Σύμφωνα με την παρέα, αυτό είναι το πιο νόστιμο γλυκό που έχω φτιάξει ποτέ. Και έχουν δοκιμάσει πολλά. Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσω (καταπληκτικό ήταν, αλλά μου αρέσουν και τα υπόλοιπα…), αλλά καμιά φορά παίζει ρόλο και το πότε τρως κάτι, ή το πως ταιριάζει και με το υπόλοιπο γεύμα.
Πολλές φορές με απασχολεί τί γλυκό να βγάλω μετά από γεύμα, για να μην είναι πολύ βαρύ, και να μπορούμε να το φάμε αν περισσέψει. Ο Μ. δεν αγαπά την σοκολάτα, οπότε σπάνια τη φτιάχνω. Προς απογοήτευση βέβαια των υπολοίπων που δεν συμμερίζονται την αγάπη του για τα λευκά γλυκά.
Κι εγώ δεν τα ήθελα μέχρι πρόσφατα, αλλά συνειδητοποίησα πως η σοκολάτα είναι πολύ εύκολη. Όπου και να την βάλεις σκεπάζει τα πάντα, είναι δυνατή γεύση και αρέσει (σχεδόν) σε όλους. Από την άλλη, ένα εναλλακτικό γλυκό πρέπει να είναι τέλειο για να αρέσει. Και το cheesecake που σας προτείνω είναι απλώς… τέλειο.
Το cheesecake αυτό βασίζεται σε ένα πολύ γνωστό γλυκό, τη banoffee pie (από το banana + toffee). Το banoffee είναι συνδυασμός από μια βάση τάρτας γλυκιάς με κρέμα, μπανάνες και μια σάλτσα που παραδοσιακά γίνεται βράζοντας γάλα εβαπορέ που δεν έχει ανοιχθεί για 3.5 ώρες! (γνωστό και ως dulce de leche ή confiture du lait, που το αλείφουν τα παιδιά στην Νότια Αμερική και τη Γαλλία στο ψωμί, το βγάζει νομίζω και η Bonne Maman). Ανακαλύφθηκε από τους σεφ Ιan Dowding και Nigel Mackenzie το 1971, για να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα Αγγλικά γλυκά. Για την αυθεντική συνταγή μπορείτε να πάτε στο site του Ian Dowding.
Στη δικιά μας περίπτωση μεταμορφώνεται σε αμερικάνικου στυλ cheesecake (ψημένο δηλαδή), γαρνίρεται με μπανάνες και σερβίρεται με σπιτική σάλτσα καραμέλας. Α, και υπάρχει και σε oreo εκδοχή εδώ.
Πάμε να δούμε τη συνταγή:
Cheesecake μπανάνας με σάλτσα καραμέλας και καρύδια πεκάν
ΥΛΙΚΑ για μια ανοιγόμενη φόρμα 20 εκ.
Για την βάση:
- 250γρ μπισκότα Digestive ή 200γρ μπισκότο και 50γρ πεκάν ή καρύδι
- 40γρ βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
Για την κρέμα:
- 3 μεσαίου μεγέθους μπανάνες (περίπου 225 γρ καθαρισμένες)
- 1 κουτ. σουπ. χυμό λεμόνι
- 3 μεγάλα αυγά
- 200 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelfia
- 250 γρ. τυρί Ricotta (ή τυρί κρέμα Philadelfia αν δεν βρείτε ricotta)
- 175 γρ. ζάχαρη καστανή (γίνεται και με απλή ζάχαρη, απλά η καστανή του δίνει πιο βαθιά γεύση)
- 1/2 κ.γ. κανέλα
Για τη σάλτσα καραμέλας (με golden syrup):
- 50 γρ βούτυρο
- 75 γρ μαύρη ζάχαρη (με μελάσα, μαλακιά)
- 50 γρ. λευκή ζάχαρη (απλή)
- 150 γρ golden syrup (το βρήκα στο σούπερ-μάρκετ Θανόπουλο και στο ΑΒ. Είναι σιρόπι ζάχαρης 100% με καραμελέ χρώμα)
- 150 μλ. κρέμα γάλακτος
- μια κάψουλα βανίλια
για τη σάλτσα καραμέλας (χωρίς golden syrup)
- 200γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 50μλ νερό
- 90γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 120μλ κρέμα γάλακτος 32% λιπαρά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- μια κάψουλα βανίλια
Για το γαρνίρισμα:
- 2 μπανάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 50γρ καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάλτε τα μπισκότα με τα πεκάν/καρύδια σε μια σακούλα και περάστε από πάνω τον πλάστη. Έτσι σπάνε πολύ εύκολα. Εναλλακτικά στο μπλέντερ/μούλτι. Μην τα κάνετε όμως σκόνη. Βάλτε τα σε ένα μπολ και ανακατέψτε με το βούτυρο, ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πιέστε τα καλά στη βάση της φόρμας σας και βάλτε τη φόρμα στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160ºC και ψήστε στη βάση του φούρνου για 10 λεπτά.
