Πριν από λίγες ημέρες είχα την τιμή να βρεθώ σε μια ιδιαίτερη νυχτερινή ξενάγηση για λίγους στα άδυτα της ποτοποιίας METAXA στην Κηφισιά. Οι περισσότεροι το ΜΕΤΑΧΑ το αγαπήσαμε μέσα από το ταπεινό του προφίλ για τα γλυκά, το Μεταξά τριών αστέρων, που στο δικό μας σπίτι τουλάχιστον εμφανιζόταν κάθε Χριστούγεννα για να στολίσει με τη γεύση του τα μελομακάρονα και τη βασιλόπιτα. Τα τελευταία χρόνια όμως, προσωπικά ανακάλυψα πως στις πιο φινετσάτες του εκδοχές, στα 5 και 7 αστέρια δηλαδή, είναι ένα υπέροχο ποτό και βέβαια δίνει εξίσου υπέροχα cocktails! Έτσι ήμουν ιδιαιτέρως περίεργη να δω πως φτιάχνεται το εμβληματικό αυτό ελληνικό ποτό και βέβαια να δοκιμάσω κάποιες από τις πιο σπάνιές του εκφράσεις.
Η ιστορία της ποτοποιίας Μεταξά, που μπορείτε να διαβάσετε εκτενώς εδώ, ξεκινάει το 1888. Τότε ο Σπύρος Μεταξάς ιδρύει το εργοστάσιο στον Πειραιά και αποφασίζει να φτιάξει ένα ποτό από απόσταγμα σταφυλιού το οποίο όμως να είναι γλυκόπιοτο και να μην καίει τον ουρανίσκο, όπως τα περισσότερα ποτά της εποχής. Έτσι γεννήθηκε το ΜΕΤΑΧΑ από απόσταγμα σταφυλιών και μοσχάτου κρασιού από τη Σάμο με περιπλοκο άρωμα και φινετσάτο χαρακτήρα.
Η Σάμος (και σε μικρότερο βαθμό η Λήμνος), με τον υπέροχο αρωματικό της αμπελώνα , δίνει στο ΜΕΤΑΧΑ τα καλύτερα σταφύλια της. Οι αμπελώνες είναι ιδιαίτερα μικροί σε έκταση (μόνο 16.000 στρέμματα στο σύνολο – παρόμοιας έκτασης με άλλους μικρούς φημισμένους αμπελώνες όπως για παράδειγμα αυτούς του Margaux) και καλλιεργούνται σε μικρά τεμάχια γης στο μέγεθος ενός κήπου, όπου τα πολύτιμα σταφύλια τα περιποιούνται και τα συλλέγουν πάντα με το χέρι.
Η περιήγησή μας ξεκίνησε από τον προθάλαμο όπου υπήρχαν εκτεθειμένα μερικά από τα παλαιότερα μπουκάλια ΜΕΤΑΧΑ. Μάθαμε πως στην γκάμα της ποτοποιίας υπάρχει μεταξύ άλλων ένα ούζο, που εξάγεται πλέον αποκλειστικά στο εξωτερικό, αλλά και λικέρ Μαστίχα!
Περπατώντας προς το κελάρι, όπου χτυπά η καρδιά του ΜΕΤΑΧΑ, είδαμε από μακριά τη γραμμή εμφιάλωσης περάσαμε έπειτα από την αίθουσα ανάμειξης, και τέλος βρεθήκαμε στο απόλυτα αρωματικό σκοτάδι, όπου ωριμάζει το ΜΕΤΑΧΑ σε χειροποίητα δρύινα γαλλικά βαρέλια από τη Limousin. Εκεί υπάρχουν και τα τέσσερα παλαιότερα βαρέλια που φυλάσσονται στα κελάρια του Οίκου. Το Βαρέλι Νο 1 έχει πάρει το όνομά του από τον Ιδρυτή, Σπύρο. Το Βαρέλι Νο 2 φέρει το όνομα της γυναίκας του – Δέσποινα – η οποία ανέλαβε τα ηνία του Οίκου μετά το θάνατο του συζύγου της. Ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που στη συντηρητική νότια Ευρώπη της εποχής, κατάφερε να αναλάβει και να αναπτύξει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση. Τα Βαρέλια Νο 3 και Νο 4 αντίστοιχα έχουν τα ονόματα των δύο αδελφών του Σπύρου – Ηλίας και Αλέξανδρος – που βοήθησαν τον Ιδρυτή να επεκτείνει τη δραστηριότητα του Οίκου σε παγκόσμιο επίπεδο, ταξιδεύοντας τη γεύση του ΜΕΤΑΧΑ σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Μέσα στο χώρο του κελλαριού κάναμε την πρώτη στάση για να φτιάξουμε το δικό μας ΜΕΤΑΧΑ! Ο Μetaxa Master Κωνσταντίνος Ράπτης, το «κλειδί» για τη γευστική ποιότητα όλων των τύπων ΜΕΤΑΧΑ, μας ξενάγησε στη διαδικασία δημιουργίας του ποτού.
