Πίτσα χωρίς φούρνο : όλα τα μυστικά!

pizza71

Περάσαμε όμορφα στην μεγάλη αυτή γιορτή της γεύσης και νομίζω πως στο blogger’s corner ήταν και τις τρεις ημέρες από τα περίπτερα με τον περισσότερο κόσμο!

Προσωπικά δεν είχα ξαναμαγειρέψει μπροστά σε κόσμο για τόση ώρα και πρέπει να πω πως το απόλαυσα ιδιαιτέρως. Το κρίμα είναι που δεν έχω φωτό από τις πίτσες μου, μιας και δεν προλάβαινα να πάρω ανάσα. Πάντως αρέσανε πολύ και όλοι αναρωτιόντουσαν πως γίνεται μια πίτσα στο τηγάνι να έχει τόσο αυθεντική γεύση!

Λοιπόν είναι πολύ εύκολο και για να μην πάρω εγώ όλα τα εύσημα, να πω πως με βοήθησε ιδιαιτέρως το άρθρο του καταπληκτικού και αγαπημένου Serious Eats που έχει πολλούς τρόπους για να διαχειριστείς το ίδιο concept και όσοι διαβάζετε Αγγλικά να το μελετήσετε προσεκτικά. Εννοείται πως χρειάζεται λίγο πρακτική, για να βρείτε την ένταση της φωτιάς και μιας

Σήμερα θα σας δώσω όμως τη δική μου βερζιόν για τη ζύμη, μια εύκολη σάλτσα για πίτσα που έμαθα στο φεστιβάλ και τη χρησιμοποίησα πολύ, καθώς και ιδέες για γευστικούς συνδυασμούς.

pizza7

Η ζύμη

Η ζύμη που φτιάχνω είναι blog classic και θα τη βρείτε εδώ. Πιο εύκολη δεν γίνεται. Το μυστικό της νοστιμιάς της είναι το ελαιόλαδο και έχει μπόλικο από αυτό. Τι να κάνουμε τώρα; Όπου μπαίνει το μαγικό υλικό, η γεύση αναβαθμίζεται!

Η σάλτσα

Την ιδέα που την έδωσε η υπεύθυνη της SPAROZA μιας και ήθελα να χρησιμοποιήσω τα προϊόντα τους. Σε μια κατσαρόλα βάζετε 500γρ ντοματάκι κονκασέ ή πασάτα, 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών Sparoza για κοκκινιστά, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και λίγη ζάχαρη. Βράζετε μέχρι να αποκτήσετε μια πηχτή, νόστιμη σάλτσα. αφήνετε στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσετε ή βάζετε σε βαζάκι στο ψυγείο. Διατηρείτε καλά 1 εβδομάδα περίπου.

Τα υλικά

Μια απλή πίτσα θέλει καλά υλικά, δηλαδή μια νόστιμη σάλτσα όπως η παραπάνω, πρώτης ποιότητας αλλαντικά και νόστιμα τυριά. Τα υλικά που είχα διαθέσιμα και χρησιμοποίησα με επιτυχία ήταν:

Σάλτσες

Σπιτική σάλτσα ντομάτας (βλ. παραπάνω), Σάλτσα πιπεριάς Ναουμίδη, Σάλτσα Αγάπης Simply Greek, με συνταγή της Ελένης από το foodie corner. Το πόσό των 0.50 ευρώ από κάθε σάλτσα πάνε στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ. μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό.

Αλλαντικά

Prosciutto Cotto Creta Farm, Πικάντικο σαλάμι αέρος Creta Farm, Προσούτο Στρεμμένου. Να σημειώσω εδώ πως η Creta Farm ήταν μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ, εξού και τα περισσότερα αλλαντικά ήταν δικά τους.

Τυριά

Κεφαλογραβιέρα Νάξου Μπαμπούνης, Αρσενικό Νάξου Μπαμπούνης, Σαν Μιχάλη Ζοζεφίνος.

Λαχανικά

Ρόκα, τοματίνια σε φέτες, ντομάτα φρέσκια σε φέτες.

Η τεχνική 

Όλα τα υλικά σας πρέπει να μην είναι πολύ παγωμένα, ειδικά το τυρί. Το τυρί το τρίβουμε στο ψιλό, να λιώνει εύκολα. Δεν βάζουμε ούτε πολλή σάλτσα, ούτε πολύ τυρί!

  1. Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία.
  2. Ανοίγετε ένα μπαλάκι ζύμης βάρους περίπου 220γρ με τον πλάστη σε κύκλο διαμέτρου 28-30 εκ. περίπου, ανάλογα βέβαια και με το τηγάνι που έχετε! Το φύλλο πρέπει να έχει πάχος όσο ένα λεπτό φύλλο κουρού ας πούμε.pizza-1
  3. Εγώ για να ανοίξω το φύλλο χρησιμοποιώ αλεύρι «ζυμωτό», κίτρινο σταρένιο αλεύρι δηλαδή για το ψωμί, γιατί όταν ψήνεται δίνει αυτήν την τραχιά αίσθηση της πίτσας στον ξυλόφουρνο.
  4. Βάζετε το ανοιγμένο φύλλο στο τηγάνι και ψήνετε την πρώτη πλευρά ελαφρά. Το πάνω μέρος μπορεί και να κάνει φουσκάλες. Σπάστε τις με ένα πιρούνι.pizza2
  5. Κοιτάτε αν έχει γίνει η μια πλευρά λιγάκι. Θα πρέπει να θυμίζει τορτίγια ή πίτα για σουβλάκι. 
    pizza-3
  6. Γυρίζετε το φύλλο και ψήνετε την από κάτω πλευρά πολύ. Και να αρπάξει λίγο κατά τόπους δεν πειράζει.pizza-5
  7. Ξαναγυρίζετε το φύλλο και  απλώνετε τη σάλτσα στην πιο καμμένη πλευρά, έπειτα το αλλαντικό σας σε κομματάκια και το τυρί.pizza6
  8. Καπακώνετε την πίτσα με ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Έτσι η πλευρά που ψήθηκε λίγο τώρα θα ξαναψηθεί πολύ και το τυρί θα έχει την ευκαιρία να λιώσει. Είναι βασικό η πίτσα να είναι τραγανή!!! Πλαδαρή πίτσα ίσον χάλια πίτσα…
  9. Μόλις η κάτω πλευρά καψαλιστεί καλά και το τυρί έχει λιώσει, βγάζετε την πίτσα από το τηγάνι και βάζετε την επόμενη.
  10. Απλώνετε στην πίτσα αν θέλετε ντοματούλα φρέσκια ή ρόκα και σερβίρετε!
  11. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε την πίτσα στο τηγάνι, ψήνοντας τις δύο πλευρές τη μία καλά και την άλλη λιγότερο και να τελειώσετε την πίτσα στο γκριλ ή στο φούρνο. Έτσι μπορείτε να βάλετε και υλικά που θέλουν ψήσιμο, όπως μανιτάρια ή λουκάνικο.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

1 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.