Εύκολες, καλοκαιρινές, γεμιστές ντομάτες

Όπως έχω ξαναπεί, η καλοκαιρινή μαγειρική θέλει κόλπα για να μην είναι εξαντλητική όταν κάνει ζέστη.  Και επειδή η ελληνική κουζίνα έχει πολλές υπέροχες συνταγές, που όμως είναι μπελαλίδικες, αρκετοί από εσάς καταλήγετε ή να παίρνετε τα παραδοσιακά φαγητά απέξω, ή να μην τα τρώτε παρά σπάνια, σε καμιά ταβέρνα ίσως ή από γιαγιάδες/μαμάδες.

Για όλα όμως υπάρχει τρόπος! Αν αγαπάτε τα γεμιστά, αλλά βαριέστε να καθαρίζετε κολοκυθάκια μελιτζάνες κλπ., φτιάξτε μόνο ντομάτες ή πιπεριές.  Η δική μου συνταγή είναι πολύ απλή, γιατί αρχικά «σχεδιάστηκε» για την κόρη μου. Δεν έχει σταφίδες, κουκουνάρια κλπ. που για τη δική μου γεύση δεν είναι καλοκαιρινά. Δεν τσιγαρίζω επίσης τίποτε από πριν. Βάζω όμως μυρωδικά και τα χτυπάω όλα στο μούλτι. Βαριέμαι τόσο πολύ να ψιλοκόβω και η μικρή αν βρει κρεμμύδια/κοτσάνια μέσα δεν τα τρώει!

Ξέρω πως πολλοί από τους μεγάλους σεφ αποδοκιμάζουν το μούλτι και ίσως να έχουν δίκιο. Όμως, προτιμώ να έχω ένα σπιτικό φαγητό οικονομικά και γρήγορα, παρά να αποφεύγω να το κάνω, γιατί είναι μπελαλίδικο με τη ‘σωστή’ συνταγή του σεφ.

Τα γεμιστά θέλουν λίγο χρόνο, και στην προετοιμασία και στο ψήσιμο. Μπαίνουν όμως και κατάψυξη (όχι οι πατάτες) οπότε μπορείτε να φυλάξετε και λίγο φαγητό για επόμενη φορά.

Πάμε να δούμε τη συνταγή και τα κόλπα της!

Εύκολες γεμιστές ντομάτες

Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε την ψημένη ντομάτα, παρά μόνο το ρύζι. Εγώ σερβίρω το ρύζι εξαρχής στο πιάτο σκέτο και την ψημένη ντομάτα την κρατάω για σάλτσες κλπ. Είναι υπέροχη!

ΥΛΙΚΑ για ένα ορθογώνιο πυρέξ, περ. 4 μεριδες

  • 8 μέτριες ντομάτες, όχι πολύ ώριμες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 μάτσο μυρωδικά (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο, βασιλικό) μπορείτε να διαλέξετε 1 είδος ή μιξ
  • ρύζι για γεμιστά (εγώ βάζω νυχάκι, που δεν είναι τόσο κολλώδες όσο το Καρολίνα και δίνει ισορροπημένο αποτέλεσμα. Άλλοι ορκίζονται στο parboiled τύπου uncle Ben’s. Τέλος, υπάρχει και το Φάνσυ ειδικά για γεμιστά της Agrino) . Υπολογίστε 1κ.σ. για κάθε ντομάτα περίπου
  • Ελαιόλαδο περ. 150μλ.  μισό για τη γέμιση, μισό για το ταψί
  • Αλάτι 2 κ.γ. ένα στη γέμιση, ένα στο ταψί
  • Πιπέρι 1 κ.γ. πάλι μοιρασμένο
  • 3-4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες για το ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Με ένα μαχαιράκι με δόντια,  κόψτε ένα καπάκι σε κάθε ντομάτα, εκεί που είναι το κοτσάνι.
  2. Αδειάστε τις ντομάτες προσεκτικά με ένα κουτάλι. Αλατίστε το εσωτερικό τους.
  3.  Βάλτε την ψίχα της ντομάτας στο μπλέντερ/μούλτι μαζί με τα κρεμμύδια μέχρι να γίνει ένας πολτός. Θα χρειαστεί να το κάνετε σε δύο δόσεις. Αν οι ντομάτες έχουν σκληρό σωτερικά, βγάλτε το πρώτα προν βάλετε την ψίχα στο μούλτι!
  4. Αδειάστε  το μίγμα ντομάτα/κρεμμύδι σε ένα μπολ.
  5. Βάλτε τώρα τα μυρωδικά με ελάχιστο νερό στο μούλτι. Μπορείτε να τα κάνετε πολτό ή πιο χοντροκομμένα.
  6. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το μισό μίγμα ντομάτα-κρεμμύδι (το άλλο μισό θα το βάλετε στο ταψί), τα μυρωδικά, το ρύζι (1κ.σ. για κάθε ντομάτα), το αλάτι (1κ.γ.), το πιπέρι (1/2 κ.γ.) και το λάδι (75μλ).
  7. Γεμίστε τις ντομάτες μέχρι επάνω με το μίγμα και καλύψτε με το καπάκι.
  8. Απλώστε τις πατάτες στα κενά, αλατίστε, και περιχύστε τις με το υπόλοιπο λάδι και το μίγμα ντομάτα-κρεμμύδι.
  9. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC, καλύψτε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (αν βάλετε σκέτο το αλουμινόχαρτο μπορεί να καεί εκεί που ακουμπά τις ντομάτες, γιατί δεν αγαπά τα οξέα) και ψήστε για 1.5 ώρα περίπου. Ανοίξτε τα σκεπάσματα και συνεχίστε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη, ή μέχρι να σωθούν τα υγρά και να πάρουν λίγο χρώμα οι ντομάτες/πατάτες.
  10. Περιμένετε να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρετε.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.