Τέλειο κέικ σοκολάτας (ή cupcakes)

chocolate cake

Σήμερα γιορτάζω τα γενέθλια της κόρης μου (αισιίως γίναμε 3) και σας «κερνάω» τη συνταγή που σας είχα υποσχεθεί. Είναι το κεκάκι που πήγα στο σχολείο της για να σβήσει κεράκια, αυτό που της φτιάχνω να τρώει (είναι και γλυκατζού η άτιμη) και γενικά το σοκολατένιο κέικ «μπαλαντέρ» που με βγάζει ασπροπρόσωπη, είτε θέλω να το ψήσω σε τρία ταψάκια των 20εκ και να το κάνω «τουρτοκέικ», είτε θέλω να το φτιάξω cupcakes, είτε να το βάλω σε μια φόρμα με τρύπα και να το απολαμβάνω κάθε μέρα πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.

Τη συνταγή αυτή την «ανακάλυψα» όπως σας ειχα πει φέτος το καλοκαίρι στις περίφημες διακοπές μου. Βασικά υπήρχε «πίεση» από τους φίλους που θα μας φιλοξενούσαν στην Τήνο, οι οποίοι ξέρουν την αγάπη μου στα κέικ, να φέρω ένα μαζί μου να τρώμε για πρωινό. Η λογική ήταν να φτιάξω κάτι αρκετά σοκολατένιο, σχετικά εύκολο και με υλικά που βρίσκει κανείς παντού, να είναι υγρό όσο πρέπει και να μπορει να πάρει και άλλες μορφές (π.χ. cupcakes). Το έφτιαξα λοιπόν, το έβαλα και στην κατάψυξη να μην αρπάξει από τη ζέστη στο ταξίδι και… εκεί έμεινε! Το ξέχασα η άμοιρη μαζεύοντας τα εκατομμύρια μπαγκάζια μας (αν δεν έχετε πάει διακοπές με μικρό παιδί χάνετε…) οπότε έφτασα στην Τήνο με δυο κρασιά να αντισταθμίσω. Που τέτοια τύχη όμως. Το κέικ έπρεπε να γίνει. Έτσι βρέθηκε μίξερ χειρός προπολεμικό από τη γειτόνισσα και το έφτιαξα ακόμη και χωρίς ζυγαριά, σπάνιο για μένα.

Η φίλη μας η Σαλονικιά το πήρε επάνω και απ’ ότι φαίνεται έχει γίνει μεγάλο σουξέ. Καλό αυτό γιατί οι Βόρειοι είναι καλοφαγάδες.  Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε τη βασική συνταγή καθώς και ενδιαφέρουσες γευστικές παραλλαγές για όσους από εσάς αγαπάτε τους γευστικούς πειραματισμούς.

chocolate cupcakes ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ για 2 ταψάκια 23εκ, 3 ταψάκια 20εκ, μια φόρμα με τρύπα 24εκ, ή 24-30 cupcakes.

  • 380-400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 60γρ κακάο (το αγαπημένο μου είναι το Γιώτης που είναι σκούρο και αρωματικό)
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική (σε σκόνη)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 100γρ σοκολάτα 74% περιεκτικότητα κακάο
  • 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
  • 250μλ καυτό νερό
  • 220 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 400 γρ ζάχαρη
  • 4 αβγά μεγάλα ή 5 αυγά μεσαία
  • 150 γρ στραγγιστό γιαούρτι (2% ή 10% λιπαρά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και τη σόδα
  2. Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα. Βάλτε τη σε ένα μπολ και ρίξτε επάνω της το καυτό νερό. Ανακατέψτε καλά να λιώσει και έπειτα προσθέστε το 1 κ.σ. καφέ. Αφήστε το μίγμα λίγο να κρυώσει.
  3. Στον κάδο του μίξερ χτπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα με  το φτερό (το εξάρτημα εννοείται…), να αφρατέψουν και να ανοίξουν σε χρώμα, 3-4 λεπτά. Κάθε τόσο καθαρίζετε τα πλαϊνά του κάδου.Ρίξτε και το λάδι και συνεχίστε το χτύπημα.
  4. Ρίξτε ένα- ενα τα αβγά και περιμένετε να ενσωματωθούν στο μίγμα.
  5. Χαμηλώστε την ταχύτητα και προσθέστε το γιαούρτι. Έπειτα  ρίξτε εναλλάξ το αλεύρι με το μίγμα σοκολάτας καφέ. Συνεχίστε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμη, ώστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί καλά.
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 oC αέρα. Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα σας ή καλύψτε τη φόρμα των μάφιν με τα ειδικά χαρτάκια.
  7. Ψήστε για 50 – 55 λεπτά (τη φόρμα με τρύπα), 30 λεπτά περίπου για τα ταψάκια, και 17-20 για τα cupcakes.
  8. Για να καλύψετε το κέικ-τούρτα θα χρειαστείτε περίπου 1.5 κιλό ganache (700γρ σοκολάτα κουβερτούρα με 600γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά): βάλτε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι ή τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι λίγο πριν βράσει και προσθέστε το κονιάκ. Ρίξτε την καυτή κρέμα πάνω στην σοκολάτα. Αφήστε τη να κάτσει 30 δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατέψτε τη απαλά μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Αν έχετε ραβδομπλέντερ ακόμη καλύτερα, Αφήστε τη σκεπασμένη σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) μέχρι να σφίξει τελείως. Καλύτερα να φτιάξετε την ganache από την προηγουμένη.

