Γαύρος μαρινάτος στα γρήγορα

gavros-2-web

Λοιπόν φίλες και φίλοι, σας γράφω από τις διακοπές μου που βρήκα επιτέλους λίγο χρόνο να ανεβάσω και καμία συνταγή. Και μπορεί η συνταγή να μην έγινε εδώ στο νησί που βρίσκομαι, όμως ταιριάζει απόλυτα στην καλοκαιρινή μου (και ελπίζω και τη δικής σας) διάθεση. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα θέλει απλότητα και καλά υλικά, χαλάρωση και μικρές απολαύσεις.

Όσοι με διαβάζετε καιρό, θα ξέρετε πως δυσκολεύομαι λίγο με τα ψάρια, αν και τα αγαπώ πολύ. Και ένας από τους λόγους που δεν έχω ανεβάσει συνταγές πολλές με ψαρικά είναι αυτός: πως δηλαδή με ανατριχιάζουν κάπως να τα πιάνω! Φέτος όμως έκανα την υπέρβαση: αγόρασα 2 κιλά φρέσκο γαύρο, το απόλυτο για μένα ψαράκι του Αιγαίου μαζί με τη σαρδέλλα, τον καθάρισα προσεκτικά και τον μισό τον έφτιαξα στο φούρνο ριγανάτο, και τον άλλο τον μαρινάρισα για το ουζάκι μου. Αν καθαρίσεις 2 κιλά γαύρο το ξεπερνάς το πρόβλημα, μιας και η διαδικασία είναι ελαφρώς splatter. Όμως εκεί καταλαβαίνεις και την ομορφιά του φρέσκου ψαριού, που μυρίζει θάλασσα και όχι ψαρίλα.

Τον ριγανάτο τον φάγαμε με τη μικρή οι δυό μας από το ταψί. Είναι πολύ αστείο να βλέπεις το 3χρονο να καταβροχθίζει τα ψαράκια ολόκληρα με τόση ευχαρίστηση. Τον μαρινάτο τον έδωσα στην μητέρα μου το μισό, πoυ είναι φαν, και τον άλλο τον φάγαμε παρέα με ένα μπουκαλάκι Ούζο ΜΙΝΙ  Μυτιλήνης που μου είχαν στείλει για δοκιμή. Μπορεί να μην είναι από τα αγαπημένα μου το ΜΙΝΙ λόγω της γλύκας του, αλλά αυτή η γλύκα το έχει κάνει τόσο αγαπητό στους καταναλωτές. Έχει και την καινούρια τσαχπίνικη συσκευασία, ότι πρέπει δηλαδή!

gavros marinatos

Το πιο δύσκολο πράγμα στο μαρινάτο γαύρο είναι το καθάρισμα, δηλαδή δεν έχει σχεδόν καμία δυσκολία. Πριν ακόμη δω το βιντεάκι του Πέσκια, αποφάσισα κι εγώ να τον φτιάξω στα γρήγορα και να τον κάνω πιο κοντά στο σεβίτσε (που είναι ακόμη πιο γρήγορa και δεν ψήνεται τόσο στο αλάτι). Θυμήθηκα δε, και κάτι σαρδέλες που φτιάχνουν στη Λέσβο, όπου τις χώνουν το πρωί στο αλάτι και τις τρώνε εκείνο το μεσημέρι σχεδόν ωμές και είπα να μην τον ψήσω πολύ ούτε με το αλάτι, ούτε με το ξύδι . Με τον τρόπο αυτό γίνεται ωραίος και φρέσκος σε γεύση μεζές για επιτόπου (ή για λίγες μέρες), αλλά δεν ενδείκνυται για αποθήκευση. Το δοκίμασα επίσης και με λεμόνι που δίνει πιο φίνο αποτέλεσμα και την επομένη θα το κάνω με λάιμ έτσι για αλλαγή.

ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό γαύρο
  • αλάτι θαλασινό χοντρό
  • ξύδι καλής ποιότητας ή λεμόνι
  • σκόρδο 1-2 σκελίδες
  • μαίντανό ή άλλο αρωματικό, μια χούφτα
  • καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά), 1 μικρή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Τα ψαράκια τα καθαρίζουμε τραβώντας το κεφάλι και ξεπλένοντας την κοιλιά. Βγάζουμε το κόκκαλο με μια κίνηση και τα μαζεύουμε όλα τα καθαρά κομμάτια σε ένα πυρέξ. Τα φιλέτα εγώ τα χωρίζω στα δύο.

2. Καλύπτουμε τα ψάρια με χοντρό αλάτι  και τα αφήνουμε για 1/2  ώρα να στραγγίσουν.

3. Μόλις περάσει το μισάωρο ξεπλένουμε καλά τα γαυράκια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ, κατά προτίμηση γυάλινο ή ανοξείδωτο, με ξύδι ή λεμόνι. Το ξύδι σας πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να μην χαλάσει τη γεύση του ψαριού. Αφήνουμε τα γαυράκια (αν κάνει πολλή ζέστη καλύτερα στο ψυγείο) να ψηθούν με το ξύδι/λεμόνι για άλλη μισή ώρα. Ξέρουμε πως είναι έτοιμα γιατί ασπρίζουν, σαν να τα έχουμε ψήσει στο φούρνο!

4. Στραγγίζουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε δοχείο με λάδι διαδοχικά σε στρώσεις μαζί με το μαϊντανό, το σκόρδο και την πιπερίτσα. Το λάδι πρέπει να καλύπτει τα ψάρια εντελώς. Εγώ προτιμώ να κάνω μίξη ελαιόλαδου και σπορέλαιου, γιατί το σκέτο ελαιαόλαδο πετρώνει στο ψυγείο. Στο λάδι και τα μυρωδικά τα αφήνουμε τα ψάρια μίνιμουμ μισή ώρα (στο ψυγείο). Το καλύτερο είναι 2-3  ώρες για να δέσουν οι γεύσεις ή κατά προτίμηση μια μέρα.

5. Τα σερβίρουμε για μεζέ με ένα καλό ούζο ή τσίπουρο και…γειά μας!

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

2 thoughts

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.