Rugelach: βουτυράτα γεμιστά μπισκότα σαν κρουασάν!

 

rugelach-1Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας νέων ξεκινημάτων, πολλής δουλειάς μετά το καλοκαίρι και γενικά τρεξίματος. Κάπου λοιπόν μέσα σε αυτό το τρέξιμο χάθηκα κι εγώ και δεν πρόλαβα να σας δώσω ένα καλό ποστ εδώ και καιρό. Τη φύλαγα όμως σαν άσο στο μανίκι τη σημερινή συνταγή και παρακαλώ να το κάνετε bookmark, γιατί θα σας συγκλονίσει. Πρόκειται για μια από τις πιο νόστιμες ζύμες που έχω ποτέ δοκιμάσει, και αυτό δεν το λέω εύκολα.

Ο λόγος για τα rugelach,  τα γεμιστά μπισκότα με την υφή που θυμίζει τραγανό κρουασάν. Και σαν το κρουασάν είναι τριφτά και βουτυράτα και όχι πολύ γλυκά, δηλαδή ΤΕΛΕΙΑ!

Η ιστορία τους ξεκινάει με τους Εβραίους Ασκεναζίμ στην Κεντρική Ευρώπη και τώρα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στις ΗΠΑ. Τρώγονται όλο το χρόνο και ιδιαίτερα στη γιορτή της Χανουκά, γιορτής των Φώτων. Η ιδιαιτερότητα της ζύμης είναι η ποσότητα τυριού κρέμας που μαζί με το βούτυρο την κάνει σαν σφολιάτα. Συνταγές υπάρχουν πολλές στο ίντερεντ, αλλά εγώ πήρα αυτήν ενός αγαπημένου site του The Kitchn. Γίνεται ολόκληρη στο μπλέντερ ή με το χέρι και μπαίνουν και κατάψυξη. Οπότε τι άλλο θέλετε!

Η γέμιση μπορεί να έχει ξηρούς καρπούς, σοκολάτα ή ότι άλλο σκεφτείτε, απλά χρειάζεται να είναι γλυκιά γιατί η ίδια η ζύμη δεν έχει ζάχαρη.

rugelach-2

Rugelach: βουτυράτα γεμιστά μπισκότα σαν κρουασάν

ΥΛΙΚΑ για περίπου 50 μπισκότα

  • 280-300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 250γρ (1 κουτί) τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια), πολύ κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 250γρ βούτυρο πολύ κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.γ. βανίλια ή μια βανιλίνη
  • 1 κρόκο αβγού
  • άχνη ζάχαρη για το άνοιγμα
  • γέμιση* (βλ. παρακάτω)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε το αλεύρι με το αλάτι στο μπλένετρ/μούλτι και ανακατέψτε.
  2. Προσθέστε το τυρί κρέμα και το βούτυρο. Χτυπήστε διακοπτόμενα 10-12 φορές με διακοπές μέχρι να γίνει η ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.
  3. Ρίξτε τον κρόκο και τη βανίλια και χτυπήστε συνεχόμενα μέχρι η ζύμη να γίνει πιο ομοιόμορφη αλλά όχι τελείως.
  4. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και με το χέρι όπως ετοιμάζεται η ζύμη τάρτας. Δηλαδή  ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και τρίψτε το βούτυρο και το τυρί στο μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος το αβγό και τη βανίλια και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μη γίνει πολύ ελαστική η ζύμη.
  5. Μαζέψτε τη ζύμη σε μπάλα και χωρίστε τη στα 4. Πιέστε κάθε κομμάτι με το χέρι σας να πάρει δισκοειδή μορφή, καλύψτε κάθε δίσκο με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει καλά τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι 3 ημέρες. Εναλλακτικά αν δεν θέλετε να κάνετε όλη τη δόση βάλτε όση ζύμη δεν χρειαστείτε στην κατάψυξη όπου διατηρείται μέχρι τρεις μήνες. Αφήστε τη στο ψυγείο να αποψυχθεί πριν την χρησιμοποιήσετε.
  6. Όταν είσαστε έτοιμοι να ψήσετε, προθερμάνετε το φούρνο στους 190 oC  αέρα. Καλύψτε τις λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ετοιμάστε τη γέμιση.
  7. Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας σας με άχνη ζάχαρη και βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο. Αφήστε τη να ζεσταθεί λιγάκι μερικά λεπτά. Έπειτα πασπαλίστε τη ξανά με άχνη και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου 3 χιλιοστών.
  8.  Αν χρησιμοποιήσετε την γέμιση 1, αλείψτε με μαρμελάδα της αρεσκείας σας (βερίκοκο ωραίο, εγώ έβαλα σύκο που επίσης του πάει), πασπαλίστε με το μίγμα ξηρών καρπών και κόψτε τον κάθε δίσκο σε 12 κομμάτια σαν πίτσα. Αν χρησιμοποιήσετε τη γέμιση 2 δεν χρειάζεται η μαρμελάδα. Τέλος με τη γέμιση 3 μπορείτε να τη βάλετε ως έχει ή να έχετε αλείψει πριν το δίσκο με φυστικοβούτυρο.
  9. Τυλίξτε κάθε κομμάτι από το φαρδύ προς το στενό μέρος για να δώσετε το σχήμα του κρουασάν και τοποθετήστε τα στη λαμαρίνα. Προσπαθήστε έτσι ώστε η μύτη να είναι κρυμμένη από κάτω.
  10. Βάλτε τη λαμαρίνα στο ψυγείο να κρυώσει η ζύμη, για περίπου 20 λεπτά.
  11. Ψήστε τα μπισκότα μέχρι να γίνουν χρυσαφιά και να είναι τραγανά περίπου 25 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και διατηρήστε τα σε δοχείο που κλείνει καλά, κατά προτίμηση μεταλλικό, γιε περίπου 1 εβδομάδα.

*Ιδέες για τη γέμιση

για τη γέμιση 1

Βάλτε περίπου 100γρ αμύγδαλα μαζί με 4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη και 1 κ.γ. κανέλα στο μούλτι να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.

για τη γέμιση 2

Χτυπήστε στο μούλτι 80γρ καρύδια και 80γρ αμύγδαλα. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ με 60γρ λιωμένο βούτυρο, 50γρ μέλι, 50γρ ζάχαρη κρυσταλλική και 1 κγ βανίλιαγ

για τη γέμιση 3

Ανακατέψτε σε ένα μπολ 180γρ ψιλοκομμένη κουβερτούρα με 2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη (με μελάσα)

rugelach-3

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

4 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.