Καλαμαράκια γεμιστά με αρωματικά, χόρτα και ρύζι (νηστίσιμο)

Μπορεί όλος ο ιντερνετικός χώρος να έχει γεμίσει με συνταγές για μπακαλιάρο εν όψει 25ης Μαρτίου, αλλά εγώ λέω να πρωτοτυπήσω και να σας δώσω κάτι πάρα πολύ νόστιμο και υγιεινό, που τυχαίνει να είναι νηστίσιμο, αλλά τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές: καλαμαράκια γεμιστά με σέσκουλα, αρωματικά και λίγο ρύζι. Αυτός ο ανοιξιάτικος συνδυασμός θα αρέσει σε όσους αγαπούν τις χορτόπιτες, το σπανακόρυζο και τα συναφή, γιατί έχει πιο πολύ πρασινάδα από ρύζι. Το μόνο αρνητικό είναι πως δεν φτουράει πολύ και για να χορτάσει μια οικογένεια θα χρειαστεί και συμπλήρωμα από άλλο πιάτο.

Τα καλαμαράκια γεμίζονται πολύ εύκολα και όση γέμιση περισσέψει μπορεί να μπει στην κατάψυξη για άλλη χρήση. Καλό είναι να προτιμήσετε φρέσκα καλαμαράκια γιατι έχουν πιο καλή γεύση και υφή από τα κατεψυγμένα, παρά την λίγο τσιμπημένη τους τιμή. Στα αρωματικά βάλτε όποια σας αρέσουν χωρίς περιορισμό και μην ξεχάσετε να συνοδέψτε το πιάτο με ένα αρωματικό λευκό κρασί ή ουζάκι.

Καλαμαράκια γεμιστά με αρωματικά, χόρτα και ρύζι

Βασισμένο σε μια συνταγή του Μανώλη Ασλάνογλου από το Γαστρονόμο, Μάρτιος 2012, τεύχος 71, σελίδα 53

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα

  • 2 κιλά καλαμαράκια, καθαρισμένα, χωρισμένα τα πλοκάμια από τους κορμούς
  • 500γρ σέσκουλα, ψιλοκομμένα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 400γρ σπανάκι, ψιλοκομμένο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • τα φύλλα και τρυφερά κοτσάνια από μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο
  • τα φύλλα και τρυφερά κοτσάνια από μισό ματσάκι μυρώνια
  • τα φύλλα και τρυφερά κοτσάνια από μισό ματσάκι καυκαλήθρες
  • το λευκό και πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200γρ ρύζι νυχάκι ή φάνσυ blue rose (Agrino) για γεμιστά
  • 150μλ ελαιόλαδο
  • 100μλ λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλες τις πρασινάδες, τα κρεμμύδια, το μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι, ζυμώνουμε και αφήνουμε λίγο να μαραθούν περίπου 15 λεπτά.
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε ρύζι νυχάκι το ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό για να φύγει η κόλλα του. Το Φάνσυ δεν χρειάζεται ξέπλυμα.
  3. Ανακατεύουμε και το ρύζι με τα χορταρικά και γεμίζουμε ένα-ένα τα καλαμάρια. Εγώ τα γέμισα σχεδόν εντελώς γιατί τα χορταρικά μειώνονται σε ποσότητα όσο μαγειρεύονται. Τα κλείνουμε με τα πλοκάμια και μια οδοντογλυφίδα κάνοντας κίνηση ζιγκ-ζαγκ. Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο, ιδανικά σε μία στρώση σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  4. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το κρασί και γεμίζουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν σχεδόν εντελώς. Αλατιπιπερώνουμε.
  5. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για περίπου 1 ώρα μέχρι να βράσει το ρύζι και να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Αν έχει μείνει πολύ ζουμί, βγάζουμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε να βράζουμε το ζουμάκι μέχρι να μελώσει.
  6. Σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα, ολόκληρα ή κομμένα σε ροδέλες μαζί με το ζουμάκι τους και λίγο λεμονάκι!

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

1 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.