Σαλάτα με παντζάρι, κατσικίσιο τυρί και vinaigrette μελιού

beet-and-goats-cheese-salad

Τα παντζάρια νομίζω έχουν κάνει ισχυρό comeback, μαζί με όλα βέβαια τα ταπεινά λαχανικά. Αν και το συναντάμε συχνά στο χειμωνιάτικο τραπέζι, δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίαζαν πολύ παλιότερα. Ενώ τα χόρτα τους μου αρέσουν, τον βολβό τον έβρισκα «an acquired taste», γεύση δύσκολη και ιδιαίτερη, που παίρνει χρόνο να την συνηθίσεις.  Παρόλα αυτά ο συνδυασμός τους με λευκά τυριά είναι πολύ επιτυχημένος και γι’ αυτό θα βρείτε δύο ακόμη συνταγές, μια σαλάτα με φακές και πύργους παντζαριού που χρησιμοποιούν στο μάξιμουμ αυτή τη γεύση.

Η συγκεκριμένη σαλάτα στόλισε το τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου. Είναι όμορφο όταν μαζευόμαστε οικογενειακά και τρώμε, συν του ότι έτσι βρίσκω ευκαιρία να κάνω test drive σε συνταγές 🙂 ! Άρεσε σε όλους και ήταν από τις λίγες φορές που σχεδόν τελείωσε όλη (κάνω συνήθως μεγάλη ποσότητα σαλάτας που δυστυχώς μένει …)

Η κυρίαρχη γεύση είναι αυτή του Γαλλικού κατσικίσιου τυριού. Πρόκειται για τον «κορμό», που έχει γύρω γύρω κρούστα σαν του brie, και όχι για μαλακό κατσικίσιο τυρί. Προσωπικά το λατρεύω, αλλά κάποιοι μπορεί μόνο του να το βρουν αρκετά έντονο. Παρόλα αυτά είναι γεμάτο Umami και ανεβάζει τη γεύση πολύ ψηλά όπου και να μπει (όπως τις τάρτες με καραμελωμένο κρεμμύδι, ή τα γεμιστά μανιτάρια μα πράσο και κατσικίσιο τυρί).

Αν πάντως σας φανεί ακριβό ή πολύ…»μυρωδάτο», μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελληνικό λευκό τυρί όπως η φέτα ή το μανούρι. Θα έχετε άλλο γευστικό αποτέλεσμα, αλλά εξίσου επιτυχημένο!

beet-and-goats-cheese-salatΣαλάτα με παντζάρι, κατσικίσιο τυρί και vinaigrette μελιού

(Βασισμένη στη συνταγή αυτή)

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα ως πρώτο πιάτο ή και περισσότερα αν σερβιριστεί μαζί με άλλα φαγητά

για την Vinaigrette μελιού

  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1.5 κ.σ. μουστάρδα, κατά προτίμηση Dijon
  • 3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί, καλής ποιότητας
  • 6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

για τη σαλάτα

  • 2 βολβούς παντζαριού βρασμένους ή ψημένους (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα βρασμένα παντζάρια), κομένους σε κύβους
  • 300γρ ανάμικτα φύλλα μαρουλιών (σαλάτα, λόλα κόκκινη, αντίδι, κλπ.), κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 200γρ κατσικίσιο τυρί (κορμό), σε τρίμμα
  • ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή κρεμμυδάκι φρέσκο, περίπου 2 κ.σ.
  • 50γρ καρύδια, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη Vinaigrette: βάλτε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο βαζάκι, κλείστε το καπάκι καλά, και χτυπήστε δυνατά, μέχρι να πάρετε μια πηχτή σάλτσα. Για να χειριστείτε καλύτερα το μέλι, μπορείτε να ζεστάνετε το βάζο του (χωρίς το καπάκι) στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δεύτερα, ίσα να γίνει πιο ρευστό.
  2. Για τη σαλάτα: βάλτε τις πρασινάδες σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τη μισή σάλτσα και ανακατέψτε. Δοκιμάστε να δείτε αν σας αρέσει, αν όχι προσθέστε λίγη ακόμη. Μεταφέρετε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα και ρίξτε από επάνω το τυρί, τα παντζάρια και τα καρύδια αν χρησιμοποιείτε. Σερβίρετε αμέσως.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

3 thoughts

  1. Ωραία ιδέα κι έψαχνα μια σαλάτα για να φτιάξω σήμερα για μεσημεριανό!!!! Μ’ αρέσουν πολύ τα παντζάρια!! Ευτυχώς τα βρίσκεις κι έτοιμα βρασμένα πια στα σούπερ μάρκετ (προτιμώ τα ελληνικά φυσικά), γιατί είναι ταλαιπωρία να τα βράζεις και να τα ξεφλουδίζεις… άσε που βάφουν ότι ακουμπήσουν…

  2. Kι εσύ βλέπω έκανες δυναμικό comeback στο μπλογκ Ιωάννα! Το χάρηκα γιατί το food junkie είναι απο τα αγαπημένα μου :-)))
    Μary (δε σου έχω ξαναφήσει σχόλιο)

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.