- Για τη γέμιση: βάλτε τις μπανάνες στο μπλέντερ να γίνουν πολτός ή πολτοποιήστε τις με το εργαλείο του πουρέ.
- Χτυπήστε τα τυριά με τη ζάχαρη με το μίξερ και προσθέστε ένα-ένα τα αβγά, το χυμό λεμόνι, την κανέλα και στο τέλος τις μπανάνες.
- Μόλις η βάση σας είναι έτοιμη, χύστε από πάνω το μείγμα του τυριού. Ψήστε στη μέση του φούρνου στους 160 ºC για μία ώρα. Αφήστε το cheesecake να κρυώσει μέσα στο φούρνο, για να αποφύγετε το ‘σπάσιμο΄της επιφάνειάς του.
- Για τη σάλτσα (με golden syrup), βάλτε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε το να βράσει σιγά- σιγά μέχρι να γίνει ομοιογενές και να λιώσει η ζάχαρη. Αφήστε το να ψηθεί για 5 λεπτά περίπου. Ρίξτε προσεχτικά την κρέμα γάλακτος (θα αφρίσει λίγο) και ανακατέψτε να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Ρίξτε μετά ττη βανίλια και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Διατηρήστε τη σάλτσα σε βάζο στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε. Διατηρείται για μία εβδομάδα τουλάχιστον.
- Για τη σάλτσα (χωρίς golden syrup): Ζεστάνετε την ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
- Αφήστε τη να βράσει ανενόχλητη μέχρι να εξατμιστεί το νερό (δεν παίρνει πολλή ώρα) και να αρχίσει να σκουραίνει.
- Προσοχή: η καραμέλα καίει πάρα πολύ. Επίσης μπορεί πολύ γρήγορα να μας καεί. Καλύτερα είναι να μην γίνει πολύ σκούρα γιατί πικρίζει.
- Όταν φτάσει στο επιθυμητό χρώμα (καραμελέ δλδ.) αποσύρετε αμέσως το σκεύος από τη φωτιά και ρίξτε το βούτυρο. Όταν ρίξετε το βούτυρο, ενδεχομένως να αφρίσει πολύ και να πετάγεται παντού. Θέλει προσοχή.
- Με μια σπάτουλα ανθεκτική στη ζέστη ( η δικιά μου ξύλινη κάηκε στην άκρη, οπότε θέλει μεταλλική ή σιλικόνης) ανακατέψτε σιγά σιγά μέχρι να ενσωματωθεί η καραμέλα με το βούτυρο. Αν δείτε πως διαχωρίζεται το βούτυρο από την καραμέλα, απλά συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
- Πολύ προσεκτικά ρίξτε τη μισή κρέμα γάλακτος και περιμένετε μέχρι να αφρίσει το μίγμα. Μόλις καταλαγιάσει, ανακατέψτε και ρίξτε λίγη-λίγη και την υπόλοιπη.
- Τέλος, ανακατέψτε τα καρύδια και βάλτε την καραμέλα σε βάζο. Όσο θα κρυώνει θα πήζει κιόλας. Διατηρήστε τη για 1 ημέρα εκτός ψυγείου και έπειτα για ένα μήνα στο ψυγείο. Στο ψυγείο πήζει εντελώς, οπότε για να τη χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να τη ζεστάνετε λίγο στο μικροκυμάτων.
- Λίγο πριν σερβίρετε, κόψτε λεπτές φέτες από τις μπανάνες και βάλτε τις από πάνω με τρόπο ώστε να σχηματίζετε ένα όμορφο σχήμα. Σκορπίστε την καρυδόψυχα αν χρησιμοποιήσετε σε όλη την επιφάνεια. Περιχύστε με λίγη από τη σάλτσα από πάνω και δώστε την υπόλοιπη (που θα την έχετε σερβίρει σε ένα μπολ/σαλτσιέρα) στους καλεσμένους σας να βάλουν όσο θέλουν. Εγώ τη ζεσταίνω ελαφρά στο μικροκυμάτων. Εναλλακτικά αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Δεν τολμάει κανείς να φύγει για διακοπές και να τα banoffee cheesecakes και ποιος ξέρει τι άλλο.
