Το πιο καλοκαιρινό φαγητό: γιουβέτσι, αλλά με κόλπο (γρήγορο)

giouvetsi-3-web

Κυριακή σήμερα και θα σας δώσω μια συνταγή άκρως Κυριακάτικη! Βέβαια καθένας σας θα έχει τη δική του βερζιόν, οπότε το συγκεκριμένο ποστ είναι για όσους δεν έχουν «οικογενειακή συνταγή» όπως εγώ.

Και είναι παράδοξο που δεν έχω, μιας τo γουβέτσι μαζί με τα γεμιστά μου θυμίζουν όσο τίποτε άλλο το καλοκαίρι. Ίσως γιατί όταν ήμουν παιδί και παραθερίζαμε στο Πόρτο Ράφτη όλοι μαζί (με παπουδογιαγιάδες κλπ) ήταν από φαγητά που γινόντουσαν συχνά στο σπίτι. Μιας και δεν είχαμε φούρνο, τα στέλναμε στο φούρνο της γειτονιάς και τα παίρναμε το μεσημέρι, μελωμένα και πεντανόστιμα. Αυτή η γεύση θα μου μείνει αξέχαστη πραγματικά. Σαν το ψωμί που είχε ψηθεί στο φούρνο να άφηνε τη νοστιμιά του και τη μυρωδιά του στο φαγητό.

Συνταγή δεν έχω για κανένα από τα δύο στο μπλογκ! Εντάξει, ένα είδος γεμιστών το έχω (με κιμά), αλλά όχι τα κλασικά που φτιάχνει η μητέρα μου. Είναι και φαγητό που δεν το πετυχαίνω καθόλου. Από την άλλη, γιουβέτσι δεν είχα ξαναφτιάξει… Βρέθηκα όμως με πολλές ντομάτες ώριμες και ένα μοσχαράκι λουκούμι και είπα να δοκιμάσω. Τη θεωρία την ήξερα, αλλά επειδή η μητέρα μου πια το κάνει στην κατσαρόλα εξολοκλήρου, έπρεπε να στραφώ στα μπλογκ για να δω τις λεπτομέρειες του φούρνου. Είμαι και λίγο τεμπέλα, και έτσι πήγα και βρήκα την πιο γρήγορη συνταγή από μια μπλόγκερ που εκτιμώ πολύ: την Vita από το μπλογκ Κρήτη Γαστρονομικός Περίπλους.

Η Vita στη συνταγή για γιουβέτσι χρησιμοποιει -εννοείται- χύτρα για το κρέας, αλλά το πιο σημαντικό και έξυπνο είναι πως μισοβράζει το κριθαράκι και απλά τελειώνει το φαγητό στο φούρνο. Σε 1 ώρα περίπου από την αρχή ως το τέλος έχεις ένα πεντανόστιμο γιουβέτσι! Αυτό είναι πολύ σημαντικό τώρα που κάνει ζέστη, γιατί η δικιά μου κουζίνα πυρώνει επικίνδυνα με τις πολλές ώρες φούρνο. Συν του ότι ο πολύς φούρνος καίει και πολύ ρεύμα…

Επειδή τα μπαχαρικά στο κοκκινιστό είναι κάπως προσωπική υπόθεση, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας συνδυασμό. Τα υπόλοιπα κόλπα θα τα διαβάσετε παρακάτω!

giouvetsi-1-web

Γιούβέτσι στα γρήγορα

Επειδή είμαστε μόνο οι δυό μας με τη μικρή, έκανα μισό πακέτο κριθαράκι και λιγότερο κρέας. Για αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα πυρέξ κλασικό ορθογώνιο, μιας και γιουβέτσι δεν έχω. Αν θέλετε να φτιάξετε όλο το κριθαράκι διπλασιάζοντας τη συνταγή θα χρειαστείτε βαθύ ταψί φούρνου, ή μεγάλο γιουβέτσι. Επίσης, για να μην γίνει σφιχτό το κριθαράκι θέλει μπόλικο λάδι στη σάλτσα που εμποδίζει να κολλήσουν μεταξύ τους οι κόκκοι του ζυμαρικού. 

