Μπαρ στο σπίτι: όλα τα μυστικά για επιτυχημένα κοκτέιλ κάθε φορά και μια συνταγή για τέλειο Manhattan

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τα μπαρ τα αγαπάω και τώρα που είναι κλειστά μου λείπουν πολύ. Όμως, τα αγαπημένα μου κοκτέιλ πάντα τα απολαμβάνω και στο σπίτι, ειδικά όταν έχουμε κόσμο. Και παρόλο που δεν είμαι μπάρμαν, μερικά από τα κλασικά κοκτέιλ ξέρω να τα φτιάχνω! Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας όλα τα μυστικά για τέλεια κοκτέιλ, καθώς και συνταγές από τα αγαπημένα μου κλασικά ποτά.

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να μαζέψετε 1. τον εξοπλισμό για να τα φτιάξετε (ποτήρια, σέικερ κλπ) και 2. τα υλικά του κάθε κοκτέιλ. Γενικά τα κλασικά κοκτέιλ δεν έχουν μεν πολλά υλικά, οπότε θα πρέπει η ποιότητά τους να είναι καλή (αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα κοκτέιλ ανεξαιρέτως). Να προτιμάτε πάντοτε ποτά από εταιρείες γνωστές και όχι άγνωστες και, αν μπορείτε, πληρώστε για την πιο ακριβή εκδοχή του υλικού σας.

Εξοπλισμός

Όπως και στη μαγειρική, έτσι και στην τέχνη των κοκτέιλ χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία. Για πολλά από αυτά όμως υπάρχουν και εναλλακτικές που μπορεί να έχετε στο σπίτι ούτως ή άλλως. Επίσης συχνά βρίσκει κανείς και σετ για μπαρ (σέικερ, αναδευτήρα, μεζούρα, σουρωτήρι) σε καταστήματα με είδη κουζίνας.

Για να φτιάξετε κοκτέιλ στο σπίτι λοιπόν θα χρειαστείτε:

Ποτήρια: το κάθε κοκτέιλ σερβίρεται σε δικό του ποτήρι. Καλό θα είναι να προπαθείτε να τηρείτε το είδος του ποτηριού για να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή απόλαυση. Φραπέ σε φλιτζάνι φαντάζομαι δεν πίνετε, οπότε γιατί να πίνετε το κοκτέιλ σας σε λάθος ποτήρι;

Ποτήρια για κοκτέιλ μπορείτε να βρείτε ακόμα και σε μεγάλα σουπερμάρκετ, αλλά και στο μπαρ της μαμάς/γιαγιάς (που είναι πολύ της μόδας). Επίσης πολλά από το κοκτέιλ σερβίρονται σε περισσότερο από ένα ποτήρια, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και βαζάκια ή ποτήρια του κρασιού μεγάλα.

Τα βασικά είδη ποτηριού είναι:

Σωλήνας/Collins: μακρόστενο ποτήρι, (το Collins πιο ψηλό και με λίγο μεγαλύτερη χωρητικότητα από το κλασικό ποτήρι σωλήνα). Xρησιμοποιείται για πολλά απλά ποτά όπως το gin tonic, vodka tonic, cuba libre, screwdriver, ενώ το collins για Bloody Mary ή και Mojito.

Coupe: το πρώην ποτήρι της σαμπάνιας. Χρησιμοποιείται για πολλά κοκτέιλ, όπως το Manhattan και το Gimlet.

Martini: κλασικό ποτήρι για όλα τα ομώνυμα κοκτέιλ, αλλά και για άλλα, όπως το Cosmopolitan. Κάποιες φορές δεν έχει ψηλό πόδι, όμως τα τοιχώματά του είναι πάντα κωνικά.

Ποτήρια Old Fashioned: γνωστά σε μας και ως ποτήρια του ουίσκι, τα old fashioned ποτήρια είναι κοντά με χοντρό πάτο. Χρησιμοποιούνται σε straight (σκέτα) ποτά με ή χωρίς πάγο, αλλά και σε κοκτέιλ όπως το…old fashioned, το negroni, η caipirinha και άλλα.

Σέικερ: βασικό εργαλείο όπου ανακατεύετε ή κουνάτε (shake-σέικ θα πει κουνάω/χτυπάω) όλα τα υλικά του κοκτέιλ. Εγώ έχω ένα ανοξείδωτο με 3 μέρη (3 piece), αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα πλαστικό του frappe ή ένα βάζο με καπάκι.

Μεζούρα: για να γίνει σωστά ένα κοκτέιλ είναι απαραίτητο τα υλικά να μετρηθούν με ακρίβεια για να τηρηθούν οι αναλογίες. Αν δεν έχετε μεζούρα, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι της σούπας (15μλ) πολλαπλασιάζοντας ανάλογα με την συνταγή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σφηνοπότηρο (πιο κατά προσέγγιση μέτρηση) ή αν φτιάχνετε περισσότερα από ένα κοκτέιλ ταυτόχρονα, να μετρήσετε κάθε υλικό σε κανάτα δοσομέτρησης.

Σουρωτήρι: τα υλικά για ένα κοκτέιλ πρέπει να σουρωθούν στο ποτήρι χωρίς τον πάγο ή τα άλλα υλικά με τα οποία ανακατεύτηκαν. Τα 3 piece σέικερ έχουν ενσωματωμένο σουρωτήρι, αλλά αν έχετε 2 piece, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό σουρωτήρι οικιακό μικρό (για το τσάι) ή ειδικό σουρωτήρι μπαρ (hawthorne strainer).

