Προϊόν της εβδομάδας: χωριάτικο φύλλο Κοζάνης, κιχί, alfa

Σκεφτόμουν να μην το ανεβάσω αυτό το ποστ, γιατί η alfa είναι μια εταιρεία μεγάλη, που βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα σουπερμάρκετ και φαίνεται πραγματικά σαν να έχω πληρωθεί για αυτό. Όμως, σκοπός της στήλης “Προϊόν της εβδομάδας” είναι να σας δείξω και όσα προϊόντα χρησιμοποιώ στο σπίτι συχνά, και φυσικά δεν είναι όλα από μικρούς παραγωγούς!

Πριν από μερικά χρόνια, λοιπόν,  είχα ανεβάσει μια συνταγή για σπανακόπιτα, αλλά τεμπέλικη. Είναι η συνταγή που χρησιμοποιώ στο σπίτι πιο πολύ, απαρόλο που πλέον προτιμώ το έτοιμο πλυμμένο σπανάκι, αντί για το κατεψυγμένο. Με αυτό που πειραματίζομαι πολύ συχνά είναι το φύλλο, μιας και κυκλοφορούν τόσο στην αγορά! Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ φύλλο κουρού, που όμως το έκοψα γιατί έχει φυτική μαργαρίνη και φοινικέλαιο, τα οποία τα αποφεύγω. Έπειτα, για καιρό, έπαιρνα τη Θρακιώτισσα, που είναι πολύ ωραίο φύλλο, αλλά έρχεται σε στρογγυλό σχήμα και εγώ ψήνω σε ορθογώνιο ταψί.

Σπανακόπιτα φτιαγμένη με φύλλο Κιχί

Ανακάλυψα λοιπόν τυχαία το Κιχί της alfa το προηγούμενο καλοκαίρι στη Σύρο και νομίζω πλέον δεν το αλλάζω, αν θέλω να φτιάξω πίτα που το φύλλο της να θυμίζει σπιτικό, ανοιγμένο φύλλο! Η εταιρεία alfa ξεκίνησε στην Κοζάνη από το 1950 φτιάχνοντας έτοιμες κοζανίτικες πίτες “κιχί”. Η εταιρεία έχει το υπερμομοντέρνο εργοστάσιό της ακόμη εκεί και όλα τα προϊόντα παράγονται στην Κοζάνη. Στο έτοιμο φύλλο μπήκε μόλις το 2013, μιας και “ειδικεύεται” ακόμα στις έτοιμες πίτες.

Το φύλλο πίτας Κιχί έρχεται σε συσκευασία με 6 ζυμαρένια φύλλα που είναι το καθένα χωρισμένο με πλαστικό για να μην κολλάνε. Το αρνητικό είναι πως έχουν τόσο νισεστέ, που θα γεμίσει η κουζίνα σας σχεδόν σαν να το έχετε ανοίξει εσείς το φύλλο! Τα φύλλα παίρνουν μπόλικο λάδι, αλλά ταυτόχρονα γίνονται τραγανά και καθόλου σκληρά. Επειδή ο κόσμος με ξέρει ότι μαγειρεύω, πολλές φορές με έχουν ρωτήσει τη συνταγή για το φύλλο!

 

Το καλό με τα φύλλα Κιχί επίσης είναι πως δεν έχουν παράξενα υλικά, παρά μόνο τη δεξτρόζη, που στην ουσία είναι γλυκαντικη ύλη και βρίσκεται πολύ συχνά και στη φύση. Τα υπόλοιπα είναι ότι θα βάζατε κι εσείς στο σπίτι, πράγμα πολύ σημαντικό σε κάθε προϊόν που χρησιμοποιούμε στο σπίτι.

Τέλος, θέλω να δοκιμάσω να ψήσω αυτά τα φύλα, αλειμμένα με λάδι, σκέτα μόνα τους, να τα κάνω δηλαδή σαν “τσιπς”. Αν πετύχει, θα το ανεβάσω!

To άρθρο αυτό δεν είναι διαφημιστικό. Όλα τα προϊόντα που παρουσιάζονται στη στήλη τα έχω αγοράσει εγώ και τα χρησιμοποιώ με αγάπη στην κουζίνα μου. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.