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • 700γρ μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες (εγώ χρησιμοποιώ χτένι ή σπαλομύτα)
  • 100μλ περίπου ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί (250μλ)
  • 1 ποτήρι νερό (250μλ)
  • 3 κόκκους μπαχάρι, μια πρέζα κανέλα, αλάτι πιπέρι
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη, ή περασμένες στο μούλτι (περ. 600γρ)
  • Μισή «ντομάτα στον τρίφτη» (από το σούπερμάρκετ, σαν πασάτα δλδ.) (250γρ) ή 2 κ.σ. πελτέ (για το χρώμα, μιας και η φρέσκια ντομάτα δεν το «ντοματίζει» το φαγητό)
  • 250γρ κριθαράκι μέτριο
  • μπόλικο τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προετοιμάζετε το κρέας: το τσιγαρίζετε καλά, ρίχνετε το κρεμμύδι, σβήνετε με κρασί και νερό, αφήνετε να βράσει λίγο και ρίχνετε και τη ντομάτα και τα μπαχαρικά. Για πιο λεπτομερείς οδηγίες δείτε αυτό το ποστ. Αλατοπιπερώνετε και κλείνετε τη χύτρα.
  2. Αφήνετε το κρέας στη χύτρα για περίπου 30-40 λεπτά. Η Vita λέει να μην το έχετε εντελώς βρασμένο, εγώ το έβρασα πλήρως και δεν είχα πρόβλημα.
  3. Όσο γίνεται το κρέας προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 oC αντιστάσεις.
  4. Λίγο πριν βγάλετε το κρέας, βάζετε το κριθαράκι να βράσει ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ. Δηλαδή αν λέει 14 λεπτά εσείς θα το βράσετε 7. Σουρώνετε και ρίχνετε στο πυρέξ. Ρίχνετε λίγο αλάτι.
  5. Βγάζετε το κρέας προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα κομμάτια διάσπαρτα μέσα στο κριθαράκι.
  6. Έπειτα ρίχνετε 500μλ σάλτσα. Εμένα ήταν περίπου 6 κουταλιές με την κουτάλα της σούπας (όχι το κουτάλι της σούπας). Πολύ πιθανόν να σας μείνει σάλτσα αρκετή στην κατσαρόλα. Μην στεναχωρηθείτε! Θα χρειαστείτε λίγη ακόμη όταν βγει το φαγητό από το φούρνο και όση πάλι μείνει μπαίνει και στην κατάψυξη για κάποια γρήγορα μακαρόνια ή για το επόμενη κοκινιστό φαγάκι σας.
  7. Βάλτε το φαγητό στο φούρνο και ψήστε το για περίπου 20 λεπτά. Κοιτάξτε να δείτε πως πάει, αν έχει βράσει το κριθαράκι και αν χρειαζεται κι άλλα υγρά. Εμένα πήρε 25 λεπτά και μόλις βγήκε έριξα άλλες 2 κουταλιές σάλτσα με την κουτάλα της σούπας και το άφησα να «μαρουβίσει», να πιεί δηλαδή τα υγρά του και να μελώσουν οι γεύσεις.
  8. Σερβίρετε το φαγητό καλύτερα φρέσκο, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο τυρί από επάνω (δοκίμασα φέτος γραβιέρα Νάξου και ήταν πεντανόστιμη). Αν θέλετε να το ξαναζεστάνετε, θα πρέπει να ρίξετε λίγο νεράκι ακόμη.
  9. Καλή επιτυχία!

 

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

4 thoughts

  1. αγαπημενο μαμαδιστικο κυριακατικο φαγητο!!!!!! ετσι το κανει κ η μαμα μου πρωτα στη χυτρα κ μετα το αποτελειωνει στο φουρνο με το κριθαρακι!!!! να ομολογησω οτι ουτε εγω το εχω μαγειρεψει ποτε!!! ισως γτ ξερω οτι δν προκειται να θυμιζει μαμα… γεια στα χερια σου φαινεται λουκουμι!!! θελω να βουτυξω στο πυρεξ!! κ μπολικο τριμμενο κασεερακι απο πανω να λωνι σλουρπ1

  2. Καλημέρα Jo, εξαιρετική η συνταγή σου για το γιουβέτσι. Πολύ χρήσιμα τα κολπάκια: έτοιμο το κρέας, μισοβρασμένο κριθαράκι με μπόλικο λάδι για να μη λασπώσει και μετά όλα στο φούρνο για 30-35 λεπτά.
    Αντί για λευκό κρασί έβαλα μαυροδάφνη και η σάλτσα έγινε με ντοματάκι Σαντορίνης. Πεντανόστιμο.
    Ευχαριστώ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.