Μπαρ στο σπίτι: όλα τα μυστικά για τέλειο Martini cocktail (ή αλλιώς…quarantini)

Είναι σίγουρο πως το Martini είναι το πιο διάσημο κοκτέιλ στον κόσμο. Και πάρα πολύ απλό για να το φτιάξει κανείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι τζιν (ή βότκα), ξηρό βερμούτ και ελιές ή φλούδα λεμονιού. Άντε να βάλει και bitters. Παρόλα αυτά, δύσκολα πίνει κανείς καλό Martini και κατά τη γνώμη μου είναι το κοκτέιλ που δείχνει την ικανότητα του barman. Και επειδή όλοι έχουμε δικαίωμα σε ένα καλό ποτό, σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη δική μου συνταγή για τέλειο dry martini cocktail.

(Αν δεν έχετε φτιάξει ποτέ κοκτέιλ και δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε διαβάστε το προηγούμενο άρθρο μου που αναλύει τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε.)

Τι είναι το Μαρτίνι;

Καταρχάς θα ξεκινήσουμε από τα βασικά. Άλλο το κοκτέιλ και άλλο το ποτό με το ίδιο όνομα. Το Martini είναι μάρκα που βγάζει διάφορες εκδοχές του vermouth (βερμούτ: ενισχυμένο κρασί, υλικό του ομώνυμου κοκτέιλ), αλλά και αφρώδεις οίνους. Το κοκτέιλ μαρτίνι περιέχει βερμούτ μαζί με το αλκοόλ, άρα για να παραγγείλετε το κοκτέιλ θα πρέπει να το ζητήσετε ως κοκτέιλ, αλλιώς θα πάρετε βερμούτ ποτό (που πίνεται σκέτο με πάγο σαν απεριτίφ)!

Credit: Alamy Stock Photo
Copyright: Credit: United Archives GmbH / Alamy Stock Photo

Ιστορία

Η ιστορία του διάσημου αυτού κοκτέιλ είναι χαμένη στο χρόνο και όπως πολλά από τα κλασικά κοκτέιλ δεν έχει απόλυτα σαφείς ρίζες. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ξεκίνησε στην δυτική ακτή των ΗΠΑ (σε μια πόλη κοντά στο San Francisco το Martinez) γύρω στα 1880 ως κοκτέιλ για έναν ανθρακωρύχο με βασικά συστατικά το τζιν, βερμούτ, bitters και λικέρ από κεράσι με γαρνιτούρα μια φέτα λεμόνι. Υπάρχει και άλλη εκδοχή που εμφανίζει έναν μπαρμαν στο Knickerbocker Ηotel της Νέας Υόρκης με το όνομα Martini di Arma di Taggia να το έχει δημιουργήσει. Η πρώτη γνωστή συνταγή πάντως με το όνομα Martini ανήκει στο Harry Johnson και το βιβλίο του The Bartender’s Manual του 1888. Aπό το 1920 γίνεται διάσημο κοκτέιλ της ποταπαγόρευσης, ενώ σταδιακά χάνει τη γλύκα του και γίνεται όλο και πιο ξηρό.

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το μαρτίνι αποκτά τεράστια απήχηση τόσο στα αστικά σαλόνια, όσο και στα μπαρ, ενώ η ταινίες του James Bond το απογείωσαν (στην εκδοχή με Vodka όμως).

Την εποχή των lock down και του κορωνοϊού, που τα μπαρ έκλεισαν και ο κόσμος άρχισε να πίνει σπίτι του περισσότερο το μαρτίνι ονομάστηκε «χαϊδευτικά» …quarantini από τις λέξεις quarantine (καραντίνα) και μαρτίνι.

Υλικά

Από τα πιο βασικά στοιχεία επιτυχίας ενός μαρτίνι κοκτέιλ είναι τα καλά υλικά. Αυτό ισχύει για όλες τις απλές συνταγές! Καταρχάς θα πρέπει να επιλέξετε τον τύπο αλκοόλ, αν δηλαδή θα το φτιάξετε με gin, που είναι κατά πολλούς το πιο παραδοσιακό, ή με vodka. To gin είναι το δικό μου αγαπημένο γιατί έχει μεγάλο αρωματικό υπόβαθρο, σε αντίθεση με τη βότκα που είναι πιο απαλή στη γεύση.

Αν επιλέξετε gin ξεκινήστε με ένα καλό London Dry Gin (τύπος gin, με βασικό γευστικό συστατικό το juniper berry, δηλαδή το κεδρόμηλο, που δεν είναι απαραίτητα φτιαγμένο στο Λονδίνο) και μετά δοκιμάζετε κάτι πιο διαφορετικό (Plymouth Gin ας πούμε) ή πιο premium.

Βασικές επιλογές που θα βρείτε εύκολα είναι το Gordon’s, το Beefeater, το Bombay Sapphire, το Greenall’s και το Tanqueray. Πιο premium, αλλά εξίσου εύκολο να τα βρείτε είναι το Hendrick’s και το Tanqueray Ten (δικό μου αγαπημένο). Επειδή το gin έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία στην αγορά θα βρείτε αμέτρητες άλλες μάρκες, αλλά και κάποια αξιόλογα ελληνικά gin όπως το βραβευμένο Grace Gin, το Dry River, ή το Old Sport.

Το βερμούτ είναι εξίσου βασικό για την επιτυχία του κοκτέιλ σας. Το βερμουτ είναι είδος ενισχυμένου κρασιού και όχι απόσταγμα. Αυτό θα πεί πως 1. έχει περιορισμένο χρόνο ζωής όταν ανοίξει (περίπου δύο μήνες), 2. πρέπει να αποθηκευτεί όπως το κρασί στο ψυγείο 3. είναι υπέροχο αντί για το κρασί σε όλα τα φαγητά που θέλουν κρασί (ειδικά το λευκό, ξηρό βερμούτ)!