Το κρασί λοιπόν από τα Μοσχάτα της Σάμου αναμειγνύεται με πρώτης ποιότητας απόσταγμα από σταφύλια, αλλά και ένα «μυστικό» αρωματικό κοκτέιλ κυρίως από ροδοπέταλα και βότανα, για να δώσει το ΜΕΤΑΧΑ. Η συνταγή αυτή διαφοροποιείται ελαφρά στις διάφορες εκδοχές του ποτού, αλλά η ουσία της παραμένει η ίδια. Επίσης, ενδιαφέρον είναι πως το ΜΕΤΑΧΑ είναι το μοναδικό κεχριμπαρένιο ποτό που συνεχίζει να παλαιώνει και μέσα στο μπουκάλι.
Εντυπωσιάστηκα ιδιαιτέρως από την αρωματική ύλη που μπαίνει στο ΜΕΤΑΧΑ, γιατί πάντοτε νόμιζα πως τα αρώματά του οφείλονται μόνο στο κρασί και την παλαίωση. Αλλά αυτές οι μαγικές σταγόνες μύριζαν πραγματικά ΜΕΤΑΧΑ με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο! Για αυτό και το ΜΕΤΑΧΑ τελικά δεν είναι μπράντυ, αλλά μια κατηγορία από μόνο του.
Ο τελικός μας προορισμός ήταν ένα μυστικό δωμάτιο όπου απαγορευόταν η φωτογράφιση και θύμιζε λίγο κάτι φουτουριστικά meeting rooms που βλέπετε στα έργα. Eκεί δοκιμάσαμε οριζόντια πέντε από τα ΜΕΤΑΧΑ για να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να δούμε τις διαφορές τους δίπλα δίπλα. Εννοείται πως τα πιο εντυπωσιακά ήταν και τα πιο ακριβά, δηλαδή το ΜΕΤΑΧΑ 12 αστέρων, το ΜΕΤΑΧΑ Private Reserve και το ΑΕΝ, το πιο σπάνιο από όλα.
Το συγκεκριμένο λοιπό ΜΕΤΑΧΑ είναι φτιαγμένο από το Βαρέλι Νο. 1 και δημιουργήθηκε ειδικά από τον Metaxa Master για τον εορτασμό των 120 χρόνων από την ίδρυση της ποτοποιίας. Κυκλοφόρησε μόνο σε 1.888 αριθμημένες φιάλες. Αν ενδιαφέρεστε να το αγοράσετε θα χρειαστεί να καταβάλλετε περίπου 1.470 ευρω!
Μπορεί πλέον η ποτοποιία ΜΕΤΑΧΑ να μην είναι σε ελληνικά χέρια, μιας και αγοράστηκε από τον γαλλικό οίκο Remy Cointreau, το πνεύμα της όμως και φυσικά οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται παραμένουν πέρα για πέρα ελληνικές. Γι’ αυτό και το METAXA πωλείται σε παραπάνω από 60 χώρες παγκοσμίως και κατατάσσεται μέσα στα 50 καλύτερα ποτά του κόσμου. Επιπλέον, το ΜΕΤΑΧΑ είναι ηγέτης στην παγκόσμια αγορά Travel Retail και παράλληλα το Νο 1 ελληνικό ποτό στην πατρίδα του. Τέλος, παραμένει πάντα μεταξύ των 3 πρώτων ποτών που εισάγονται στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.
Πριν σας αφήσω θα σας θυμίζω το δικό μου προσωπικό κοκτέιλ με ΜΕΤΑΧΑ 5 αστέρων που μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους καιρό τώρα και έχει γίνει αγαπητό με φίλους και γνωστούς! Αν όμως ψάχνετε συνταγές από επαγγελματίες θα πρέπει να πάτε στη σελίδα του ΜΕΤΑΧΑ και να πειραματιστείτε.
Στην υγειά μας!