My favourite meat stew/Το αγαπημένο μου κρέας κατσαρόλας

Το καλοκαίρι που μας πέρασε φαντάζει πολύ μακριά πια, αλλά πολλά μας έχουν μείνει από αυτό: όμορφες αναμνήσεις, φωτογραφίες, και βέβαια…συνταγές! Καθώς το περάσαμε σε σπίτια και όχι σε ξενοδοχεία, μαγειρεύαμε συχνά, εκμεταλλευόμενοι τα νόστιμα προϊόντα των Κυκλάδων και κάνοντας βέβαια παράλληλα και οικονομία .

Δύο μεγάλα «χιτ» έβγαλαν αυτά τα μαγειρέματα: ένα απίθανο χοιρινό κατσαρόλας με μήλο και ένα απόλυτο κέικ σοκολάτας. Σήμερα θα σας δώσω τη συνταγή για το πρώτο και μέσα στην εβδομάδα το δεύτερο.

Καταρχάς να σας πω πως είμαι πολύ «κατσαρολού»: αν επέλεγα ένα σκεύος στην κουζίνα μου θα ήταν μια κατσαρόλα και τέρμα. Εκεί φτιάχνω τα πιο αγαπημένα μου φαγάκια (εκτός από τις πίτες-τάρτες εννοείται) και πλέον το κατέχω το σπορ που λένε. Ένα δεύτερο στοιχείο που έχω να μοιραστώ μαζί σας είναι πως ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιώ την χύρα ταχύτητος για κρέας και όσπρια. Δεν θα μακρυγορήσω για τα πλεονεοκτήματά της, απλά θα σας πω πως σας εξοικονομεί απέραντο χρόνο, 2/3 λιγότερο από το κανονικό για την ακρίβεια. Μελέτες έχουν δείξει πως ο λιγότερος χρόνος μαγειρέματος και το λιγότερο νερό που χρειάζεται η χύτρα για να μαγειρέψει τα φαγητά, όχι μόνο δεν καταστρέφουν τις βιταμίνες, αλλά τις διατηρούν καλύτερα, εντείνοντας παράλληλα τις γεύσεις. Επίσης τα φαγητά που μαγειρεύονται στην χύτρα βρίσκω πως χρειάζονται πολύ λιγότερο αλάτι.

Τεσπά, παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή όπως τη φτιάχνω, και τη φτιάχνω συχνά. Την έχω δοκιμάσει και με μοσχάρι, μάλιστα στη φωτό μοσχαράκι βλέπετε, και γίνεται εξίσου καλή, αν και το μοσχάρι πάντα παραμένει πιο σκληρό (εκτός να βρείτε σπαλομύτα ή χτένι).Τα φρούτα δεν τα κατάλαβε κανείς πριν τα αποκαλύψω, οπότε μην φανταστείτε πως θα έχετε ένα πολύ φρουτώδες αποτέλεσμα. Απλά δίνουν μια ενδιαφέρουσα γευστική νότα και μελώνουν τη σάλτσα. Συνοδευτικό διαλέξτε εσείς ότι σας κάνει κέφι. Επειδή το φαγητό δεν κάνει πάρα πολλή σάλτσα, καλό είναι να του βάλετε δίπλα κάτι που να μην τη χρειάζεται τόσο: κους-κους, πουρές και κριθαράκι/ χυλοπιτάκι είναι τέλειες επιλογές.

Ελπίζω να έχετε καλά μαγειρέματα και περιμένω εντυπώσεις!
Χοιρινό (ή μοσχάρι) κατασαρόλας με μήλο (και αχλάδι)

ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα

  • 1.5 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε μερίδες
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ποτήρι νερού κρασί λευκό ή κόκκινο (100μλ)
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 μήλα τριμμένα  (1 μήλο, 1 αχλάδι)
  • 1 δόση βοδινό ζωμό Knorr «σπιτικό»  (προαιρετικά, και χωρίς να τη διαλύσετε σε νερό)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλύνετε τα κομμάτια κρέατος και στεγνώστε τα καλά με χαρτί κουζίνας. Βάλτε στη χύτρα σας το λάδι σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίστε λίγα λίγα τα κομμάτια κρέατος ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ. Πρέπει να πάρουν βαθύ ροδαλό χρώμα. Αυτό το χρώμα δεν έχει μόνο αισθητική αξία: το καραμέλωμα  που προκύπτει από τις αντιδράσεις Mailliard δίνει γευστικό βάθος και πολυπλοκότητα και φαίνεται πως είμαστε γενετικά προδιατεθειμένοι να μας αρέσει! Όταν τσιγαρίζουμε το κρέας, αυτό στην αρχή κολλάει στον πάτο. Αυτό δείχνει πως η πλευρά που ακουμπάει στον πάτο δεν είναι ακόμη έτοιμη, οπότε μην ζορίζετε τα κομμάτια. Όταν είναι έτοιμα, θα ξεκολλήσουν εύκολα και θα μπορέσετε να τα γυρίσετε με άνεση.
  2. Όταν τελειώσετε με το τσιγάρισμα, πετάξτε το λάδι εκτός από 1 κ.γ.. Μάλιστα, πετάξτε το. Δεν χρειάζεται, το κρεατάκι θα βγάλει το δικό του.
  3. Σε αυτό το 1 κ.γ. ρίξτε το κρεμμυδάκι και μαλακώστε το λίγο σε χαμηλή φωτιά. έπειτα σβήστε το με το κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ξύστε καλά τον πάτο να ξεκολλήσουν όλες οι νοστιμιές.
  4. Προσθέστε στην κατσαρόλα το κρέας, τη δόση ζωμού  και τελειώστε με το τριμμένο μήλο και το καρότο. Κλείστε τη χύτρα και μαγειρέψτε για όσο λέει ο κατασκευαστής. Εγώ το αφήνω 30-35 λεπτά.
  5. Όταν την ανοίξετε το κρέας πρέπει να είναι πολύ μαλακό και να υπάρχει ζουμάκι μέσα. Προσθέστε λίγο πιπέρι και συνεχίστε να το σιγοβράζετε μέχρι να μελώσει καλά η σαλτσούλα, περίπου 15 λεπτά ακόμη. Αν θέλετε μπορείτε να την δέσετε και με κορν φλάουρ, αλλά δεν χρειάζεται.
  6. Σερβίρετε το φαγάκι ζεστό, αλλάο όχι καυτό, μαζί με το συνοδευτικό της επιλογής σας.

Σημείωση: Κρασί βάζω είτε κόκκινο είτε λευκό, ανάλογα με τί έχω, αλλά νομίζω πως προτιμώ το κόκκινο. Αν δεν σας αρέσει ο Knorr ψυγείου μην τον βάλετε, αν και δίνει στη γεύση αρκετά. Απλά είναι δυστυχώς αλμυρός, οπότε μην προσθέσετε καθόλου αλάτι στο φαγητό, γιατί θα γίνει λύσσα.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

7 thoughts

  1. Αν και δεν ειμαι πολυ του κρεατος, πρεπει να ομολογησω οτι ειναι πολυ λαχταριστο αυτο το κρεατακι… Παρα πολυ καλη ιδεα το μηλο, εγω το προσθετω στις σουπες, θα το δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια!

  2. Καλησπέρα Ιωάννα, τη χύτρα την έχω από τότε που παντρεύτηκα (πολλάά χρόνια) την χρησιμοποιούσα όταν έτρεχα ασταμάτητα, δουλειά παιδιά κλπ. Τώρα πλέον την χρησιμοποιώ ως κατσαρόλα χωρίς καπάκι για να φτιάχνω μόνο τις μαρμελάδες επειδή είναι μεγάλη.
    Το μοσχάρι πάντα μου έμοιζε σκληρό στη χύτρα.
    Η συνταγή σου πολύ μου αρέσει και θα τη δοκιμάσω.

  3. Καλημέρα.
    Ζήτω η χύτρα. Στο σπίτι μου δεν προλαβαίνει ποτέ να μπει στο ντουλάπι να ξεκουραστεί, να είναι καλά ο εφευρέτης της !!!! χι χι χι
    Η συνταγή σου φαίνεται μούρλια. Θα την δοκιμάσω το Σαβ/κο και θα σου πω εντυπώσεις,
    Περιμένω το κέικ πως και πως.

    Και εγώ κατσαρολού είμαι!!!!
    Φιλιά πολλά

    Υ.Γ Η τυρόπιτα σου είχε τρομερή επιτυχία σπίτι μου!!!

  4. Η χύτρα είναι πολύτιμος βοηθός για τις εργαζόμενες. Μόνο που προχθές παραλίγο να ζεματιστώ από νερό που εκτινάχτηκε!
    Η συνταγή καταπληκτική Ιωάννα μου!

  5. Ο συνδυασμός κρεατικού με φρούτα μου αρέσει ούτως ή άλλως πάρα πολύ, οπότε η συνταγή θα μπει σίγουρα στα αγαπημένα.. Ιδιαίτερα σημαντικές οι συμβουλές περί τσιγαρίσματος για εμάς τους πιο ερασιτέχνες. Ποτέ δεν έχω καταφέρει ένα σωστό τσιγάρισμα! Μιλ μερσί:)

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.