Αναδευτήρας: μεταλλικό εργαλείο για το ανακάτεμα των υλικών με τον πάγο μέσα στο σέικερ. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι.

Πάγος: εκτός αν η συνταγή είναι για ζεστό, χειμωνιάτικο κοκτέιλ (σαν το Hot Toddy ας πούμε), θα χρειαστείτε οπωσδήποτε πάγο. Τα μεγάλα μπαρ του κόσμου έχουν ειδικά παγάκια τα οποία είναι εντελώς διαυγή.

Επειδή στο σπίτι είναι δύσκολο να το πετύχει κανείς αυτό το αποτέλεσμα, προσπαθήστε να είναι το νερό σας εμφιαλωμένο και τα παγάκια λίγο πιο μεγάλα για να μην λιώνουν αμέσως. Μην χρησιμοποιείτε σακούλες με έτοιμο πάγο (εκτός αν κάνετε πάρτι).

Στην αγορά υπάρχουν παγοθήκες που φτιάχνουν κυβικά παγάκια περ. 2.5 ή 3 εκατοστά, μέγεθος που θεωρείται ιδανικό, ειδικά για την παρουσίαση ενός κοκτέιλ. Για σκέτα ποτά μπορείτε να βρείτε επίσης και καλούπια πάγου σε σχήμα μεγάλο κύβου ή σφαίρας.

Πιο δύσκολος είναι ο τριμμένος πάγος που χρειάζονται κάποια κοκτέιλ όπως τo mojito. Υπάρχουν blender δυνατά που μπορούν να φτιάξουν τριμμένο πάγο (μην χρησιμοποιήσετε το multi σας, θα το καταστρέψετε) ή και χειροκίνητα εργαλεία. Έχω δει στο εμπόριο και σακουλάκια που κάνουν πολύ μικρά παγάκια σαν τριμμένο πάγο, αλλά δεν τα έχω χρησιμοποιήσει. Διαφορετικά, βάζετε παγάκια σε μια σακούλα και τα χτυπάτε δυνατά με έναν πλάστη ή άλλο βαρύ εργαλείο μέχρι να γίνουν τρίμμα.

Άλλα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι μια επιφάνεια κοπής, ένα μαχαίρι, ένα ανοιχτήρι και έναν στίφτη.

Manhattan: ιστορία και υλικά

Ο μύθος λέει πως το κοκτέιλ δημιουργήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα (1880 περίπου), που αλλού; Στο Manhattan της Νέας Υόρκης! Αρχικά οι συνταγές περιείχαν ουίσκι από σίκαλη (rye whiskey) αλλά λίγο αργότερα επισημοποιήθηκε η χρήση του bourbon (που φτιάχνεται από καλαμπόκι). Άλλα συστατικά του είναι το κόκκινο γλυκό βερμούτ και τα Angostura bitters.

Είναι ένα κοκτέιλ με συνδυασμό γλυκού-πικρού και το κερασάκι για μένα κάνει όλη τη διαφορά! Είναι από τα αγαπημένα μου κοκτέιλ παρόλο που το bourbon δεν είναι αλκοόλ πρώτης επιλογής μου.

Κόκκινο γλυκό βερμούτ στα σουπερμάρκετ θα βρείτε κυρίως το Martini Rosso. Aναζητήστε τα σαφώς ανώτερα Cinzano rosso, Carpano Punt e Mes, Martini Riserva Speciale Rubino, Carpano Antica Formula, Cocchi Vermouth di Torino. Κάθε ένα δίνει τη δική του, διαφορετική νότα στο Manhattan και φυσικά μπορείτε να το απολαύσετε και μόνο του!

Εξίσου σημαντική είναι η επιλογή του bourbon. Ξεκινήστε με πιο mainstream επιλογές όπως το Maker’s Mark, το Four Roses και το Jim Beam (άντε να πω και το Jack Daniel’s, που είναι Tennessee whiskey) πριν σταδιακά επεκταθείτε σε πιο ψαγμένες επιλογές όπως το Woodford Reserve, το Bulleit και το Knob Creek ή σε κάποιο rye.

ΜΑΝΗΑΤΤΑΝ: η συνταγή

ΥΛΙΚΑ για ένα κοκτέιλ (πολλαπλασιάστε ανάλογα)

Ποτηρι old fashioned (ουίσκι) ή coupe

  • 60μλ bourbon ή rye
  • 30μλ κόκκινο βερμούτ
  • μερικές σταγόνες Angostura bitters
  • κερασάκι κοκτέιλ
  • πάγος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Γεμίστε το σέικερ με πάγο.
  2. Ρίξτε μέσα τα υλικά σας. Χτυπήστε για 12 δευτερόλεπτα
  3. Σουρώστε στο ποτήρι και γαρνίρετε με κερασάκι

Παραλλαγές

Perfect Manhattan

Αντί για σκέτο γλυκό βερμούτ βάλτε μισή ποσότητα γλυκό βερμούτ (15μλ) και μισή ποσότητα ξηρό βερμούτ (15μλ).

Dry Manhattan

Αντικαταστήστε το γλυκό βερμούτ εξολοκλήρου με ξηρό βερμούτ (30μλ).

Άλλες συνταγές για κοκτέιλ

Μαργαρίτα

Με Metaxa

Ελληνικό Mojito

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.