Εύκολο, αρωματικό μοσχάρι (σαν κινέζικο) με μανιτάρια shiitake (λεντινούλες), πιπεριές και τζίντζερ

Πρέπει να ομολογήσω, πως ενώ μου αρέσουν πολύ τα Ασιατικά (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Κορέα, Μαλαισία, Ινδία), το κινέζικο, όπως το βρίσκει κανείς στην Ελλάδα, δεν το αγαπώ ιδιαίτερα και δεν το επιλέγω ποτέ ως έξοδο ή delivery.Ο κύριος λόγος είναι πως τις περισσότερες φορές οι σάλτσες που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια έχουν πολλή ζάχαρη και είναι όλες ίδιες, γιατί είναι ετοιματζίδικες. Επίσης, τα κρέατα είναι συχνά αμφιβόλου ποιότητας, τα spring rolls κατεψυγμένα και γενικά η ποιότητα είναι χαμηλή.

Dim Sum στο Nom Wah Tea Parlor, Νέα Υόρκη
Πάπιες Πεκίνου στην Chinatown, Νέα Υόρκη

Είναι αλήθεια πως δεν έχω πάει ακόμα σε κάποιο από τα αυθεντικά κινέζικα που προτιμάει η κινέζικη παροικία στην Αθήνα, αλλά ξέρω από την εμπειρία μου από καλά (όχι απαραίτητα ακριβά) κινέζικα εστιατόρια του εξωτερικού πως οι γεύσεις της συγκεκριμένης κουζίνας είναι πολύ πιο εξελιγμένες και ιδιαίτερες από αυτές που βρίσκουμε στη χώρα μας.Chinatown, Νέα ΥόρκηΚαι φυσικά στην Ελλάδα δεν έχω φάει πουθενά την αυθεντική πάπια Πεκίνου, το κορυφαίο για μένα πιάτο της κινέζικης κουζίνας (τουλάχιστον αυτής που ξέρουμε εμείς οι δυτικοί).

Η σημερινή λοιπόν συνταγή έχει έμπνευση από την Κίνα, αλλά δεν είναι αυθεντική, τουλάχιστον στο κομμάτι της παρασκευής της. Γιατί εγώ δεν έχω γουόκ (σκεύος με σχήμα γουόκ έχω, αλλά δεν το θεωρώ γουόκ) και ο λόγος που δεν έχω είναι γιατί δεν έχω γκάζι στην κουζίνα. Και γουόκ χωρίς γκάζι… δεν είναι γουόκ! Άρα την έκανα στην κατσαρόλα και στο τηγάνι, λίγο… «αλλά Ελληνικά»! Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα σας δώσει μια γερή δόση Ασίας το συγκεκριμένο πιάτο, που βάζει κάτω ΧΑΛΑΡΑ ότι έχετε φάει ποτέ από Κινέζικο εστιατόριο (στην Ελλάδα). Και δεν έχει ίχνος ζάχαρης!

Για μένα όμως, το πιο συγκλονιστικό είναι πως κατάφερα να κάνω κινέζικο-ειδές πιάτο με κομμάτι μοσχαριού που συστήνεται για λεμονάτο ή κοκκινιστό, το χτένι, γιατί το μαρινάρισα διπλά, μία φορά με σόδα (όπως σας είπα σε προηγούμενο ποστ) και μία φορά σε σόγια με κορν φλάουρ, και έγινε σαν συκώτι μαλακό. Αυτό άλλαξε τη ζωή μου κυρίες και κύριοι γιατί πάντα απέφευγα να κάνω πιάτα με μοσχάρι, που έβγαιναν πάντοτε σκληρά.Πολύ σημαντικό είναι το πώς θα κόψετε το κρέας. Θα πρέπει να είναι κάθετα στις ίνες του για να γίνει μαλακό. Σας έχω βιντεάκι πιο κάτω στην συνταγή για να δείτε τί εννοώ.

