Δεν ξέρω αν έχετε λείψει ποτέ από την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, για ταξίδι ή σπουδές ή για να ζήσετε στο εξωτερικό. Τί σας λείπει συνήθως; Εμένα πάντοτε μου λείπουν τα λαδερά! Όσο καλά και να φάω, σε όποια χώρα και να είμαι (πλην της Τουρκίας που τα έχουν παράδοση και τα βρίσκει κανείς), μετά από λίγο θέλω κάτι…λαδερό!
Το πάλαι ποτέ, όταν ήμουν φοιτήτρια στην Αγγλία και ερχόμουν στην Ελλάδα διακοπές, ζητούσα από τη μητέρα μου να μου φτιάξει μπάμιες με κοτόπουλο. Τα άλλα τα έφτιαχνα κι εγώ εκεί, αλλά άντε να βρεις μπάμιες (οκ βρήκα τελικά σε ινδικό παντοπωλείο!). Και δεν ήταν μόνο η πρώτη ύλη δύσκολη, αλλά και το ελαιόλαδο, που και ακριβό είναι και όχι πάντοτε καλής ποιότητας. Και χωρίς λάδι, λαδερό δεν γίνεται!
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί μετά από τρεις εβδομάδες στην Αμερική, φίλοι μου, το μόνο που ήθελα να φάω ήταν φασολάκια, σπανακόρυζο και τα σχετικά. Ακούγεται μπανάλ και απλοϊκό, αλλά είναι μεγαλειώδη τα πιάτα αυτά της ελληνικής κουζίνας. Γενικά συνειδητοποίησα πόσο καλά τρώμε στην Ελλάδα. Μπορεί η Αμερική να τα έχει όλα, αλλά από πρώτη ύλη πάσχει. Και αν είναι κανείς τυχερός, άντε και να έχει και κανά farmer’s market κοντά, δλδ. χλιδολαϊκή. Στο σούπερ μάρκετ όμως, από όπου ψωνίζει ο κοσμάκης, (και όχι ο blogger που διαβάζουμε εμείς και νομίζουμε πως έτσι ζουν όλοι), τα λαχανικά δεν έχουν γεύση.
Έτσι, μόλις γύρισα και συνήλθα (γατί αρρώστησα κιόλας), έφτιαξα πρώτα ένα ξεγυρισμένο σπανακόρυζο, και μετά φασολάκια λαδερά. Και μιας και 1) βαριέμαι το καθάρισμα, 2) δεν είναι η εποχή τους, έβαλα κατεψυγμένα. Χωρίς καμιά τύψη. Και έγιναν τέλεια και πανεύκολα και είναι και υγιεινά, οπότε δεν θέλω κουβέντες.
Τη συνταγή θα σας τη δώσω, αλλά δεν είναι και πυρηνική φυσική. Τώρα, αν κάνετε δίαιτα, γιατί όλοι μετά τις γιορτές κάνουν δίαιτα, βάλτε το μισό λάδι. Πάλι νόστιμα θα γίνουν. Αν δεν έχετε τύψεις, βάλτε το όλο. Εγώ πάντα προσθέτω και ωμό στο τέλος, γιατί μου αρέσει η γεύση του, οπότε μειώνω αυτό του μαγειρέματος. Τώρα, όσον αφορά τη ντομάτα, καλύτερη είναι η φρέσκια βέβαια, που επίσης δεν είναι στην εποχή της. Από τις έτοιμες, προτιμώ αυτές που είναι «τριμμένες στον τρίφτη» ή την καταπληκτική σπιτική σάλτσα ντομάτας από την εταιρεία Φιλεντέμ (τη βρίσκω στο Σκλαβενίτη). Την πασάτα την αποφεύγω.
Τέλος, μην ξεχάσετε να συνοδέψετε το πιάτο σας με ωραίο ψωμί και φυσικά την αγαπημένη σας φέτα!
Φασολάκια λαδερά της τεμπέλας
ΥΛΙΚΑ για 4 περίπου μερίδες
- 1 κιλό φασολάκια πλατιά κατεψυγμένα (ή αν είναι στην εποχή τους και έχετε χρόνο, φρέσκα)
- 125μλ ελαιόλαδο (μισό ποτήρι), ή το μισό αν κάνετε δίαιτα. Αν σας αρέσει η γεύση του ωμού ελαιόλαδου, μοιράστε το στα δύο, δλδ 60μλ στο μαγείρεμα και 60μλ μετά
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες (προαιρετικά)
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη στα 4
- 300μλ ντομάτα «τριμμένη στην τρίφτη»
- 1 ποτήρι ζεστό νερό
- 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά). Εγώ δεν βάζω, γιατί δεν τον συμπαθώ, αλλά είναι κλασικό υλικό της συνταγής.
- αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια και σωτάρετε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα καρότα ελαφρά. Να μην πάρουν χρώμα, περίπου 5 λεπτά.
- Ανεβάστε τη θερμοκρασία στο φουλ και ρίξτε έπειτα τα φασολάκια (χωρίς να τα αποψύξετε). Συνεχίστε το σωτάρισμα για περίπου 10 λεπτά έτσι ώστε να καλυφθούν καλά τα φασολάκια από το λάδι και να αρχίσουν να αποψύχονται. Θέλει καλό ανακάτεμα γιατί κολλάνε στον πάτο.
- Ρίξτε τη ντομάτα και το ζεστό νερό, αλατοπιπερώστε καλά και συνεχίστε το μαγείρεμα, μέχρι το φαγητό να μην έχει καθόλου νερό και να έχει μείνει με το λάδι του. Πάνω κάτω σε 30 λεπτά το φαγητό θα είναι έτοιμο. Προς το τέλος (10 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο), αν θέλετε, ρίξτε το μαϊντανό.
- Το φαγητό είναι έτοιμο όταν τα φασολάκια είναι μαλακά, αλλά κρατάνε λίγο, η πατάτα και το καρότο έχουν μαγειρευτεί και δεν υπάρχει νερό στην κατσαρόλα. Αν σας φαίνονται άβραστα, προσθέστε λίγο ακόμη ζεστό νερό και συνεχίστε το μαγείρεμα.
- Καμιά φορά αν βιάζομαι, βάζω το φαγητό στη χύτρα για 12 λεπτά περίπου και συνεχίζω το βράσιμο μόλις την ανοίξω, ώστε να μην έχει καθόλου υγρά. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μαλακώσει το φασολάκι πολύ, αλλά για όσους το αγαπάτε έτσι είναι καλή λύση.
- Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι να αφήσετε το φαγητό να ηρεμήσει στην κατσαρόλα για τουλάχιστον μισή ώρα. Έτσι παίρνει και πιο σωστή θερμοκρασία, αλλά κυρίως δένουν οι γεύσεις.
- Το φαγητό διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 3 ημέρες, ειδικά αν δεν το έχετε αφήσει πολύ έξω την ημέρα που το φτιάξατε.
pantws se o,ti afora ta ladera sto exwteriko, to Londino einai to pio eukolo meros na ta vrei kaneis logw ths epekteramenhs Tourkikhs, Kypriakhs kai Ellhnikhs koinothtas pou epi para polles dekaeties exei metoikhsei sthn polh. To Boreioanatoliko Londino kai pio sugekrimena perioxes sto Dalston, Stoke Newington, Green Lanes klp einai gemates mageiria me megala tapsia pou prosferoun ta klassika ladera (bamies, gemista, fasolakia, soupes, fasoulotavades, imam klp) opws epishs kai pantopwleia me ola ta tourkia/ellhnika proionta, kai kalhs poiothtas elaiolado pou den einai pio akrivo apo Ellada se kamia periptwsh.
Σας πιστεύω, αλλά εγώ που ήμουν στην Οξφόρδη δεν είχα πρόσβαση σε αυτά που περιγράφετε και για μπάμιες πήγαινα στο ινδικό που τις έφτιαχνε με κάρι. Γενικά, αν μένει κανείς σε μέρη που δεν έχει ελληνικές/τουρκικές κοινότητες, τα λαδερά δεν είναι συνηθισμένα! Όσο για το ελαιόλαδο, την εποχή που ήμουν εγώ Αγγλία το ελληνικό δεν το ξέρανε καν. Σταδιακά μπήκε στα σούπερμάρκετ σε υψηλές αρχικά τιμές και τώρα ναι, είναι φυσιολογική η τιμή του. Αλλά πάντοτε μιλάμε για Αγγλία. Στην Φινλανδία π.χ. είναι πανάκριβο και πωλείται σε μπουκαλάκια των 250μλ.
Βάζεις λιγο πίσω απ’τ’αφτια πριν βγεις😂😂
Ναι κάπως έτσι! Το βάζουνε και στο ψυγείο να μην χαλάσει…
εχω πέσει στο πάτωμα και κλαίω!!!!!!! τα φασολάκια ειναι το αγαπημένο μου φαί και τώρα που ξενιτεύτηκα με πονάει η απουσία τους περισσοτερο και απο χωρισμό!! μεχρι κ οι μπαμιες μ ελειψαν!! αχ με κρατσανο ψωμι κ εναν τενεκε φετα απο διπλα!!! σλουρπ!!