
Υπάρχουν μερικά φαγητά που δεν τα τρώω καθόλου. Είναι σχετικά λίγα και η λίστα μικραίνει σιγά-σιγά όσο μεγαλώνω. Τα δύο πιο κοινά είναι οι φακές σούπα και τα γιουβαρλάκια, δηλαδή τα αγαπημένα φαγητά της κόρης μου! Και καλά, τις φακές τις έφτιαχνα συχνά μιας και είναι υγιεινές. Αλλά, γιουβαρλάκια δεν είχα κάνει ποτέ μου και ούτε επρόκειτο. Όμως όταν έχεις παιδιά, ότι κοροϊδεύεις το λούζεσαι οπότε άρχισα, αναγκαστικά να μαγειρεύω γιουβαρλάκια!
Ευτυχώς, τα γιουβαρλάκια είναι πανεύκολο φαγητό. Το μόνο που χρειάζονται είναι να είναι απλωτά στην κατσαρόλα και να έχουν σκεπαστεί καλά από το νερό ή το ζωμό. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε παρακάτω. Επίσης, ίσως σας παραξενέψει που είναι ροζ τα γιουβαρλάκια μου. Και όχι ακριβώς ροζ, μάλλον σομόν είναι, δηλαδή ροζ-πορτοκαλί. Ο λόγος είναι πως βάζω κι ένα καρότο στην κατσαρόλα να βράσει (κόλπο της μαμάς), το οποίο μετά πολτοποιώ στη σάλτσα και ρίχνω και λίγο πασάτα/χυμό ντομάτας. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και κλασικά.
Τέλος, το αβγολέμονό μου δεν κόβει ποτέ, και ούτε το δικό σας θα κόψει, αν ακολουθήσετε τη συνταγή, γιατί πολύ απλά έχει λίγο κόρν φλάουρ μέσα. Η γνώση αυτή προσωπικά μου άλλαξε τη ζωή κατά κάποιον τρόπο, μιας και τα αβγοκομμένα τα απέφευγα. Ούτε πίστεψα ποτέ τη γιαγιά μου που έστελνε φιλιά στον αέρα όσο ανακάτευε τη σάλτσα! Το κορν φλάουρ όμως έχει και μια άλλη ιδιότητα: βοηθάει στον να μπορέσουμε να ξαναζεστάνουμε τα γιουβαρλάκια χωρίς να κόψουν!

Γιουβαρλάκια «ροζ»
Για τα γιουβαρλάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 κ.σ. σούπας μαϊντανός ή άνηθος
- 400γρ κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση κιλότο ή σπάλα, δύο φορές περασμένος
- 80γρ ρύζι για γεμιστά «φάνσυ» ή νυχάκι
- αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
- 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)
- 2-3 κ.σ. πασάτα (προαιρετικά)
για το αβγολέμονο
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 αβγά μέτρια
- 2 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πολτοποιήστε στο μούλτι το κρεμμύδι με 1 κ.σ. νερό και τον μαϊντανό ή τον άνηθο. Ξεπλύνετε ελαφρά το μούλτι αλλά κρατήστε το κοντά γιατί θα το ξαναχρειαστείτε.
- Σε ένα μπολ βάλτε τον κιμά, το ρύζι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και το κρεμμύδι. Ζυμώστε καλά και φτιάξτε μπαλάκια. Ανάλογα με το μέγεθος θα γίνουν περίπου 12-15.
- Σε μια κατσαρόλα μεγάλη (αν έχετε και πλατιά-κοντή, τη λεγόμενη πλασοτέ, ακόμα καλύτερα) ρίξτε λίγο λάδι στον πάτο και τοποθετήστε προσεκτικά σε μία στρώση τα γιουβαρλάκια. Ανάψτε την φωτιά στο μέτριο.
- Αφήστε τα γιουβαρλάκια να τσιγαριστούν ελάχιστα, μόλις δηλαδή αρχίσουν να τσιτσιρίζουν και μετά καλύψτε τα προσεκτικά με 500μλ καυτό νερό
- Αν η κατσαρόλα είναι μεγάλη ρίξτε και άλλο. Επίσης, εξαρτάται αν σας αρέσουν πιο σουπέ (περισσότερο νερό) ή λιγότερο σουπέ. Είναι σημαντικό να καλύπτονται τα γιουβαρλάκια ώστε να παραμείνουν μαλακά. Επίσης, μην ρίχνετε το νερό πάνω στα γιουβαρλάκια, αλλά στα κενά τους, γιατί θα χαλάσουν και θα χάσουν το σχήμα τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζωμό, αλλά αμφιβάλλω αν έχετε σπιτικό, οπότε αφήστε το καλύτερα…
- Ρίξτε και τα καρότα και 1 κ.γ. αλάτι και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να έχουν ελαττωθεί τα υγρά περίπου 20-25 λεπτά.
- Βγάλτε προσεχτικά τα γιουβαρλάκια από την κατσαρόλα και ρίξτε το ζουμί τους στο μούλτι μαζί με τα καρότα και την πασάτα. Αν σας φαίνεται ήδη πηχτό, αραιώστε με λίγο νερό.
- Σε ένα βαθύ πιάτο ή ένα μεγάλο μπολ αραιώστε το κόρν φλάουρ με λίγο νερό και χτυπήστε το μαζί με τα αβγά, προτιμώντας το σύρμα αντί για το πιρούνι.
- Προσθέστε χτυπώντας λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε σταδιακά και το ζεστό ζουμί με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
- Ρίξτε το μίγμα στην κατσαρόλα βάλτε μέσα και τα γιουβαρλάκια και σιγοβράστε για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, κουνώντας την κατσαρόλα, έτσι ώστε να μην σβολιάσει η σάλτσα. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή προσθέστε λίγο ζεστό νερό και ανακατέψτε. Προσέξτε γιατί όσο μένει η σάλτσα τόσο πήζει.
- Σερβίρετε ζεστά με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καλό ψωμί.