Παραλλαγές:

1. Spicy: προσθέστε στο μίγμα αλευριού 1 κ.γ. κανέλα, 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

2. Citrus: Ρίξτε στην αρχή μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο ξύσμα από 2 πορτοκάλια ή από 3 λάιμ.

3. Dark: Αντικαταστήστε το νερό με μπύρα μαύρη (τύπου guiness). Θα χρειαστεί να λιώσετε τη σοκολάτα τότε σε μπεν μαρί ή στο μικροκυμάτων γιατί η μπύρα θα μπει σε  θερμοκρασία δωματίου.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

23 thoughts

  1. Χρόνια σας πολλά!!! Πρώτα απ’όλα στην κορούλα, αλλά παρακαλώ να μην ξεχνάμε πόσο σημαντική μέρα είναι και για τη μαμά που την έφερε στον κόσμο! Ιωάννα μου το ποστ μου έφερε πάλι ζαλάδα πρωί-πρωί.. Τι φωτογραφίες είναι αυτές?!? Αχχχχ…. Και του χρόνου!

  2. Να τη χαίρεσαι τη μικρούλα σου Ιωάννα μου!
    Πώς να μην είναι γλυκατζού με τέτοια μαμά!
    Εντάξει δεν συζητώ καν ότι θα έγιναν επικές μάχες στο σχολείο για αυτό το κέικ! Είναι απόλυτα του γούστου μου, φουλ σοκολατένιο και υγρό!
    Φιλιά πολλά και να περάσετε πολύ όμορφα!

  3. Να χαίρεσαι την κορούλα σου!!Μια απορία για το κέικ γιατί σκοπέυω να το φτιάξω άμεσα: το ελαιόλαδο σε ποιά φάση το προσθέτουμε;γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στις οδηγίες..

  4. Χθες το έφτιαξα, σήμερα δεν έχει μείνει ψιχουλο! Πανευκολη εκτέλεση και νομίζω το καλύτερο κεικ που έχω δοκιμάσει, χωρίς υπερβολή.

    Το μόνο πρόβλημα βρε Ιωάννα είναι ότι δεν μου ψηθηκε πολύ το κέντρο του κεικ, αλλά όχι το εσωτερικό του. Εκεί που ξεκινάει να φουσκώνει. Τι μπορεί να φταίει? Μήπως το ταψί?
    Θέλω να το φτιάξω ξανά μέσα στη βδομάδα και θέλω να μου βγει τέλειο, γι αυτό ρωτάω.

    *Να τη χαίρεσαι την κουκλιτσα σου!!

    1. Ευχαριστω πολύ για τς ευχές! Λοιπόν ή ο φούρνος σου μάλλον είναι (πιθανότατα να ήταν πιο κρύος) και ίσως ήθελε κι άλλο ψήσιμο. Το έψησες σε φόρμα με τρύπα;

      1. Οχι το έψησα σε ταψί. Είχες δίκιο τελικά ήταν ο φούρνος. Την πρώτη φορά τον είχα ανάψει μόλις 5 λεπτά πριν βάλω το γλυκό μέσα, ενώ την δεύτερη φορά τον άναψα τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν για να είμαι σίγουρη. Στο δεύτερο έβαλα και ξυσμα από πορτοκάλια και έγινε ακόμα πιο νόστιμο!

  5. Γιαμ γιαμ γιαμ! Και τι απιθανη φωτογραφια ειναι αυτη! Πρεπει να σκεφτω γρηγορα μια καλη δικαιολογια για να το φτιαξω! Και δεν εχουμε και καμια γιορτη/γενεθλια τωρα κοντα… Ειμαι σιγουρη πως κατι θα επινοησω. Χρονια σας πολλα!

  6. Να τη χαίρεσαι την κορούλα σου και να σε χαίρεται κι αυτή. Γερή κι ευτυχισμένη να είναι!
    Όσο για το κέικ… Τι να πω! Κολάζομαι μόνο που το βλέπω!

  7. Τα επέλεξα για να υποδεχτώ το γιο μου που φτάνει σήμερα με άδεια από το στρατό. Λατρεύει τα σοκολατένια κέικ και θεωρώ εγγύηση τις επιλογές σου. Έβαλα το ελαιόλαδο στο μίξερ μαζί με το βούτυρο. Καλά έκανα; Ξέχασες να μας πεις πότε μπαίνει :-). Καλημέρα!

  8. Καλησπέρα έφτιαξά cupcakes για τη γιορτή μου με τη μισή δόση. Βγήκαν εξαιρετικά καλά. Λίγη περισσότερη ζάχαρη ήθελα μόνο για να είναι εντελώς του γούστου μου. Ευχαριστούμε.

  9. Ιωάννα να χαίρεσαι το κοριτσάκι σου, να είστε όλοι καλά!
    Το κέικ είναι πραγματικά υπέροχο, έκανα το μισό σε στρογγυλή φόρμα 20 εκ. κι εξαφανίστηκε αμέσως.
    Σ’ ευχαριστούμε πολύ!

  10. Πρέπει να είναι πολύ καλή συνταγή, μπράβο. Ο καφές και το γιαούρτι θα του δίνουν την ένταση που χρειάζεται ένα πραγματικά καλό κέικ σοκολάτας. Θα το φτιάξω οπωσδήποτε.

  11. Όποια συνταγή κι’αν έχω δοκιμάσει από το blog σου Ιωάννα, έχω πάντα αποτέλεσμα άψογο. Μπράβο!!!! και χρόνια πολλά στην κόρη σου!!

    1. Καλημέρα 2 ερωτήσεις
      Το λάδι που αναφέρει η συνταγή που το χρησιμοποιούμε ?
      Και
      Χρησιμοποιούμε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και σόδα ?

      1. Το διόρθωσα! Το βάζουμε μόλις χτυπήσουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ναι χρησιμοποιούμε και αλεύρι που φουσκώνει και σόδα για να γίνει αφράτο!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.