Great success or How I Learned to Complain Effectively!
Current mood: accepting bribes
Το γλυκό βρίσκεται στο ψυγείο μου! Woo hoo!
Απλά … ΤΕΛΕΙΟ….
GREAT SUCCESS
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΩ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΛΕΞΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ????????
Κανένα πρόβλημα! Στείλτες μου όποτε μπορείς.
φρεσκο τυρί (για την ακρίβεια στη συνταγή) θα βρεις σίγουρα στα Καρφουρ, σε συσκευασίες του ενός κιλού. Είναι νο νέημ προϊόν, δικό τους.
Πολύ ενδιαφέρον, θα το κοιτάξω!
καταρχην να σε ευχαριστησω εκ των προτερων!! ειλικρινα δεν περιμενα να μου απαντησεις. σπανιζουν οι ανθρωποι που θελουν να βοηθησουν χωρις ανταλλαγμα. οι λεξεις ειναι οι εξης
heavy cream
heavy whipping cream
cup plus granulated sugar
baking chocolate
pinch salt
cider vinegar
sour cream
cream of tartar
unflavored gelatin
μεμονομενες τις βρισκω τις λεξεις αλλα σε κειμενο δεν βγαζω ακρη , δεν ξερω και πολλα αγγλικα και ντρεπομαι που το λεω. ευχαριστω ξανα!
Heavy cream= κρεμα γάλακτος με τουλάχιστον 36% λιπαρά. Η κλασική κρέμα γάλακτος δηλαδή.
Whipping cream= κρέμα γάλακτος με κάποια πρόσθετα, ώστε να γίνεται σαντιγύ πιο εύκολα. Δεν νομίζω ότι την έχουμε στην Ελλάδα. Όποτε την βλεπεις, χρησιμοποίησε κρέμα γάλακτος κανονική.
cup plus granulated sugar= ένα φλυτζάνι ζάχαρη και κάτι.
baking chocolate= σοκολάτα για ψήσιμο. Βασικά σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, δηλαδή πικρή. Κουβερτούρα κάνει.
pinch salt= πρέζα αλάτι
cider vinegar = Ξύδι που αντί να είναι από κρασί είναι από μηλίτη. Αντικατέστησε με μηλόξυδο που βρισκεις σε όλα τα σουπερμάρκετ.
sour cream = κυριολεκτικά ‘ξυνή κρέμα’. Δεν την βρίσκουμε συχνά στην Ελλάδα. Βασικά έχει 15-20% λιπαρά και μοιάζει με κρέμα γάλακτος με λίγο ξυνούτσικη γεύση. Εγώ αναμειγνύω κανονική κρέμα γάλακτος με γιαούρτι στραγγιστό 2% για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.
cream of tartar = άσπρη κρυσταλλική σκόνη που λέγεται κρεμόριο. Χρησιμοποιείται συχνά στα ασπράδια για να στέκονται καλύτερα αλλά έχει και άλλες χρήσεις. Σε όλα τα σουπερμάρκετ.
unflavored gelatin = η κλασική ζελατίνη (είτε σε σκόνη είτε σε φύλλα, η οποία δεν έχει άρωμα).
σε ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
αν θελεις μου λες τι τυπου βουτυρο ειναι αυτο που χρησιμοποιεις στα γλυκα? ειναι βουτυρο γαλακτος, η καποιο ειδος μαργαρινης? αν παραδειγμα θελω να κανω βαση για cheesecake τα digestive με τι βουτυρο τα αναμειγνυω? σε καμια συνταγη δεν λενε καποιο συγκεκριμενο τυπο και ισως να εχουν δικιο γιατι αν το ελεγαν θα φαινοταν σαν να κανουν διαφημιση. οπως και να’χει αν και δεν σε ξερω σε ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου. ο ΘΕΟΣ που σε ξερει να σου δωσει ολα οσα επιθυμεις!
σε ΥΠΕΡΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Βούτυρο αγελάδος, το κλασικό, αυτό που αλείφουμε στο ψωμί. Αν θέλεις μπορεις να βάλεις και μαργαρίνη, αλλά είναι ανθυγιεινή και δεν δίνει την ίδια γεύση.