Τέλος, τα μανιτάρια κάνουν διαφορά στη γεύση οπότε καλό είναι να τα αναζητήσετε. Οι λεντινούλες έχουν πιο σφιχτή σάρκα από τα άλλα μανιτάρια και μια βαθιά, κρεατένια νοστιμιά. Φρέσκες λεντινούλες βρίσκει κανείς πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όμως, εγώ τα πήρα από το Μανιταριών Γεύσεις στη Νέα Ερυθραία. Αν δεν βρείτε φρέσκα, βάλτε αποξηραμένα shiitake μαζί με κλασικά μανιτάρια. Πάντως μην τα παραλείψετε!

 

Πάμε να δούμε την συνταγή:
Εύκολο μοσχάρι (σαν κινέζικο) με μανιτάρια shiitake (λεντινούλες), πιπεριές και τζίντζερ

Το κρέας που προτείνεται συνήθως για τα κινέζικα είναι η κόντρα μοσχαρίσια μπριζόλα ή κάποιο κομμάτι που να χρειάζεται λίγο ψήσιμο (φιλέτο). Αμφιβάλλω αν στα κινέζικα της γειτονιάς χρησιμοποιούν τέτοια κομμάτια, που είναι τόσο ακριβά!

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε κινέζικη συνταγή που θέλει μοσχάρι και με χτένι (η καρδιά από το χτένι λέγεται και flat iron steak και στην Αμερικη σερβίρεται κανονικά ώς μπριζόλα, ψημένη μέτρια), που είναι εξαιρετικά πιο μαλακό από την κόντρα και με το διπλό μαρινάρισμα (πρώτα με σόδα και μετά με σόγια σος και κορν φλάουρ) μαλακώνει τόσο το κρέας και ψήνεται πάρα πολύ εύκολα.

Απλά θα πρέπει να το καθαρίσετε καλά από το συνδετικό ιστό και όποια σκληρά κομμάτια βρείτε και να το κόψετε κάθετα στις ίνες του κρέατος.

Αν τελικά αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μοσχαρίσιο φιλέτο, παραλείψτε το μαρινάρισμα στη σόδα και μειώστε τον χρόνο μαγειρέματος στο ελάχιστο!

