • 120γρ ανθότυρο ή μαλακιά μυζήθρα Κρητική (όχι ξινομυζήθρα)
  • 70 γρ τριμμένη παρμεζάνα (στο ψιλό) ή παλαιωμένη, δυνατή γραβιέρα της αρεσκείας σας
  • 2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 2 μικρά κρεμμυδάκια φρέσκα, το λευκό και το λίγο τρυφερό πράσινο μέρος ή 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • 5-6 ελιές πράσινες (εγώ πράσινες έβαλα) ή μαύρες, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες. Για να βγάλετε το κουκούτσι, απλά πιέστε τις καλά στο ξύλο κοπής με τη λεπίδα ενός μαχαιριού του σεφ (το πλατύ μέρος όχι εκεί που κόβει)
  • 30γρ αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο λευκό, χοντροσπασμένο

για την επικάλυψη

  • 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, δυόσμο, κόλιαντρο) ένα είδος ή όλα μαζί
  • 2-3 κ.σ. διάφορα σπόρια (σουσάμι καβουρδισμένο, μαυροκούκι, ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο), ένα είδος ή όλα μαζί
  • άλλες ιδέες: χοντροσπασμένα διάφορα πιπέρια, πάπρικα (γλυκειά ή καπνιστή), διάφοροι ξηροί καρποί καβουρδισμένοι (αμύγδαλο, καρύδι, φυστίκι Αιγίνης)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1.  Ετοιμάζετε όλα τα υλικά σας.
  2. Ρίχνετε τα μαλακά τυριά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά (όχι της επικάλυψης) και ανακατεύετε καλά.
  4. Πάνω στον πάγκο εργασίας σας απλώνετεε ένα μεγάλο κομμάτι διάφανη μεμβράνη, ρίχνετε επάνω το μίγμα,  το καλύπτετε και το ρολάρετε ώστε να πάρει μακρόστενο κυλινδρικό σχήμα.
  5. Για να παραμείνει και ο πάτος του κυλινδρικός μέσα στο ψυγείο υπάρχει ένα μικρό κόλπο: μπορείτε να βάλετε το τυλιγμένο τυρί (καλυμένο με τη μεμβράνη πάντα) μέσα στον χάρτινο εσωτερικό κύλινδρο από το χαρτί κουζίνας. Πιο εύκολο θα γίνει αυτό αν τον κόψετε κατά μήκος, έτσι ώστε να μπορέσετε να τον ανοίξετε για να αγκαλιάσει το τυρί. Με τον τρόπο αυτό η πλευρά που θα ακουμπάει στο ψυγείο, όσο το τυρί σφίγγει, δεν θα γίνει πλακουτσή!
  6. Αφήνετε το ρολό στο ψυγείο να σφίξει για μισή ώρα τουλάχιστον. Μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγουμένη.
  7. Ετοιμάζετε τα «διακοσμητικά» για το ρολό.  Για κάθε ένα θα χρειαστείτε και άλλη επιφάνεια για να μην μπερδευτούν. Απλώνετεε λοιπόν σε ένα ξύλο κοπής ή επιφάνεια κοπής τα μυρωδικά και σε άλλο τα σπόρια.
  8. Κόβετεε τον κορμό στα δύο (αφού το βγάλετε από τη διάφανη μεμβράνη) και περνάτε το ένα κομμάτι απαλά πάνω από τα μυρωδικά, πιέζοντας και λίγο ώστε να κολλήσουν επάνω. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια. Κάνετε το ίδιο για τα σπόρια, τους ξηρούς καρπούς ή τα μπαχαρικά.
  9. Μπορείτε να σερβίρετε αμέσως ή να το φυλάξετε καλυμένο στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε. Διατηρείται (χωρίς τη διακόσμηση) για περίπου 3 ημέρες. Με τη διακόσμηση καλύτερα να καταναλωθεί άμεσα, αφού τα μυρωδικά έχουν την τάση να μαυρίζουν και τα σπόρια δεν θα είναι πια τραγανά!

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

2 thoughts

    1. Είναι σχετικά γρήγορο. Περίπου μία ώρα μαζί με την προετοιμασία και την αναμονή στο ψυγείο. Από θερμίδες δεν έχω ιδέα!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.