Το βερμούτ βγαίνει σε διάφορες εκδοχές (τα κόκκινα γλυκά τα καλύψαμε σε αυτό το άρθρο), αλλά για το μαρτίνι κοκτέιλ θα χρειαστείτε το dry, δηλαδή ξηρό και όχι γλυκό και ανοιχτό σε χρώμα (λευκό, όχι κόκκινο). Το πιο γνωστό βερμούτ για το μαρτίνι είναι το Noilly Prat. Eξίσου καλές επιλογές είναι και το Carpano dry, το Dolin Dry αλλά και το Cinzano extra dry. Αν όμως δεν βρείτε τίποτα από τα παραπάνω, πάρτε το Martini extra Dry που υπάρχει σε όλα στα σουπερμάκρετ.

Αναλογίες

Οι αναλογίες για το Μαρτίνι είναι πραγματικά εξαιρετικά προσωπική υπόθεση. Εμένα ας πούμε μου αρέσει extra dry, με ελάχιστο βερμούτ. Η πιο συχνή αναλογία πάντως είναι 5:1, αλλά εγώ το πίνω 6:1. Να ξέρετε πάντως πως όσο περισσότερο βερμούτ περιέχει, τόσο πιο μαλακό και γλυκό είναι.

Τεχνική

Ποιος δεν έχει πλέον ακούσει το «shaken not stirred» του James Bond; Έχουν γραφτεί σελίδες επί σελίδων πάνω στο θέμα, όμως όλοι τείνουν πλέον να συμφωνήσουν πως το ανακάτεμα με τον πάγο μέσα σε μεγάλο ποτήρι και όχι το δυνατό κούνημα στο σέικερ είναι αυτά που δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Πολύ σημαντική επίσης είναι και η θερμοκρασία, τόσο του ποτηριού και του τζιν, που πρέπει να είναι παγωμένα, όσο και του ίδιου του κοκτέιλ. Γι’αυτό και ανακατεύεται για 30 δευτερόλεπτα, χρόνος ικανός για να παγώσει το μίγμα, αλλά να μην νερώσει πολύ το κοκτέιλ.

Γαρνιτούρα

Δύο είναι οι βασικές γαρνιτούρες ενός κλασικού μαρτίνι: οι πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, συνήθως σε μονό αριθμό (1 ή τρεις), ή η φλούδα από λεμόνι σε twist (δείτε πως γίνεται εύκολα εδώ). Εγώ προτιμώ την ελιά, γιατί είναι και σνακ στο τέλος, όμως και το λεμόνι συμπληρώνει ωραία την γεύση του gin. Αν το χρησιμοποιήσετε, τρίψτε πρώτα τη φλούδα στο χείλος για να απελευθερωθούν τα αρώματα.

Η Συνταγή

ΥΛΙΚΑ για ένα κοκτέιλ

  • 120μλ τζιν καλής ποιότητας, καλά παγωμένο
  • 20 μλ βερμούτ dry
  • Ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι (ωραίες είναι αυτές με το αμύγδαλο ή με την πιπερίτσα) ή φλούδα λεμονιού σε twist
  • bitters (προαιρετικά, εγώ δεν βάζω)

εξοπλισμός

  • ποτήρι μαρτίνι
  • πάγος
  • σέικερ ή μεγάλο ποτήρι
  • αναδευτήρας ή μαχαίρι
  • μεζούρα
  • σουρωτήρι μικρό

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το ποτήρι του μαρτίνι στην κατάψυξη. Εναλλακτικά το γεμίζετε με παγάκια και το αφήνετε να παγώσει. Πετάτε τα παγάκια πριν γεμίσετε το ποτήρι με το κοκτείλ σας! Αν χρησιμοποιήσετε φλούδα λεμονιού, τρίψτε τη στο χείλος του ποτηριού για να απελευθερωθούν τα αρώματα.
  2. Γεμίζετε ένα μεγάλο ποτήρι ή σέικερ με πάγο και ρίχνετε το βερμούτ. Ανακατεύετε με τον αναδευτήρα ή με ένα μαχαίρι φαγητού για λίγα δευτερόλεπτα και το σουρώνετε. Το πετάτε στην ουσία, αλλά η γεύση του μένει στον πάγο. Αν δεν θέλετε να είναι τόσο dry μην το σουρώσετε, αλλά συνεχίστε στο επόμενο βήμα.
  3. Ρίχνετε στο σέικερ το τζιν και ανακατεύετε απαλά για 30 δευτερόλεπτα με τον αναδευτήρα ή με ένα μαχαίρι φαγητού.
  4. Σουρώνετε στο ποτήρι και προσθέτετε μια ελιά σε οδοντογλυφίδα. Εγώ βάζω τρεις. Εναλλακτικά γαρμίρετε με twist φλούδας λεμονιού.

Παραλλαγές

Dirty Martini: τα υλικά παραμένουν τα ίδια, αλλά προσθέτετε λίγο αλμυρό ζουμάκι από τις ελιές μαζί με το τζιν στο σέικερ. Στην περίπτωση αυτή γαρνίρετε το ποτό με ελιά και όχι με λεμόνι.

Gibson: γαρνίρετε με μικρό κρεμμυδάκι πίκλα. Τα υπόλοιπα υλικά παραμένουν τα ίδια. Το αγαπημένο ποτό της σειράς The Queen’s Gambit του Netflix. Αν δεν το έχετε δει, χάνετε!

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.