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι (εγώ έβαλα χτένι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κόντρα ή φιλέτο), καθαρισμένο από λιπάκια και άλλα χοντρά και κομμένο σε λωρίδες, κάθετα στις ίνες του κρέατος. Δείτε βίντεο εδώ.
  • 4 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 3 κ.σ. σκούρα σάλτσα σόγιας
  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 4 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 6 +2 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο, ή κάποιο όχι πολύ έντονο στη γεύση λάδι
  • 300γρ κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο, χωριστά το πράσινο από το λευκό μέρος
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 εκ. ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και τριμμένη
  • 30μλ σέρι (2 κ.σ.) ή κινέζικο κρασί Shaoxing
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα χωρίς τα σπόρια. Εγώ βάζω αποξηραμένη ολόκληρη, αλλά αν βρείτε, βάλτε φρέσκια
  • 300γρ φρέσκα μανιτάρια shiitake (λεντινούλες) κομμένα σε φέτες (ή, αν δεν βρείτε, αποξηραμένα shiitake μαζί με λευκά απλά μανιτάρια. Τα αποξηραμένα θα τα μουλιάσετε πρώτα πριν τα χρησιμοποιήσετε)
  • 2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο (κατά προτίμηση ασιατικό που έχει πιο καβουρδισμένη γεύση)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίστε προσεκτικά το μοσχάρι σας και κόψτε το κάθετα στις ίνες του κρέατος σε λεπτές λωρίδες. Αυτό εξασφαλίζει ακόμα πιο μαλακό κρέας γιατί οι ίνες του κρέατος κονταίνουν. Δείτε βίντεο εδώ.
  2. Βάλτε το κρέας σε ένα μπολ μαζί με τη σόδα, ανακατέψτε καλά και αφήστε το να μαριναριστεί για 30 λεπτά. Αν κάνει πολλή ζέστη, αφήστε το να μαριναριστεί στο ψυγείο.
  3. Ξεπλύνετέ το πολύ καλά να φύγει η σόδα (βοηθάει να το βάλετε σε ένα σουρωτήρι, λίγο-λίγο) και βάλτε το σε ένα άλλο μπολ.
  4. Αναμίξτε το κορν φλάουρ μαζί με τις σόγιες να γίνουν ομοιογενές μίγμα και περιχύστε με αυτό το κρεας.
  5. Ανακατέψτε καλά να πάει παντού και αφήστε το για άλλη μισή ώρα (30 λεπτά) να μαριναριστεί. Μπορείτε να το αφήσετε και μία ώρα αν έχετε χρόνο. Αν κάνει πολλή ζέστη, αφήστε το να μαριναριστεί στο ψυγείο.
  6. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ ή κατσαρόλα, ζεστάνετε τις 6 κ.σ. λάδι και ρίξτε μέσα το μισό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (το λευκό μέρος), τη μία σκελίδα σκόρδο και το τριμμένο τζίντζερ. Ανακατέψτε για 1 λεπτό περίπου και ρίξτε το κρέας. Αφήστε το να ψηθεί παντού, ανακατεύοντας καλά για 1-2 λεπτά και σβήστε με το σέρι.
  7. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, ρίξτε την καυτερή πιπερίτσα, και αφήστε το να συνεχίσει να μαγειρεύεται, ανακατεύοντας κάθε τόσο γιατί κολλάει πολύ στον πάτο. Αν αρχίζει να στεγνώνει πολύ, ίσως θέλει λίγο καυτό νεράκι, περίπου 1/4 ποτήρι του νερού (60μλ), που θα βοηθήσει και με τη σαλτσούλα. Εγώ δεν έβαλα, γιατί δεν χρειάστηκε.
  8. Όσο μαγειρεύεται το κρέας ζεστάνετε σε ένα τηγάνι τις 2 κ.σ. λάδι σε υψηλή φωτιά και ρίξτε το υπόλοιπο λευκό μέρος από το κρεμμυδάκι και το υπόλοιπο σκόρδο και σοτάρετέ τα για 1 λεπτό. Ρίξτε και τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συνέχεια. Αυτό θα πάρει περίπου 6-8 λεπτά.
  9. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, δηλαδή έχει μια ωραία, λίγο πηχτουλή σάλτσα, χωρίς πολύ νερό (περίπου 20-25 λεπτά αφότου το ξεκινήσετε), προσθέστε τα μανιτάρια και τις πιπεριές φλωρίνης, και αφήστε τα να μαγειρευτούν μαζί για 1-2 λεπτά. Ρίξτε και το σησαμέλαιο και ανακατέψτε.
  10. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας την επιφάνεια με το πράσινο μέρος από το κρεμμυδάκι (όχι όλο, περ. 2-3 κ.σ.). Ταιριάζει ωραία με ρύζι μπασμάτι (δείτε παρακάτω).

Πώς φτιάχνουμε ρύζι μπασμάτι

ΥΛΙΚΑ για 2-3 άτομα (για τη συνταγή παραπάνω διπλασιάστε)

  • 1 κούπα ρύζι μπασμάτι
  • αλάτι
  • νερό
  1. Ξεπλύντε πολύ καλά το ρύζι σε ένα σουρωτήρι με πολύ λεπτή σίτα (όχι σουρωτήρι για μακαρόνια) με κρύο νερό για περίπου 5 λεπτά, ώστε να φύγει η κόλλα του και να γίνει σπυρωτό.
  2. Στραγγίξτε και μεταφέρετε το ρύζι σε μία κατσαρόλα.
  3. Προσθέστε 2.5 κούπες κρύο νερό και λίγο αλάτι.
  4. Βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήστε πάρει μία βράση χωρίς να ανακατέψετε.
  5. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να κάνει «τρύπες» σε όλη την επιφάνεια.
  6. Κλείστε τη φωτιά και σκεπάστε το ρύζι με το καπάκι. Αφήστε το για άλλα 2-3 λεπτά. Σπάστε το ρύζι με μια ξύλινη κουτάλα ή πιρούνι να αφρατέψει.
  7. Σερβίρετε αμέσως!

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.