Tαϊλανδέζικη γλυκοκαυτερή σούπα με καρύδα (tom kha kai)

thai-coconut-soupΔεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα με έχει πιάσει τρομερή άρνηση να κάνω οτιδήποτε ξεκινάει με τη λέξη «πρέπει». Τέτοια δυσκολία να επανέλθω στην πραγματικότητα μετά τις διακοπές είχα καιρό να νιώσω. Δεν ξέρω αν φταίει το ότι είχα πολλή δουλειά όλον τον Δεκέμβρη και έπαθα burnout ή απλά πέρασα καλά και δεν θέλω να μπω πάλι στη ρουτίνα.

Γι’ αυτό και άργησα να το γράψω αυτό το ποστ, το πρώτο ουσιαστικά του 2016. Το είχα υποσχεθεί βέβαια, αλλά το έναυσμα ήρθε μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε η αντίστοιχη σουπίτσα που ανέβασα στο Facebook από το Ταϊλανδέζικο εστιατόριο Rouan Thai στον Πειραιά. Έχω βαλθεί βλέπετε να βρω το τέλειο Ταϊλανδέζικο εστιατόριο στην Αθήνα,αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω πως τα έχω καταφέρει. Όχι πως το Rouan Thai δεν είναι καλό, αλλά δεν είναι τόσο καλό ώστε να κάνω το ταξίδι από την Κηφισιά στον Πειραιά. Για παράδειγμα, ενώ η σούπα ήταν εξαιρετική, τα fish cakes δεν τρωγόντουσαν, ήταν σκληρά και άνοστα. Καμία σχέση δηλαδή με τη συνταγή που έχω ήδη ανεβάσει στο blog και που δίνει υπέροχα αποτελέσματα κάθε φορά.

Στη σουπίτσα τώρα. Ονομάζεται tom (σούπα) kha (γκαλάνγκαλ) kai (κοτόπουλο) και είναι ελαφρώς καυτερή αλλά όχι πολύ. Όπως δηλαδή την έχω φάει και στο Rouan Thai και στο Buba. Έχει γάλα καρύδας, αλλά αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κρέμα καρύδας μόνο ή μισή μισή με νερό. Και φυσικά, όσοι από εσάς προσπαθείτε να χάσετε μερικά κιλά μετά τις γιορτές, να ξέρετε ότι η σούπα μπορεί να γίνει και εντελώς light, αν βάλετε ελαφρύ γάλα καρύδας.

Όπως είχα πει και στο ποστ για την Ταϊλανδέζικη ξινή-καυτερή σούπα, το μόνο δύσκολο στην παρασκευή τη σούπας είναι στην ουσία να βρείτε τα υλικά. Διαφορετικά από την αρχή έως το τέλος της παίρνει περίπου 15 λεπτά και δεν έχει πολλή προετοιμασία.

Τώρα που κάνει κρύο οι σούπες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζεσταθείτε! Αν η Ταϊλανδέζικη σας φαίνεται βουνό λόγω των υλικών της, δοκιμάστε κάποια άλλη συνταγή από την κατηγορία ΣΟΥΠΕΣ και δεν θα απογοητευτείτε!

thai-coconut-soup2

Tαϊλανδέζικη γλυκοκαυτερή σούπα με καρύδα (tom kha kai)

βασισμένο σε μια συνταγή του Dheradon Dissara

ΥΛΙΚΑ για 2-4 άτομα

  • 500γρ νερό ή ζωμό κοτόπουλου
  • 500γρ κρέμα καρύδας ή γάλα καρύδας
  • 3  λεμονόχορτα (lemongrass), κομμένα στη μέση και μετά σε κομμάτια των 4 εκ. περίπου (αν είναι πολύ φρέσκο μπορείτε να το κόψετε σε πολύ λεπτές φέτες)
  • 3 εκ. ρίζα τζίντζερ ή galangal καθαρισμένη και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες500γρ γάλα καρύδας ή κρέμα καρύδας
  • 2 φιλέτα κοτόπουλο από στήθος ή μπούτι (500g) κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 250γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.γ. πάστα καυτερής πιπεριάς τσίλι sambal oelek (στο Θανόπουλο και σε καλά ασιατικά delicatessen) ή δύο καυτερές πιπεριές τσίλι, χωρίς σπόρια, κομμένες σε λωρίδες ή φέτεςsambal-oelek
  • 3-4 αποξηραμένα φύλλα kaffir lime
  • 4 κ.σ. fish sauce
  • το χυμό από 1-2 μοσχολέμονα (λάιμ)
  • αλάτι
  • Φρέσκο κόλιαντρο για το σερβίρισμα καθώς και μια έξτρα πιπεριά για περισσότερη κάψα!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα μεγάλη ρίχνουμε το νερό ή ζωμό και το γάλα καρύδας και φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κόψει. Αλατίζουμε.
  2. Βάζουμε μέσα το τζίντζερ και το λεμονόχορτο και συνεχίζουμε το ελαφρύ βράσιμο.
  3. Ρίχνουμε το κοτόπουλο συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-6 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια, τα φύλλα kaffir και την πάστα καυτερής πιπεριάς (ή τις πιπεριές) και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά περίπου.
  5. Τέλος ρίχνουμε την fish sauce και το χυμό λάιμ.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα και γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου κόλιαντρου και αν θέλουμε λίγο παραπάνω κάψα με μερικές φρέσκες ροδέλες καυτερής τσίλι πιπεριάς .

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.