Γρήγορο, σοκολατένιο κέικ: χωρίς μίξερ, με απλά υλικά!

Ποιος δεν αγαπάει τα σοκολατένια κέικ; Νομίζω η απάντηση είναι «όλοι», ειδικά αν γίνονται εύκολα, γρήγορα και με απλά υλικά! Και ενώ υπάρχουν κι άλλες συνταγές για κέικ με σοκολάτα στο μπλογκ, όπως το αυτό το απόλυτο σοκολατένιο κέικ ή αυτό το κέικ με μπόλικη μέσα σοκολάτα ή ακόμη και το μαγικό σοκολατένιο κέικ με τρεις υφές (για να μην πω για τη σοκολατόπιτα), έχουν όλα πολλά υλικά και είναι λίγο πιο περίπλοκα στη γεύση.

Όμως κάποιες φορές μπορεί να θέλουμε κάτι πιο απλό, αλλά νόστιμο, ειδικά αν είναι για το σχολείο ή για το πρωινό μας ή αν βιαζόμαστε να φάμε ένα σοκολατένιο, σπιτικό γλυκό. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, κέικ γίνεται χωρίς μίξερ και έχει κακάο, 2 μονάχα αβγά και φυσικά λάδι αντί για βούτυρο. Χρειάζεται 5 λεπτά ανακάτεμα και 30-45 λεπτά ψήσιμο. Δηλαδή έχετε σε λιγότερο από 1 ώρα ένα υπέροχο, σπιτικό κεκάκι!

Το τελικό αποτέλεσμα είναι βελούδινο, λίγο υγρό και πολύ σοκολατένιο, σχεδόν σαν μπράουνι. Γίνεται σε φόρμα με τρύπα, αλλά και σε μακρόστενη, ενώ μπαίνει επιτυχώς και στην κατάψυξη. Τρώγεται σκέτο, αλλά και με παγωτό και σιρόπι σοκολάτας, και είμαι σίγουρη πως θα το αγαπήσετε τόσο πολύ ώστε θα το φτιάχνετε συνέχεια! Γίνεται τόσο γρήγορα, ώστε θα μπορέσετε να το έχετε έτοιμο για τυχόν επισκέψεις τελευταίας στιγμής και λερώνει μονάχα δύο μπολ. Γιατί, δεν χρειάζεται να πλένουμε και συνέχεια!!

Γρηγορο και εύκολο σοκολατένιο κέικ 

ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα με τρύπα, δύο μακρόστενες φόρμες μεγέθους 10×25εκ. περίπου, ή 4 μιας χρήσης αλουμινένιες.

  • 300γρ ζάχαρη
  • 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80γρ κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 φλιτζάνι γάλα (240μλ) ανακατεμένο με 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου (240μλ) ή την ίδια ποσότητα σε νερό με 1 φακελάκι nescafe ή σκέτο νερό
  • 120μλ σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • σταγόνες σκούρας σοκολάτας για το γαρνίρισμα (περίπου 2 κ.σ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170oC αέρα.
  2. Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα ή τις φόρμες σας. Εγώ τις καλύπτω με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος(μια λωρίδα που να καλύπτει την βάση και τις στενές πλευρές), γιατί έτσι ξεφορμάρονται πιο εύκολα
  3. Βάλτε όλα τα ξηρά υλικά (ζάχαρη, αλεύρι, μπέικιν, σόδα, κακάο) σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με ένα σύρμα (αβγοδάρτη).
  4. Βάλτε τα αβγά σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα λίγο με ένα πιρούνι και έπειτα προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υγρά (γάλα, ξύδι, καφέ, λάδι).
  5. Ρίξτε τα υγρά στα ξηρά υλικά ανακατεύοντας καλά με ένα ξύλινη κουτάλα ή με μια σπάτουλα σιλικόνης, ώστε να ομογενοποιηθούν.
  6. Ρίξτε το μίγμα στη φόρμα και ψήστε για 45 περίπου λεπτά το κέικ με την τρύπα και για 30 το μακρόστενο.
  7. Αν χρησιμοποιήσετε σταγόνες σοκολάτας, πιέστε τις ελαφρά στην επιφάνεια του κέικ με το που θα βγει από το φούρνο.
  8. Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν ξεφορμάρετε. Το κέικ διατηρείται γι 3-4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, καλά σκεπασμένο, ή μπορείτε να το καταψύξετε, είτε ολόκληρο, είτε κομμένο σε κομμάτια.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

14 thoughts

      1. Ετσι οπως το χετε γραψει καταλαβαινουμε ενα φλιτζανι καφε ή ενα φλιτζανι νερο διοτι γραφετε το (ή).. αυτο αναρωτιεται μαλλον η Μαιρη.. και οχι ποσα ml το φλιτζανι.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.