Εύκολα κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι (vegan, νηστίσιμα)

Υπάρχει παιδί που να μην τρώει κουλουράκια; Το δικό μου πάντως τρελαίνεται για κουλουράκια κάθε λογής, αλλά ειδικά για αυτά που φτιάχνει η Μαρία, η φίλη της μαμάς μου.  Κάτι τραγανά, υπέροχα κουλουράκια πορτοκαλιού με λάδι, που μοσχοβολάνε. Όποτε τα φέρνει στη γιαγιά, εξαφανίζονται αμέσως!  Έτσι, ως καλή μάνα κι εγώ, της ζήτησα τη συνταγή και βέβαια ενθουσιάστηκα όταν είδα πως ούτε μίξερ θέλουν, ούτε περίεργα υλικά και -ευτυχώς- δεν έχουν και πολλή ζάχαρη.  Τέλεια δηλαδή για το σχολείο! Μοιάζουν πολύ με τα μελομακάρονα στη φιλοσοφία, και μπορείτε να τα αρωματίσετε και με τα μπαχαρικά τους αν θέλετε, εκτός από το πορτοκάλι.

Η μόνη δυσκολία που έχουν είναι το πλάσιμο (όπως βλέπετε και στη φωτό). Συχνά οι ζύμες με σόδα ανοίγουν όταν πλάθει κανείς τα μπαστουνάκια και θέλουν υπομονή. Το μυστικό είναι το καθόλου σχεδόν ανακάτεμα τη ζύμης και το λιγότερο αλεύρι, δηλαδή τα περισσότερα υγρά.

Πάμε να δούμε τη συνταγή:

Κουλουράκια λαδιού με γεύση πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ για περίπου 30 κουλουράκια

  • 120μλ λάδι (ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι)
  • 120μλ χυμό πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένο
  • 80-100γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα από ένα-δύο πορτοκάλια
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 oC αέρα ή 170 oC αντιστάσεις.
  2. Καλύψτε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Εναλλακτικά μπορείτε και να τις λαδώσετε.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα, κονιάκ και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Προσθέστε τη σόδα στο αλεύρι, ανακατέψτε καλά και έπειτα ρίξτε το αλεύρι στα υγρά. Ανακατέψτε ίσα που να πάρετε μια μαλακή ζύμη. Μην παρασυρθείτε με το ανακάτεμα, γιατί θα σκληρύνουν και δεν θα πλάθονται εύκολα.
  5. Πλάστε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλετε. Απλά να ξέρετε πως στο ψήσιμο φουσκώνουν. Εγώ τα φτιάχνω πάντα στριφτά γιατί τα βρίσκω εύκολα!
  6.  Απλώστε τα κουλουράκια στις λαμαρίνες αφήνοντας χώρο να φουσκώσουν. Στον αέρα μπορείτε να τις ψήσετε ταυτόχρονα, θυμηθείτε όμως στη μέση του χρόνου να αντιστρέψετε τη θέση τους (να βάλετε την επάνω λαμαρίνα δηλαδή κάτω και αντίστροφα).
  7. Ψήστε τα κουλουράκια μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανά, περίπου 30-35 λεπτά. Πρέπει να είναι τραγανά και καθόλου μαλακά. Αρχίστε να τα τσεκάρετε από τα 25 λεπτά.
  8. Αφήστε τα να κρυώσουν σε σχάρα, πριν τα φυλάξετε σε κουτί ή τάπερ που κλείνει καλά.

 

 

 

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.