Καραμέλες για το λαιμό με μέλι και τζίντζερ

honey-ginger-troat-lozengesΜπορεί να έχουμε ήλιο τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι πια Νοέμβρης και τα κρυώματα παραμονεύουν! Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο αντιμετώπισης για το κρύωμα, αλλά όταν πονάει ο λαιμός ή/και έχετε βήχα το πιο συνηθισμένο σπιτικό γιατρικό έχει να κάνει με το μέλι: τσάι με μέλι, ρακόμελο κλπ. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια κουταλιά μέλι πριν τον ύπνο έχει την ίδια επίδραση στη μείωση του νυχτερινού βήχα στα παιδιά με τη δραστική ουσία σε κλασικά σιρόπια για το βήχα! Το οποίο από μόνο του είναι εντυπωσιακό για το πόσο καλό κάνει το μέλι στον ξερό, μη παραγωγικό βήχα, αλλά και στον πονόλαιμο.

Το τζίντζερ από την άλλη, εκτός από την υπέροχη γεύση του, έχει ένα μεγάλο εύρος από ιδιότητες όπως: αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, αντιοξειδωτικό. Άρα είναι ότι πρέπει για το κρύωμα!

Γι’αυτό λοιπόν ο συνδυασμός μελιού και τζίντζερ στις καραμέλες που θα σας δώσω σήμερα είναι φοβερός. Αφήστε που γίνονται τόσο νόστιμες  που θα τις αγαπήσετε τόσο εσείς, όσο και τα παιδιά σας. Απλά προσέξτε γιατί δεν προορίζονται για πολύ μικρά παιδιά, μιας και πρέπει να πιπιλιθούν και όχι να μασηθούν (άρα υπάρχει, όπως με όλες τις σκληρές καραμέλες, κίνδυνος πνιγμού).

Αν δεν σας αρέσει το τζίντζερ, τολμήστε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας αφέψημα από βότανα (π.χ. τσάι του βουνού, θυμάρι, κλπ.) ή και τίποτα!

honey-ginger-troat-lozenges-2

Καραμέλες για το λαιμό με μέλι και τζίντζερ

μια συνταγή από εδώ 

ΥΛΙΚΑ για πολλές καραμέλες!

  • 200γρ ζάχαρη κρυσταλλική ή 240μλ μέλι*
  • 120μλ μέλι
  • 120μλ νερό (ή κάποιο αφέψημα της αρεσκείας σας)
  • 2-3 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ (αν κάνετε τη γεύση τζίντζερ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με το τζίντζερ, φέρνετε σε βρασμό και αμέσως το βγάζετε από τη φωτιά. Αφήστε το τζίντζερ μέσα να βγάλει όλο του το άρωμα μέχρι να κρυώσει το νερό και σουρώστε. Αν φτιάξετε κάποιο αφέψημα, θα πρέπει να ο κάνετε αρκετά δυνατό. Η ποσότητα νερού μένει η ίδια.
  2. Βάλτε το νερό/αφέψημα, τη ζάχαρη και το μέλι σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο και σιγοβράστε μέχρι το μίγμα να φτάσει στους 150 oC δηλαδή στο στάδιο της σκληρής καραμέλας. Αυτό θα πάρει περίπου 25-30 λεπτά και θα πρέπει να το παρακολουθείτε από κοντά, γιατί το μέλι καίγεται εύκολα.
  3. Μόλις το μίγμα σας είναι έτοιμο, ρίξτε το προσεκτικά μέσα σε καλούπια σιλικόνης.
  4. Αν δεν έχετε καλούπια δεν πειράζει! Καλύψτε ένα πυρέξ ορθογώνιο με άχνη ζάχαρη και με το δάχτυλό σας ή με κάποιο άλλο εργαλείο (π.χ. μεζούρα μικρή/κουτάλι) κάντε μικρές γουβίτσες. Ρίξτε προσεκτικά με ένα κουτάλι την καραμέλα στις γουβίτσες.
  5. Περιμένετε μέχρι να κρυώσει εντελώς η καραμέλα πριν ξεφορμάρετε. Πασπαλίστε τις καραμέλες με άχνη ζάχαρη και φυλάξτε τις σε βάζα μέσα στο ψυγείο.

*αν χρησιμοποιήσετε μόνο μέλι, φυλάξτε τις καραμέλες σας σε στρώσεις με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα μέσα σε ένα τάπερ στην κατάψυξη.

honey-caramels

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

1 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.