Κάθε φορά που επιστρέφω από ταξίδι, συνειδητοποιώ δύο πράγματα: 1) πόσο οι άλλες χώρες έχουν καταφέρει να κάνουν τον πολιτισμό τους Brand, κάτι που η Ελλάδα ακόμη δεν έχει και 2) πόσο ωραίο φαγητό και πρώτη ύλη έχουμε στην Ελλάδα.
Στη Βιέννη λοιπόν, αν και περάσαμε υπέροχα, το φαγητό είναι πολύ ανθυγιεινό και βαρύ. Είναι ωραίο στην αρχή και νόστιμο, αλλά από τη δεύτερη ημέρα άρχισα να ονειρεύομαι λαχανικά. Κι εκεί λαχανικό θεωρείται η πατάτα!Καταλαβαίνετε… Παρόλα αυτά, όταν σας πω Βιέννη, θα μου πείτε «σνίτσελ, μπύρα, ζάχερ τόρτε, καφέ, όπερα, Μότσαρτ, Στράους». Αν ρωτήσουμε ένα Βιεννέζο για την Ελλάδα άραγε τι θα πει; Σύμφωνα με αυτό το άρθρο τον Παρθενώνα, τη Μύκονο (θα προσθέσω και τη Σαντορίνη) και τον Ζορμπά (του Μακκουίν). Πολύ πιθανόν να πει και κάτι πιο πολιτικό, μιας και η Ελλάδα έχει γίνει πρωτοσέλιδο ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες. Εμένα όμως δεν με καλύπτει αυτό καθόλου. Γιατί όπως έλεγε κι ένας δάσκαλός μου στο δημοτικό «έχω πράγμα καλό και δεν παρακαλώ».
Πάρτε για παράδειγμα το ελληνικό μέλι, ένα προϊόν μοναδικό σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτό η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα μελισσιών ανά μονάδα εδάφους, αλλά τη μικρότερη παραγωγή μελιού ανά μελίσσι (10 κιλά αντί για το Ευρωπαϊκό 30 κιλά). Επίσης η μεγάλη βιοποικιλότητα της χώρας μας δίνει μια μεγάλη ποικιλία μελιών σε γεύση και υφή. Παρόλα αυτά η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές μελιού για το 2015. Αν και η Ελλάδα (όπως και στο κρασί) δεν θα έπρεπε να συναγωνίζεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα τις υπόλοιπες χώρες, αμφιβάλλω αν ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής ξέρει πόσο καλό/gourmet είναι το Ελληνικό μέλι.
Μετά από αυτό το ελαφρώς εθνικιστικό παραλήρημα θα εξισορροπήσω το πράγμα δινοντάς σας μια συνταγή για κέικ μελιού που καθόλου ελληνική δεν είναι, αλλά θα μπορούσε! Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κέικ που φτιάχνουν στον εβραϊκό κόσμο για την νέα χρονιά και έχει γεύση σαν μελομακάρονο. Κι επειδή είμαι σίγουρη πως κανείς σας δεν φτιάχνει μελομακάρονα αν δεν είναι Χριστούγεννα, αλλά θα ήθελε, αυτό το κέικ μπορείτε να το κάνετε χωρίς τύψεις.
Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε το μέλι της νέας σοδειάς σε μια από τις άπειρες ελληνικές συνταγές για γλυκά με μέλι. Αν και καμία δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου να συγκριθεί με την Κρητική γραβιέρα περιχυμένη με μέλι. Και δεν θέλει και ψήσιμο!
Κέικ μελιού σαν μελομακάρονο
Η συνταγή είναι προσαρμογή αυτής. Βασικά μείωσα την ποσότητα της ζάχαρης, γιατί μου φάνηκε υπερβολική σε συνδυασμό με το μέλι, και από μπαχαρικά έβαλα μόνο κανέλα και γαρύφαλλο. Το κονιάκ μου αρέσει καλύτερα από το ουίσκι και μένει πιο πιστό στη γεύση του μελομακάρονου!
ΥΛΙΚΑ για μια μεγάλη φόρμα 26 εκ. με τρύπα
- 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτάλι της ΣΟΥΠΑΣ μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτάλι του ΓΛΥΚΟΥ σόδα μαγειρική
- 4 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο (δεν έβαλα, και αύξησα λίγο την κανέλα)
- 240μλ σπορέλαιο
- 240μλ μέλι
- 200γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 70γρ Μαύρη ζάχαρη (μαλακιά με μελάσα)
- 3 αβγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα
- 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου χλιαρό (240μλ)
- 120μλ χυμό πορτοκαλιού
- 60 μλ κονιάκ ή ουίσκι (προαιρετικά)
- αμύγδαλο φιλέ για τη διακόσμηση (ή και καρύδια!). Μπορείτε να βάλετε και μερικά μέσα αν θέλετε, περίπου μια χούφτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 οC.
- Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά τη φόρμα, ακόμη κι αν είναι αντικολλητική.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ή στο μπολ του μίξερ ανακατέψτε το αλεύρι, μπέικιν, σόδα, κανέλα, γαρύφαλλο. Κάντε στη μέση μια λακκούβα και ρίξτε το λάδι, το μέλι, τις ζάχαρες, τα αβγά, την πορτοκαλάδα, τον καφέ και το κονιάκ (αν χρησιμοποιήσετε).
- Με έναν μεγάλο αβγοδάρτη ή με το σύρμα (εξάρτημα) του μίξερ, χτυπήστε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά και να μην υπάρχουν κολλημένα υλικά στο πλάι ή στον πάτο.
- Αν χρησιμοποιήσετε αμύγδαλο, πασπαλίστε το στον πάτο της φόρμας με την τρύπα, και ρίξτε από πάνω το μίγμα.
- Ψήστε μέχρι να γίνει καλά το κέικ στο κέντρο περίπου 60 με 75 λεπτά. Θα πρέπει αν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγει καθαρό.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για περίπου 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρετε.
καφές φίλτρου; σίγουρα; πότε μπαίνει; ευχαριστώ!
Μαζί με τα υγρά. Αν δεν θέλεις να τον χρησιμοποιήσεις μπορείς να βάλεις την ίδια ποσότητα σε νερό.
θα συμφωνησω με ολα!!!! η ελλαδα ειναι ακομα πολυ πισω σε ολα…θα δοκιαμσω το κεικ σου εννοειτε μπας κ ερθουννωριτερα τα χριστουγεννα 😉 !!!! υπεροχο μ αρεσει ο συνδυαμος των υλικων κ φυσικα το μελακι!!