Αφιέρωμα GR80’s: vol-au-vents (βολοβάν) με μανιτάρια αλά κρεμ

vol-au-vents-1

Τα 80’s έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή: μια έκθεση στο Γκάζι, την οποία δεν έχω δει ακόμη, ένα αφιέρωμα στη Lifo και τώρα ένα γευστικό 80’s μπλογκοπάρτι για να ολοκληρωθεί γλυκά η επίσκεψη σε αυτήν την κιτς δεκαετία!

Στα 80’s ήμουν στο Δημοτικό και βέβαια δεν είναι τυχαίο πως οι πιο έντονες μνήμες που έχω, πέρα από αγαπημένα παιχνίδια, πρόσωπα και εκπομπές στην τηλεόραση, είναι γευστικές. Μερικές από αυτές τις έχω μοιραστεί μαζί σας ήδη, όπως αυτά τα γεμιστά αβγά με τόνο, κάπαρη και αγγουράκι τουρσί, που, όποτε τα φτιάχνει η μητέρα μου σε τραπέζι, εξαφανίζονται, το κλασικό πια κέικ μαρμπρέ ή την κρέμα καραμελέ της γιαγιάς μου.  Άλλες, όπως η τούρτα μους σοκολάτα των γενεθλίων μου είναι στα μελλοντικά σχέδια δημοσίευσης αυτού του μπλογκ και κακώς την έχω αργήσει τόσο.

Σήμερα, όμως, θα σας δώσω τη συνταγή για ένα ακόμη καταπληκτικά untrendy 80΄s πιάτο που δεν είναι ούτε gluten free, ούτε paleo, ούτε διαίτης, αλλά κανονική βόμβα θερμίδων: βολοβαν (vol-au-vent) με μανιτάρια αλά κρεμ, δηλαδή φωλίτσες σφολιάτας γεμισμένες με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος.

Δεν ξέρω πόσοι το θυμάστε αυτό, αλλά τόσο τα φρέσκα μανιτάρια, όσο και η κρέμα γάλακτος ήταν τότε πραγματικά ακριβά (όπως και οι μπανάνες) και γι’αυτό ήταν σχεδόν υποχρεωτικό να τα συμπεριλάβει κανείς σε κάποιο «καλό» τραπέζι. Έτσι, ενίοτε, είχαμε την τύχη στο σπίτι να τρώμε βολοβαν με μανιτάρια. Τώρα πια τις φωλίτσες δεν τις βρίσκεις έτοιμες, αλλά είναι εύκολο να τις φτιάξει κανείς από στρογγυλά σφολιατάκια (αυτά για τα τυροπιτάκια). Τα μανιτάρια είναι φοβερά και για άλλες χρήσεις, όπως σάλτσα για φιλέτο ας πούμε ή μοσχαρίσια μπριζόλα, ή για να τα φάτε έτσι σκέτα!

Οι υπόλοιπες μλογκο-συνταγές των 80’s είναι:

vol-au-vents-2

Βολοβαν με μανιτάρια αλά κρεμ

ΥΛΙΚΑ για 4 βολοβαν (για 2 ή 4 άτομα)

για τα βολοβαν

  • 8 σφολιατάκια βουτύρου στρογγυλά
  • 1 αβγό χτυπημένο

για τη γέμιση με τα μανιτάρια

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250γρ μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • μισό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • μισή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 100μλ λευκό κρασί
  • μια πρέζα θυμάρι ή ρίγανη
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 4 κ.σ. γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν θέλετε να δείτε αναλυτικά με εικόνες πως να ετοιμάσετε τα βολοβαν πηγαίνετε εδώ

  1. Ετοιμάστε τα βολοβάν: Καλύψτε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώστε επάνω τις τα σφολιατάκια.
  2. Αφήστε τα σφολιατάκια να ξεπαγώσουν λίγο και έπειτα κόψτε με ένα κουπ-πατ στρογγυλό διαμέτρου περ. 3 εκ. κύκλους στα τέσσερα από αυτά.
  3. Αλείψτε τα στρογγυλά που δεν έχουν τρύπα με το χτυπημένο αβγό χρησιμοποιώντας ένα μαγειρικό πινέλο και κολλήστε επάνω τους τα στρογγυλά με τη τρύπα. Αλείψτε πάλι με το αβγό. Αλείψτε με αβγό και τα στρογγυλά που έχετε κόψει.vol-au-vents-before
  4. Με ένα μαχαιράκι κάντε μικρές εγκοπές γύρω γύρω στα βολοβάν για να ψηθούν καλύτερα. Βάλτε τη λαμαρίνα στο ψυγείο για να κρυώσουν πάλι τα βολοβάν και ανάψτε το φούρνο σας στους 200 oC αέρα.
  5. Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, ψήστε τα βολοβαν για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα από το φούρνο, αφαιρέστε τα κέντρα τους και ξαναψήστε τα για άλλα 5-6 λεπτά. Έτσι θα γίνουν πραγματικά τραγανά! Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα γεμίσετε. vol-au-vents-after
  6. Ετοιμάστε τη γέμιση: σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουκ, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και ρίξτε τα μανιτάρια. Σοτάρετε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά και έπειτα ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, να χάσουν όλα τα υγρά τους τα μανιτάρια και να αρχίσουν να ροδίζουν.
  7. Μόλις ροδίσουν, αλατοπιπερώστε, σβήστε τα με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί  λίγο. Τέλος, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και βράστε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  8. Αποσύρετε τα μανιτάρια από τη φωτιά, προσθέστε και το μαϊντανό, ανακατέψτε και είστε έτοιμοι!Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και γεμίστε.
  9. Γεμίστε τα βολοβαν: χωρίστε τη γέμιση στα 4 και γεμίστε κάθε βολοβάν με μία μεγάλη κουταλιά της σούπας. καλύψτε με το καπάκι και σερβίρετε αμέσως. Καλό θα είναι να μην τα γεμίσετε πριν τα σερβίρετε. Επίσης, αν έχετε ετοιμάσει τα βολοβαν από νωρίτερα, ζεστάνετέ τα λίγο στο φούρνο άδεια και μετά γεμίστε τα με τη ζεστή, αλλά όχι καυτή γέμιση.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

7 thoughts

  1. Δεν έχω φτιάξει ποτέ βολοβάν κι έχω πολλές συνταγές. Όλες προτείνουν έτοιμα και δεν έχω δει πουθενά. Ωραία ιδέα και εκείνη την εποχή ήταν στις δόξες τους.

  2. ωωωω τελεια!! τα βολοβαν ηταν τοπ τοτε σε παρτυ κ μπουφεδες με διαφορες γεμισεις! μπραβο που μας το ξαναθυμησες! μ αρεσει η γεμιση μεμανιταρια

  3. λίγες σταγόνες Worcestershire sauce (λέγεται και γούστερ σος), λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε το μανιτάρια απο την φωτιά, απογειώνει την γεύση τους.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.