
Υπάρχουν μερικά φαγητά τόσο εμβληματικά στην Ελληνική κουζίνα, που είναι λίγο δύσκολο να πει κανείς κάτι καινούριο γι’ αυτά. Πρόσφατα, όμως, συνειδητοποίησα πως εγώ τη φασολάδα τη φτιάχνω λίγο διαφορετική, οπότε είπα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή μου, γιατί μπορεί και εσείς να την θέλετε πιο ελαφριά.

Όλα ξεκίνησαν με τη Δανάη, την κόρη μου, που αν δει κομματάκια μέσα δεν τρώει τίποτα. Γι’ αυτό και άρχισα να βάζω πελτέ, και όχι τριμμένη ντομάτα, ολόκληρο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σέλινα, ώστε να μπορώ να τα βγάλω όλα, λιγότερο λάδι, για να το βάζω μετά από πάνω. Έτσι, άθελά μου έφτιαξα μια πιο ελαφριά φασολάδα, που δεν στερείται γεύσης και δεν πειράζει τόσο το στομάχι. Ελπίζω να σας αρέσει!
Πάμε να δούμε τη συνταγή:

Ελαφριά, χυλωμένη, νόστιμη φασολάδα
Στην συνταγή θα δείτε πως βάζω το σέλινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρα. Αυτό το κάνω 1. γιατί η κόρη μου δεν την τρώει αν τα δει μέσα, οπότε μπορώ και τα βγάζω 2. γίνεται έτσι πιο ελαφριά η φασολάδα (χωρίς να φάμε το σκόρδο και το κρεμμύδι). Αν εσείς δεν έχετε τέτοια ζητήματα, ψιλοκόψτε τα και ρίξτε τα μέσα.
Όσον αφορά το μούλιασμα των φασολιών (και των οσπρίων γενικότερα), δεν βάζω σόδα, γιατί κάτι μου κάνει στη γεύση. Με το ζεστό νερό και το αλάτι όμως μαλακώνουν πολύ και δεν έχω ποτέ θέμα.
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
- 500γρ ξηρά λευκά μέτρια φασόλια, μουλιασμένα από την προηγουμένη (αναλυτικά στην συνταγή)
- 2-3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- μισό μάτσο σέλινο, ολόκληρο
- 1 κρεμμύδι ξερό μικρό, ολόκληρο
- 2 κ.σ. πελτέ ή μισή πασάτα ή 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο (αν σας αρέσουν τα καυτερά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουλιάστε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα σε ζεστό νερό με λίγο αλάτι για τουλάχιστον για 8 ώρες, αλλά όχι πάνω από 12, γιατί θα αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα.
- Γεμίστε την κατσαρόλα ή τη χύτρα με φρέσκο νερό μέχρι την μέση.
- Σουρώστε τα φασόλια, ξεπλύνετε τα και ρίξτε τα στην κατσαρόλα/χύτρα.
- Φέρτε το νερό σε βρασμό και ξαφρίστε με μια κουτάλα. Ο αφρός είναι κυρίως πρωτεΐνη και τον βγάζουμε για αισθητικούς κυρίως λόγους. Αν θέλετε να είναι ακόμη πιο ελαφριά η φασολάδα χύστε το πρώτο αυτό νερό και ξαναγεμίστε την χύτρα/κατσαρόλα.
- Μόλις η φασολάδα πάρει ξανά βράση προσθέσετε όλα τα υλικά: τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι, ντομάτα, σκόρδο (αν χρησιμοποιήσετε) και λίγο λάδι (1-2 κουταλιές της σούπας).
- Βράστε μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, περίπου 2 ώρες (ή λιγότερο, αν είναι νέας σοδειάς).
- Εναλλακτικά κλείστε τη χύτρα και μετρήστε περίπου 20 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να σφυρίζει. Απλά χρειάζεται προσοχή, γιατί όσο πιο νέας σοδειάς είναι τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν και στον χρόνο αυτό μπορεί και να γίνουν πολτός! Αν χρησιμοποιήσετε χύτρα, θα πρέπει αφού την ανοίξετε να συνεχίσετε λίγο το βράσιμο, για να χυώσει η φασολάδα. Με τη χύτρα δεν χάνεται καθόλου νερό κατά το μαγείρεμα, όπως με την κλασική κατσαρόλα οπότε, όλα τα φαγητά ανεξαιρέτως, φαίνονται νερουλά. Αυτό λύνεται με το λίγο ακόμη βράσιμο μετά.
- Όταν βράσουν τα φασόλια, αλατιπιπερώστε καλά. Η σούπα πρέπει να χυλώσει και να μην είναι νερουλή. Αυτό συνήθως συμβαίνει με φυσικό τρόπο, εξαιτίας του αμύλου που έχουν τα φασόλια. Αν όμως δεν σας συμβεί, μπορείτε εύκολα να την δέσετε με 1 κουταλιά της σούπας αλευράκι. Αφήστε τη να πάρει μια βράση και είστε έτοιμοι. Πάντως, τόσα χρόνια που τη φτιάχνω δεν έχει χρειαστεί ποτέ να βάλω αλεύρι!
- Σερβίρετέ τη ζεστή με λίγο έξτρα πιπέρι ή μπούκοβο και φρέσκο ελαιόλαδο αν θέλετε.
- Η φασολάδα διατηρείται περίπου 2 ημέρες στο ψυγείο και 2 μήνες στην κατάψυξη. Εγώ τη χωρίζω σε μερίδες πριν την καταψύξω.