να ζητησω μια τελευταια χαρη? θα μπορουσες να δωσεις στα ελληνικα την αυθεντικη συνταγη του banofee pie?
οποτε κι αν σου ειναι ευκολο. δεν επειγει. απλα θα ηθελα να την δοκιμασω στο ζαχαροπλαστειο που εχει ο αντρας μου. και κατι αλλο, αν σε ενδιαφερουν
συνταγες για γλυκα ριξε μια ματια στο
http://www.culinaryconcoctionsbypeabody.com/
Ίσως σε επόμενο ποστ, για να την δοκιμάσω κι εγώ!
Ιωαννα καλημερα! αποφασισα να φτιαξω το banoffee αλλα θα ηθελα τη βοηθεια σου. ξερεις τι σημαινει grount coffee? o μεταφραστης μου βγαζει οτι ειναι επιγειος καφες, χαιρετα μας τον πλατανο! εγω τουλαχιστο δεν ξερω κανεναν επουρανιο καφε.
οταν το φτιαξω θα σου πω αν αξιζει να δοκιμασεις την συγκεκριμενη συνταγη.
Ground coffee= καφές αλεσμένος.
Καλύτερα να πάρεις ένα Αγγλοελληνικό λεξικό, γιατί με τον μεταφραστή δεν θα βγάλεις άκρη.
ΙΩΑΝΝΑ, αν δεν εχεις δοκιμασει το banoffee, δεν ξερεις τι χανεις. το εφτιαξε ο ανδρας μου σημερα και ξετρελαθηκαμε ολοι. το ζαχαρουχο καραμελωμενο ειναι το κατι αλλο. γευση που δεν περιγραφεται!! στο προτεινω ανεπιφυλακτα. βρηκα μια συνταγη στα ελληνικα και το φτιαξαμε. ειναι περιπου ιδια με του ian dowding με τη διαφορα οτι δεν εχει μεσα τους καφεδες και για βαση χρησιμοποιει πτι-μπερ βουτηγμενα σε λιγο γαλα με κονιακ. εκεινο που δινει ολη τη γευση ειναι το ζαχαρουχο κι απο κει και περα κανεις οσες παραλλαγες θες. αν το δοκιμασεις θελω εντυπωσεις. καλο βραδυ!
Όταν έχω χρόνο θα την δοκιμάσω. Ακόυγεται γαργαλιστικη!
ξερεις αν υπαρχει στην ΕΛΛΑΔΑ φυστικοβουτυρο καιcornsyrup? δεν τα βρισκω σε κανενα σουπερμαρκετ
Corn syrup είναι το σιρόπι γλυκόζης και θα το βρεις σε όλα τα σουπερμάρκετ στο κομμάτι με τα είδη ζαχαροπλαστικής. Φυστικοβούτυρο έβρισκα στο ΑΒ και στον Θανόπουλο, αλλά έχω καιρό να πάρω, μπορεί και να το έχουν σταματήσει.
σ`ευχαριστω βρε ΙΩΑΝΝΑ, ειχα την εντυπωση οτι αυτο το corn syrop ειναι κατι αλλο. σιροπι καλαμποκιου το μετεφραζα αλλα αν δε ξερεις και πολλα αγγλικα που αλλου να παει ο νους σου! τουλαχιστον τωρα ξερω τι ειναι , ευχαριστω για τις πληροφοριες!!
Το δοκιμασαμε με φραουλεσ και ροδακινο κομποστα το κατι αλλο
μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο τυρί εκτόs από ricotta? εχω γυρίσει όλα τα supermarkets και δεν το βρίσκω. Όταν λεs φρέσκο βούτυρο εννοείs το κανονικό που χρησιμοποιούμε για το ψωμί?
Ναι μπορεις να χρησιμοποιήσεις τυρί κρέμα Philadelphia με μεγάλη επιτυχία.
Ναι το αγελαδινό όχι το Βιταμ!
this looks incredibly yummy too
εχω ακουσει χιλιαδες εκπληκτικα σχόλια για αυτη σου τη συνταγη και θα τη φτιαξω αυριο και εγω…
ευγε και παλι ευγε! Δεν εχω να σου πω κατι αλλο!
Your banoffee looks really great! Thank you for the idea. I will try it your way, but using «requesón», a Spanish cheese quite alike to Ricotta.