Μαγικό σοκολατένιο κέικ: ένα μείγμα τρεις διαφορετικές υφές!

magic-chocolate-cake-layers-webΑγαπήσατε ποτέ την σοκολατένια κρέμα Άνθος Αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ; Τη βανίλια εγώ σίγουρα, αλλά η σοκολάτα ήταν η αγαπημένη μου ως παιδί. Όταν λοιπόν έφαγα για πρώτη φορά αυτό το γλυκό που σας προτείνω σήμερα, σκέφτηκα ακριβώς αυτό: το πόσο μοιάζει με Άνθος Αραβοσίτου! Οκ, μπορεί να ακούγεται βαρετό ή απλό, αλλά το μαγικό αυτό κέικ ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα που έχετε φτιάξει ποτέ για έναν και μόνο λόγο: με ένα μείγμα δημιουργούνται στο φούρνο μαγικά τρεις διαφορετικές υφές. Η πάνω είναι αφράτο σοκολατένια κέικ, η μεσαία σαν σοκολατένια κρέμα Αραβοσίτου και η κάτω κάτω σαν πιο συμπαγής σοκολατένια κρέμα.

Το μυστικό του γλυκού αυτού είναι πως έχει ένα πολύ υδαρές μείγμα και τα αβγά χτυπιούνται ξεχωριστά οι κρόκοι με τη ζάχαρη και τα ασπράδια μαρέγκα. Είναι λίγο περίπλοκο, αλλά πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Επειδή δεν έχει πολλή ζάχαρη  του ταιριάζει η άχνη ζάχαρη από πάνω γιαυτό μην την παραλείψετε. Εννοείται πως τα παιδιά το λατρεύουν, αλλά από ότι είδα άρεσε και στους μεγάλους!

Πάμε να δούμε τη συνταγή λοιπόν.

chocolate-magic-cake-3

Μαγικό κέικ σοκολάτας

μια συνταγή βασισμένη σε αυτήν

ΥΛΙΚΑ για ένα τετράγωνο πυρέξ 22 εκ.

  • 115γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο, ανάλατο
  • 600μλ γάλα φρέσκο
  • 115γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 45γρ κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
  • 4 αβγά μεγάλα, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 1/2 κ.γ. ξύδι
  • 200γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 ποτηράκι 30μλ καφέ εσπρέσο (εγώ έβαλα decaf)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • έξτρα ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 oC αέρα.
  2. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα τετράγωνο σκεύος (π.χ. πυρέξ) μεγέθους 22 εκ.
  3. Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το λίγο να κρυώσει. Ζεστάνετε και το γάλα αλλά όχι να είναι καυτό. Γενικά σε αυτήν τη συνταγή η θερμοκρασία των υλικών παίζει πολύ ρόλο. μιας και το πολύ καυτό γάλα για παράδειγμα  θα ψήσει τα αβγά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη το αλεύρι και το κακάο. Αφήστε το στην άκρη  μέχρι να το χρειαστείτε.
  5. Σε ένα μπολ χτυπήστε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια με το ξύδι μέχρι να γίνουν πολύ σφιχτά. Εγώ επειδή έχω δύο κάδους για το μίξερ μου, πρώτα χτυπάω τα ασπράδια και μετά συνεχίζω με τους κρόκους.
  6. Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  7. Ρίξτε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο, τον καφέ και τη βανίλια και χτυπήστε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και συνεχίστε το χτύπημα. Τέλος, χαμηλώστε την ταχύτητα και ρίξτε και το γάλα.
  8. Ανακατέψτε προσεκτικά τα ασπράδια, 1/3 τη φορά. Ο σκοπός είναι να μην τα ξεφουσκώσετε τελείως, αλλά και να μην υπάρχουν και μεγάλα άσπρα κομμάτια. Εγώ το έκανα τελικά με τον αυγοδάρτη γιατί με τη σπάτουλα δεν γινόταν τίποτα!
  9. Ρίξτε το μείγμα στο σκεύος σας και ψήστε για 1 ώρα περίπου. Το πυρέξ θα γεμίσει μέχρι επάνω, αλλά το κέικ δεν φουσκώνει πολύ οπότε μην σας τρομάξει!
  10. Τώρα για το ψήσιμο, το κέικ θα είναι κάπως «κουνιστό» ακόμη και ψημένο. Αν ανησυχείτε αφήστε το και 10 λεπτά έξτρα.
  11. Θα πρέπει να έχει κρυώσει τελείως πριν το κόψετε. Πασπαλίστε το με άχνη ζάχαρη, πριν ή μετά το κόψιμο και απολαύστε! Την πρώτη μέρα αφήστε το εκτός ψυγείου, αλλά τις επόμενες καλύτερα να το ψύξετε λόγω της υγρασίας του.

chocolate-magic-cake-2

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

10 thoughts

  1. Υπάρχει τελικά και σοκολατένιο ! Πριν κανα 2 χρονια μια φιλη θελει να με εντυπωσιασει και μου παρουσιαζει το «τριπλο μαγικό» κεικ οπως το λεγε . Μεταξύ μας , δεν το χε πετυχει , ειχε βαλει μεγαλο ταψί και ειχε γινει υπερβολικα λεπτο μονο 2 στρωσεις ξεχωριζαν … (κουτσομπολα) . Της ειχα πει τοτε οτι θα χε μεγαλο ενδιαφέρον να το δουμε και σε σοκολάτα !!!
    Μαλλον θα της κανω εγω τωρα εκπληξη 😉

  2. Τι λαχταριστό γλυκό είναι αυτό;!;!;! Θα αγοράσω τετράγωνο πυρέξ μόνο και μόνο για να το φτιάξω (και ειλικρινά ελπίζω να το πετύχω αυτή τη φορά, γιατί μια απόπειρα που είχα κάνει πριν από καιρό για ένα παρόμοιο κέικ ήταν παταγώδης αποτυχία!)!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.