Μεζές μερακλίδικος: αβγά στραπατσάδα με σουτζούκι πολίτικο (ή συριανό λουκάνικο)

eggs-with-spicy-sausage

Σαν να φθινοπώριασε μου φαίνεται, τουλάχιστον στην γειτονιά μου. Λίγο  τα σύννεφα, λίγο η βροχούλα, λίγο που νυχτώνει πιο νωρίς… Όμως θα έχουμε πολλά γλυκά βράδια ακόμη, έστω και με ζακετάκι. Για την επόμενη βραδιά λοιπόν που θα μαζευτείτε ή για ένα γρήγορο (αν και όχι πολύ υγιεινό) γεύμα σας προτείνω ένα εύκολο και νόστιμο μεζέ, που είναι λίγο καυτερός και λίγο λιπαρός και ως wine killer λόγω αβγού,  ζητάει τη συντροφιά του τσίπουρου, του ούζου, ή της μπύρας.

pastourma-eggsΤα πιο ωραία αβγά με σουτζούκι και παστουρμά τα έφαγα στα Καραμανλίδικα του Φάνη, ενώ φοβερή ομελέτα (φρουτάλια) με συριανό λουκάνικο, πατάτα και λαχανικά, τρώμε στη Φραγκοσυριανή στην Άνω Σύρα.

Το σουτζούκι, για όσους δεν το ξέρουν, είναι καυτερό βοδινό λουκάνικο-σαλάμι με πικάντικη γεύση και έντονο άρωμα κύμινου και σκόρδου. Τρώγεται είτε ωμό είτε μαγειρεμένο και έχει ανατολίτικη καταγωγή. Στην Ελλάδα ήρθε κατά πάσα πιθανότητα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και σταδιακά έγινε αγαπητό σε όλους τους μερακλίδες, μιας και έχει πολύ γευστικό ενδιαφέρον. Θα το βρείτε σε καλά σουπερμάρκετ και παντοπωλεία.

syros suasages1Το συριανό λουκάνικο πάλι είναι παραδοσιακού τύπου λουκάνικο από χοιρινό κρέας, που θυμίζει περισσότερο χοντροκομμένο κιμά. Αρωματίζεται με μάραθο (πιο ήπιο) ή με σκόρδο (πιο πικάντικο). Αποτελεί εξαιρετικής νοστιμιάς μεζέ και μόνο του και μπορεί να μαγειρευτεί ως κιμάς για μακαρόνια, κατά το Ιταλικό στυλ.

Γενικά τα λουκάνικα είναι νομίζω παρεξηγημένο είδος, κυρίως γιατί έχουν καταστραφεί από αυτά τα χοντρά σκληρά κομμάτια λίπους/κρέατος που βάζουν οι χασάπηδες και η βιομηχανία στα λεγόμενα χωριάτικα λουκάνικα, και προσωπικά μου προκαλούν αηδία. Με κάνουν να αναπολώ τα υπέροχα λουκάνικα που αγόραζα από έναν χασάπη την σκεπαστή αγορά στην Οξφόρδη (αν δεν κάνω λάθος ονομάζεται John Lindsey & Son), όπου τα λουκάνικα ήταν σαν μπιφτέκια μέσα σε εντεράκι με διαφορετικά μπαχαρικά για να μην βαριόμαστε κιόλας.

Πάμε λοιπόν να δούμε και τη συνταγή!

eggs-with-spicy-sausage-web2

Αβγά στραπατσάδα με σουτζούκι ή συριανό λουκάνικο

Οι ποσότητες είναι λίγο κατά προσέγγιση. Μπορεί να βάλετε κι άλλη ντομάτα για παράδειγμα, περισσότερο ή λιγότερο λουκάνικο, γραβιέρα αντί για φέτα κλπ. Όρεξη να’ χετε δηλαδή!

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • 1/4 σουτζούκι κομμένο σε λεπτές φέτες ή μισό συριανό λουκάνικο, κομμένο σε πιο χοντρές φέτες ή άλλο λουκάνικο της αρεσκείας σας
  • 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη στο χοντρό
  • 5 αβγά μεγάλα, κατά προτίμηση βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής
  • λίγο γάλα
  • 100γρ τυρί φέτα (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1.  Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήστε το σουτζούκι ή το λουκάνικο. Το σουτζούκι θέλει σχεδόν ελάχιστο ψήσιμο, το λουκάνικο λίγο παραπάνω γιατί τα ρουστίκ λουκάνικα ή τα σπιτικά καλό είναι να μην τρώγονται ωμά. Τα υπόλοιπα του σουπερμάρκετ είναι προϊόντα θερμικής επεξεργασίας και δεν πολυπειράζει. Βάλτε τα σε ένα πιάτο και σκεπάστε τα να μείνουν ζεστά. Μην αφαιρέσετε το τηγάνι από τη φωτιά.
  2. Ρίξτε 1 κ.σ. λάδι και προσθέστε την τριμμένη ντομάτα. Μαγειρέψτε τη λίγο να φύγουν τα υγρά της και να αρχίσει να μοιάζει με σάλτσα.
  3. Χτυπήστε τα αβγά καλά σε ένα βαθύ μπολ με ένα πιρούνι και αν θέλετε προσθέστε 2 κ.σ. γάλα. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
  4. Ρίξτε τα αβγά στο τηγάνι και αφήστε τα για μερικά δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης (ή με ότι έχετε). Αφήστε τα πάλι για λίγο με συνεχίστε το ανακάτεμα. Μόλις φτάσουν στο επίπεδο ψησίματος που σας ταιριάζει ρίξτε τα λουκάνικα και τη φέτα και σερβίρετε!

 

 

 

 

 

 

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.