Προϊόν της εβδομάδας: όσπρια ΑΡΟΣΙΣ

Τα όσπρια είναι βασικό κομμάτι της μεσογειακής Ελληνικής διατροφής, επίκαιρα λόγω νηστείας, αλλά και λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας του κορωνοϊού, αφού διατηρούνται για πάρα πολύ στο ντουλάπι. Όμως, δεν ειναι όλα τα όσπρια το ίδιο! Αυτό θα το ξέρετε όσοι τα μεγειρεύετε συχνά και ειναι πόσο πολύ διαφέρουν και στη γεύση, αλλά και στο πόσο καλά βράζουν. Βραστερά τα έλεγαν παλιά και ισχύει!

Η σημερινή εταιρεία δεν είναι καινούρια, αν και πολλοί από εσάς είμαι σίγουρη πως δεν την προτιμάτε, μιας και οι τιμές που έχουν τα όσπριά τους είναι σχετικά υψηλές. Πρέπει όμως να πω πως αξίζουν πραγματικά το ευρώ σας, μέχρι τελευταίου σεντ. Ονομάζεται Άροσις και ειδικεύεται σε όσπρια και ρύζια με «ονομασία προέλευσης», δηλαδή 100% ελληνικά και με αναγραφόμενη την περιοχή και τον παραγωγό. Το πρόβλημα γενικά των οσπρίων στην Ελλάδα είναι πως συχνά η καταγωγή τους είναι εκτός Ε.Ε. (προσοχή στα χύμα!!!), χωρίς αυτό να είναι πάντοτε σαφές στον καταναλωτή. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρείες και εταιρείες σουπερμάρκετ που συσκευάζουν δικά τους, αναγράφουν ξεκάθαρα την καταγωγή των προϊόντων τους και συχνά διαθέτουν δύο είδη (σε διαφορετική τιμή: τα ελληνικά και τα εισαγόμενα).

Η εταιρεία έχει έδρα έξω από την Καστοριά της Δυτικής Μακεδονίας, ένα τόπο διάσημο για τα φασόλια του, και αυτά, τους Γίγαντες Καστοριάς, ήταν που ξεκίνησε στην ουσία να εμπορεύεται (1956) και αργότερα να τυποποιεί (1968) ο παππούς Θωμάς Στογιαννίδης, τρεις γενιές πίσω.

Η εταιρεία συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς της Μακεδονίας και επιλέγει προσεκτικά την πρώτη της ύλη. Όλοι οι παραγωγοί έχουν είτε καλλιέργειες ολοκληρωμένης διαχείρησης είτε βιολογικές και τα προϊόντα που θα βρείτε στο ράφι ανηκουν και στις δύο αυτές κατηγορίες. Η επιλογή γίνεται με αυστηρά κριτήρια, ώστε το προϊόν να είναι πάντοτε υψηλής ποιότητας. Για μένα, το πιο σημαντικό απ’ολα είναι η οικολογική απεντόμωση: τα όσπρια ή τα ρύζια δηλαδή απεντομώνονται χωρίς χημικές διεργασίες σε «θερμαινόμενους αεροστεγείς θαλάμους. Σε προκαθορισμένο χρόνο αφαιρείται οξυγόνο και προστίθεται άζωτο. Η έλλειψη οξυγόνου αφαιρεί το απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των εντόμων» και έτσι το προϊόν είναι 100% φυσκό, χωρίς χημικά κατάλοιπα.

Αυτό που μου έκανε πάντοτε εντύπωση στα φασόλια Γίγαντες-Ελέφαντες (Καστοριάς) από την Αροσις είναι πως δεν είναι προϊόν ΠΓΕ. Η απορία μου λύθηκε διαβάζοντας στο ενδιαφέρον άρθρο (λίγο παλιό, του 2016) της Καθημερινής τα παρακάτω:

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρεία Αροσις, αλλά και οποιαδήποτε άλλη που επεξεργάζεται και συσκευάζει φασόλια σε δικές της εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να αναγράφει το προϊόν ως ΠΓΕ (Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) Φασόλια Γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς. Η κρατική απόφαση έγκρισης του προϊόντος ως ΠΓΕ δεσμεύει τους καλλιεργητές ότι πρέπει να δίνουν τα προϊόντα τους στη Δημοτική Επιχείρηση Αγροτική Καστοριάς, ώστε μόνο από εκεί να βγαίνουν στην αγορά τα ΠΓΕ φασόλια. Η απόφαση αυτή ελήφθη κρίνοντας τις τότε συνθήκες και τις προοπτικές της δημοτικής επιχείρησης, όμως τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει δραματικά και θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα αναγραφής του προϊόντος ως ΠΓΕ σε όποια εταιρεία πληροί τα ποιοτικά κριτήρια.

Τα προϊόντα Άροσις θα τα βρείτε σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, αλλά και σε μικρότερα βιολογικά delicatessen.

To άρθρο αυτό δεν είναι διαφημιστικό. Όλα τα προϊόντα που παρουσιάζονται στη στήλη τα έχω αγοράσει εγώ και τα χρησιμοποιώ με αγάπη στην κουζίνα μου. 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.