Κυκλαδίτικα μαγειρέματα “του ανέμου και της αρμύρας”

Syros 001web

Η βόλτα στην Άνω Σύρα είναι από τις αγαπημένες μας κάθε καλοκαίρι. Η κόρη μου τη λέει “τα δρομάκια”, μιας και αυτό ακριβώς είναι: κυκλαδίτικα δρομάκια, λευκά σπίτια, γαλάζια παραθυρόφυλλα και φυσικά ανεμπόδιστη θέα στην Ερμούπολη και το Αιγαίο. Η Άνω Σύρα είναι μεσαιωνικός οικισμός και στην κορυφή του λόφου που είναι χτισμένη δεσπόζει η καθολική εκκλησία του Σαν Τζώρτζη χτισμένη το 1200. Στο κεντρικό σοκάκι αλλά και πιο ψηλά, υπάρχουν πολλά μέρη για να κάτσει κανείς να απολαύσει ένα καφέ ή να φάει, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ αξιοπρεπή. Είναι επίσης “σπίτι” πολλών μουσικών εκδηλώσεων, αλλά και καλλιτεχνιζόντων εμπορικών μαγαζιών, λίγο πιο εναλλακτικών ενδεχομένως, πάντως με στυλ και άποψη.

maison-de-meze2Σε ένα από αυτά τα μαγαζιά, το Maison de Meze, ένα δηλαδή καλόγουστο μοντέρνο-παραδοσιακό παντοπωλείο, μπορείτε να βρείτε ντόπια αλλα και ελληνικά προϊόντα, πολλές σπιτικές σάλτσες και άλλες νοστιμιές σε βαζάκια. Έχουν και δυο-τρία τραπεζάκια στο καλντερίμι και εκεί σερβίρουν ουζάκι μαζί με τι άλλο…μεζέ!

Εκεί, επίσης, βρήκα ένα βιβλίο που ήθελα καιρό να το αγοράσω, αλλά δεν είχα προλάβει και είναι εξαιρετικό: Του ανέμου και της αρμύρας: προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων, της Νανάς Δαρειώτη, Θάλειας Τσιχλάκη και του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη με υποστήριξη του επιμελητηρίου Κυκλάδων. Δυστυχώς στην παρουσίασή του, που ήμουν καλεσμένη, δεν μπόρεσα να παρεβρεθώ, αλλά τώρα, που είχα χρόνο, ήταν ευκαιρία λίγο να το διαβάσω και το έχω ερωτευτεί! Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια να παρουσιαστούν ολοκληρωμένα οι γατρονομικοί θησαυροί των Κυκλάδων, τόσο μέσα από κείμενο με πληροφορίες, όσο και μέσα από συνταγές.

Tou-anemou-kai-tis-almyrasΓια την ακρίβεια, 50 λαχταριστές συνταγές για αλμυρά και γλυκά πιάτα, καλαίσθητα
φωτογραφημένες, γίνονται το έναυσμα για να αναζητήσει κανείς όσα δεν βλέπει εύκολα οταν επισκέπτεται τα κυκλαδονήσια. Το οποίο βέβαια πρέπει κάπως να μας στεναχωρεί, γιατί είναι κρίμα να μην προβάλλεται σωστά ο γευστικός πλούτος των νησιών στους επισκέπτες. Το μόνο που λείπει από το βιβλίο και είναι νομίζω σοβαρή παράλειψη είναι ένας ΧΑΡΤΗΣ!! Να βλέπει δηλαδή κανείς που είναι το κάθε νησάκι σε σχέση με τα άλλα, γιατί δεν είναι όλοι τόσο γεωγραφημένοι, ειδικά δε οι ξένοι (η έκδοση βγαίνει και στα Αγγλικά).recipe1

Το μπλογκ αυτό έχει μερικές κυκλαδίτικες συνταγές, αν θέλετε να πειραματιστείτε μέχρι να το αγοράσετε.

Οι Κυκλάδες στο μπλογκ

Και όσοι βρίσκεστε ακόμη διακοπές, αναζητήστε σε ταβέρνες και παντοπωλεία τα τοπικά προϊόντα και μόνο κερδισμένοι θα βγείτε!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.