Οι μοναδικοί κουραμπιέδες της γιαγιάς Ελένης

Αν το μελομακάρονο είναι ο παράδεισος, αφού είναι το γλυκό της νηστείας, ο κουραμπιές είναι… η κόλαση! Βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη δημιουργούν ένα πραγματικά πληθωρικό μπισκότο, που σκάει σαν μικρό πυροτέχνημα στο στόμα.

Το βούτυρο είναι στην πραγματικότητα το μυστικό ενός καλού κουραμπιέ, μαζί με το πολύ χτύπημά του στο μίξερ με τη ζάχαρη. Οι περισσότερες (αν όχι όλες) συνταγές χρησιμοποιούν το λεγόμενο «βούτυρο γάλακτος» που είναι αιγοπρόβειο και δίνει πιο γεμάτο αποτέλεσμα.

Σε πολύ κόσμο δεν αρέσει η τόσο έντονη μυρωδιά, οπότε στην περίπτωση αυτή μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε αγελαδινό (γνωστό και ως «τύπου» κερκύρας με πιο γνωστή μάρκα την Lurpak).

Όπως με όλα τα παραδοσιακά γλυκά υπάρχουν πολλές σχολές ως προς τα υλικά και το ψήσιμο, αλλά εγώ φτιάχνω πάντα της τηε άλλης της γιαγιάς, της Ελένης (η Ιωάννα έχει δώσει τα μελομακάρονα). Η γιαγια Ελένη ήταν Μεσσήνια, οπότε ακόμα και στον κουραμπιέ έβαζε ελαιόλαδο που τον κάνει πιο…πικάντικο και σαφέστατα πιο τραγανό.

Επίσης, εμένα μου αρέσουν λίγο πιο ψημένοι, να έχουν πάρει χρώμα και να μην είναι πολύ άσπροι. Τέλος, θα δείτε πως όταν θα ψηθούν η επιφάνειά τους θα σπάσει. Αυτό δίνει όλη τη γεύση γιατί έπειτα η άχνη ζάχαρη θα μπει μέχρι μέσα!

Οι κουραμπιέδες μπορούν να γίνουν όμορφα βρώσιμα δώρα, ειδικά αν τους κάνετε μπουκίτσες. Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μεταλλικά ή χάρτινα κουτιά, σακουλάκια με σχέδια ή πουγκάκια υφασμάτινα. Συσκευάστε τους και χαρίστε τους σε αγαπημένα πρόσωπα!

Πάμε να δούμε τη συνταγή:

Οι υπέροχοι κουραμπιέδες της γιαγιάς Ελένης

ΥΛΙΚΑ για περίπου 90 κομμάτια (ή περισσότερα, αν τους κάνετε μπουκίτσες)

  • 630γρ βούτυρο γάλακτος (πρόβειο ή αιγοπροβειο) ή 300γρ βούτυρο αγελάδος και 330 γρ αιγοπρόβειο (πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, πιο εύπλαστοι κουραμπιέδες) ή 630γρ βούτυρο αγελάδος (λιγότερο παραδοσιακή γεύση, για όσους δεν αγαπούν τις έντονες μυρωδιές)
  • 120μλ ελαιόλαδο
  • 200γρ άχνη ζαχαρη
  • 3 κρόκοι αβγού
  • 250γρ αμύγδαλα, ελαφρώς καβουρδισμένα και χονδροσπασμένα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν
  • 1150-1300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (η γιαγιά μου έβαζε Robin Hood που ήταν και είναι ακριβό, αλλά τόση γλουτένη δεν την χρειάζεται ο κουραμπιές.)
  • 2 κ.γ. ανθόνερο για το ράντισμα
  • έξτρα άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (περίπου 1 κιλό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει πολύ. Συνολικά θέλει 15-20 λεπτά χτύπημα στο μίξερ, οπότε καλό είναι να έχετε μίξερ μεγάλο γιατί με το χειρός θα κουραστείτε.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνουμε έναν ένα τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτυπημα μεχρι να ενσωματωθούν.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν για όσο αντέχει το μίξερ και έπειτα προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Βασικά πρέπει να ρίξουμε πρώτα το 1 κιλό και μετά λίγο λίγο μέχρι το επιθυμητό, που είναι μια εύπλαστη ζύμη.
  5. Κάποιες φορές η ζύμη μπορεί να φαίνεται σας τρίμμα ή σαν ψίχουλα, αλλά μην ανησυχίσετε και μην του προσθέσετε υγρά! Απλά θα σας δυσκολέψει στο πλάσιμο. Με τη θερμοκρασία των χεριών το βούτυρο λιώνει στο χέρι και ο κουραμπιές θα στέκεται.
  6. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα με προσοχή και τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή ρηχό ταψί φούρνου καλυμμένο με λαδόκολλα. Ένας κανονικός κουραμπιές είναι περίπου 25γρ, μια μπουκίτσα 15γρ. Είναι πιο πολύς κόπος το ζύγισμα της ζύμης, δίνει όμως τέλειο αποτέλεσμα στο ψήσιμο
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 17-20 λεπτά μέχρι ναπάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Οι μπουκίτσες θέλουςν λιγότερο, περίπου 12-15 λεπτά. Τους αφήνουμε να κρυώσουν.
  8. Μόλις κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο. Εγώ δεν το κάνω πάντα, αλλά γενικά τους ταιριάζει!
  9. Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και περνάμε προσεχτικά από αυτην τους κουραμπιέδες να ζαχαρώσουν. Τους βάζουμε στην πιατέλα, σε τάπερ ή σε σακουλάκια και είναι έτοιμοι!

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

10 thoughts

  1. I’ve never had kourambiedes with olive oil. I think I might try it this year, though.
    they look geat. the only objection I hae is that the surface is too round and the icing sugar won’t stick to it. my mom says to always press gently with a finger to create a cavity to nest the sugar. 🙂
    Happy holidays!

  2. Μαγικοί καί εξαιρετικοί,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

    Τί κρίμα,όμως,πού θά περάσει πάρα πολύς καιρός μέχρι νά ξανα-αγγίξω γλυκά…..τά κιλά πού έχω πάρει είναι τερατωδώς πολλά καί δέν μού αρέσω καθόλου……

    Κι’ακόμη μεγαλύτερη η Χαρά μου γιά τήν (απρόσμενη) face to face γνωριμία μας,χτές 23 Δεκεμβρίου,στόν τόσο καλόγουστο χώρο τού «Τσαγιού»-καί χάρη σέ τόσο αγαπητούς φίλους

    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 2009

  3. Ά ναί,καταπληκτικούς κουραμπιέδες μέ ελαιόλαδο(χωρίς καθόλου βούτυρο,όμως) φτιάχνουν επίσης οι μοναχές τής Ιεράς Μονής τού Τιμίου Προδρόμου…..σέ ένα ειδυλλιακό τόπο,έξω από τίς Σέρρες.

    Τόν Σεπτέμβριο πού είχα πάει εκεί,τούς τσάκισα-σέ δύο συνεχείς επισκέψεις….

    ΦΥΣΙΚΑ,ΟΜΩΣ,ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΩ Κ-Α-Μ-Μ-Ι-Α ΣΥΓΚΡΙΣΗ!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.