Πριν από λίγο καιρό είχαμε την ευκαιρία ως Bloggers να ξεναγηθούμε στην τεράστια και εντυπωσιακή κεντρική αποθήκη του ΑΒ Βασιλόπουλος στα Οινόφυτα, όπου και διατηρούνται υπό τέλειες συνθήκες όχι μόνο τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα κρέατα, αλλαντικά, τυριά και ψάρια.
Πρέπει να σας ομολογήσω, πως βλέποντας από κοντά τον τρόπου που διαχειρίζονται τα προϊόντα στα Οινόφυτα, όπου όλοι οι χώροι είναι ψυχόμενοι σε διαφορετική θερμοκρασία ο καθένας, εντυπωσιάστηκα. Γίνεται δε μεγάλη προσπάθεια η θερμοκρασία αυτή να διατηρηθεί μέχρις ότου τα προϊόντα να φτάσουν στο εκάτοστε κατάστημα, γιατί έτσι εξασφαλίζεται η φρεσκάδα τους.
Η πρώτη ενδιαφέρουσα πληροφορία που πήρα από την επίσκεψή μου στα Οινόφυτα και από την ξενάγηση που μας έκανε κατά κύριο λόγο ο κ. Δ. Διονυσόπουλος (προϊστάμενος του τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας), ήταν πως τα ΑΒ εφαρμόζουν εδώ και λίγα χρόνια το σύστημα της «αγροδιασφάλισης» σε συννενόηση με τους παραγωγούς. Θέτουν δηλαδή όχι μόνο τις προδιαγραφές των προϊόντων (επίπεδο ωριμότητας, μέγεθος, χρώμα κλπ.), αλλά και τις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, με στόχο τη χαμηλή χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στους καλλιεργητές, το περιβάλλον αλλά και τον καταναλωτή.
Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον είναι πως τα ΑΒ, μαζί με πολλούς άλλους οργανισμούς φυσικά. στηρίζουν ενεργά την «Έλληνική Τράπεζα Τροφίμων» , έναν μή κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε το 1995 (από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο, διαβάστε και αυτό το σχετικό άρθρο) με σκοπό τη διάθεση τροφίμων σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, απόρους, ενορίες που οργανώνουν συσσίτια κλπ. Μόνο το 2010 ΑΒ Βασιλόπουλος διέθεσε τρόφιμα συνολικού βάρους 7.923 κιλών και αξίας 44.461,34 €.
Όλα τα προϊόντα που δίνονται στην Τράπεζα είναι σε άριστη κατάσταση με μόνο τους «μειονέκτημα» την κοντινή ημερομηνία λήξης που τα εμποδίζει να πουληθούν, και τα οποία διαφορετικά θα πετιούνταν.
Στο τέλος της ξενάγησής μας, όπου είχαμε κυριολεκτικά πουντιάσει, παρά τα ειδικά μπουφάν που φορούσαμε, μας περίμενε ένα δροσερό, ελαφρύ γεύμα φτιαγμένο από τα χεράκια του Αλέξανδρου Παπανδρέου. Από όλα τα πιάτα που δοκίμασα αυτό που μου άρεσε και θα μοιραστώ μαζί σας ήταν ένας διαφορετικό «ντάκος» με λαδομαπαξίμαδα Κυθήρων, λαδοτύρι Μυτηλίνης, τοματίνια και πέστο. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε έτοιμα λαδοπαξίμαδα μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε μόνοι σας. Επίσης αξίζει να συνδυάσετε δύο ή και τρία είδη τοματάκια αν βρείτε, γιατί έτσι θα έχετε μεγαλύτερη ποικιλία στη γεύση.
Ντάκος με λαδοπαξίμαδα Κυθήρων και Λαδοτύρι Μυτηλίνης
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα ως ορεκτικό ή για 1 ως κυρίως πιάτο
- 4 λαδοπαξίμαδα Κυθήρων μικρά
- 200 γραμμάρια τοματίνια
- 2 κ.σ. (40γρ) γραμμάρια κάπαρη ( ξαρμυρισμένη και στραγγισμένη)
- 2 κ.σ. (30 ml) ελαιόλαδο
- 15 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 50 γραμμάρια Λαδοτύρι Μυτιλήνης
- 1 κ.γ. πέστο βασιλικού
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κόβετε τα τοματίνια στην μέση και τα ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ μαζί με
την κάπαρη, το ελαιόλαδο, το κουκουνάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2. Σε βαθύ πιάτο στρώνετε τα λαδοπαξίμαδα αφού τα έχετε μουσκέψει πολύ γρήγορα σε νερό.
3. Προσθέτετε από πάνω τα τοματίνια, το λαδοτύρι και προσθέτετε το πέστο.
Πολύ ωραίες εικόνες, τα λαδοπαξίμαδα θα τα δοκιμάσω!