Dan Lepard’s gourmet onion and poppy seed barbeque buns/ Πεντανόστιμο ψωμί για burgers με κρεμμύδι και παπαρουνόσπορο

One of the reasons I love food blogs is the fact that once you find one you like, you know that most of the recipes they suggest will be worth your while.Unfortunately there are so many blogs I like these days that I hardly ever have time to cook from them! Which is a shame really because all these lovely recipes deserve some real attention. So, today I am presenting you with a recipe that belongs to Dan Lepard, but I discovered it through foodycat’s blog.

Foodycat is an Australian food blogger who lives in London and I have been following her for some years now. She cooks extremely diverse and delicious stuff and I have yet to see a recipe I really don’t like. She even makes her own cheese! Foodycat has won our reading and cooking contest, Cook the Books, quite a few times, as her writing is as good as her cooking.

These onion and poppy seed buns are such a treat for anyone who loves hamburgers or just good bread in general. They take a while to make, but they are really easy, and even if you are not a burger person you can also enjoy them with cheese, use them for a sandwich or eat them alongside some nice soup (we had them the next day with traditional Greek bean soup and they were AMAZING). If you think you cannot eat all of them, you can always wrap them well in plastic wrap and keep them in the freezer.

——

Τώρα που κρύωσε ο καιρός το έκανα κέφι ένα σπιτικό μπέργκερ. Αγόρασα λοιπόν ωραίο κιμά από Αμερικάνικο βοδινό Angus και σκέφτηκα πως δεν μπορούσα να βάλω τα υπέροχα αυτά μπιφτέκια σε ένα άσπρο, άνοστο ψωμί του εμπορίου. Έφτιαξα λοιπόν αυτά τα πεντανόστιμα ψωμιά για μπέργκερ με κρεμμύδι και παπαρουνόσπορο ακολουθώντας τη συνταγή του Dan Lepard, πολύ αξιόλουγου Βρετανού συγγραφέα συνταγών, την οποία βρήκα στο μπλογκ της foodycat.

Αυτό που πραγματικά αγαπώ στα μπλογκς φαγητού είναι πως αν βρεις αυτό που σου τιριάζει ξέρεις πως ότι προτείνουν θα είναι καλό. Έτσι και η foodycat, η αυστραλέζα μπλόγκερ που ζει στο Λονδίνο, ότι ανεβάζει σχεδόν μου αρέσει και είναι τόσο περιπετειώδης στη μαγειρική της που φτιάχνει και δικό της τυρί!

Το ψωμί αυτό είναι μπελαλίδικο στο χρόνο που χρειάζεται, αλλά πολύ εύκολο, και αξίζει πραγματικά τον κόπο. Τρώγεται πολύ ωραία δίπλα σε τυριά με έντονη γεύση, γίνεται φοβερό σάντουτς, αλλά και συνοδευτικό σε σούπες (π.χ. στη φασολάδα). Εγώ σας προτείνω να φτιάξετε περισσότερο και να το φυλάξετε στην κατάψηξη καλά τυλιγμένο, ώστε να το έχετε διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.

Ψωμί για burgers με κρεμμύδι και παπαρουνόσπορο

ΥΛΙΚΑ για 6-8 ψωμιά

  • 275γρ κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 50μλ σπορέλαιο και λίγο ακόμη για το πλάσιμο
  • 75γρ γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κ.γ. μέλι
  • 1 αβγό μεσαίου μεγέθους
  • 1 σακουλάκι μαγιά σε σκόνη
  • 75γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 425γρ δυνατό (σκληρό) αλέυρι και λίγο επιπλέον για το πλάσιμο
  • 2 κ.γ. αλάτι (εγώ έβαλα 1/2)
  • παπαρουνόσπορο ή σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε το κρεμμύδι με το λάδι σε ένα τηγάνι μαζί με ελάχιστο νεράκι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει πολύ και να φύγει όλη η υγρασία του.
  2. Αφήστε το κρεμμύδι να κρυώσει και ανακατέψτε το σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το γιαούρτι, το μέλι και το αβγό.
  3. Ρίξτε τη μαγιά σε 125μλ ζεστό νερό και προσθέστε τη στο μπολ μαζί με τα αλεύρια και το αλάτι.
  4. Αρχίστε να ανακατεύετε όλα τα υλικά σιγά σιγά να γίνουν μια μαλακιά, και ελαφρώς κολλώδης ζύμη, προσθέτοντας αν χρειάζεται και άλλο νερό (50μλ τη φορά). Εδώ δεν γίνεται να είναι ακνείς απόλυτα ακριβής για το πόσο νερό θα χρειαστεί, γιατί αυτό εξαρτάται από τα αλεύρια, την υγρασία από τα κρεμμύδια, τον καιρό κλπ.
  5. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπά, και έπειτα αλείψτε την επιφάνεια εργασίας σας με λίγο λάδι και ζυμώστε τη εκεί για 10 δευτερόλεπτα. Επιστρέψτε τη πάλι στο μπολ και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 10 εκόμη λεπτά. Επαναλάβετε άλλες δύο φορές και έπειτα αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ακόμη ώρα.
  6. Χωρίστε την ζύμη σε 6 ή 8 ίσα μέρη, πλάστε τα σε μπάλες και έπειτα πιέστε τις να πάρουν πιο πλακέ σχήμα, 2-3εκ σε ύψος.
  7. Αλείψτε την επιφάνειά τους με νερο και πιέστε τα σε ένα πιάτο γεμάτο με παπαρουνόσπορο και απλώστε τα σε ταψιά που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  8. Σκεπάστε τα ψωμιά με μια πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν για περίπου 90 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
  9. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C με αντιστάσεις ( ή στους200C με αέρα) και ψήστε για 15 λεπτά ή μέρι να ροδίσουν.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

17 thoughts

  1. Iωάννα πολύ ωραία συνταγή! Ο σύζυγος μου έχει ανοίξει μια μπυραρία και μικρή μονάδα παραγωγής της. Εάν ξέρεις θα ήθελα σε κάτι την βοήθειά σού… τι μπορώ να φτιάξω με το κριθάρι αφού χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή της μπύρας (recycling, you know – δεν πετάμε τίποτα). Ψωμί? Σε τι αναλογίες άραγε? Ευχαριστώ

    1. Πραγματικά δεν έχω ιδέα τί θα μπορούσες να κάνεις με τα υπόλοιπα. Ψάξε στο ίντερνετ και κα΄τι θα βρεις ειδικά από ξένα σάιτ.

  2. φτιαχνω συχνα burger στο σπιτι, ειναι ευκολη λυση για το βραδυ. Ψαχνω και γω συνταγη για σπιτικα ψωμακια αλλα δεν εχω βρει κατι αξιολογο. Θα δοκιμασω και αυτη την συνταγη εννοειται!

  3. Γεια σου Ιωάννα,
    τέλειο το ψωμί ως σάντουιτς για αρχή.
    Πότε θα μας βάλεις τη συνταγή για τα burgers???
    Έχω ψάξει αλλά δεν έχω βρει κάτι που να μου θυμίζει ένα λαχταριστό – ζουμερό burger.

  4. Η πιο ωραία αλλά και η πιο μπελαλίδικη συνταγή για burger (και το ψωμάκι και το μπιφτέκι) είναι αυτή του Η. Blumenthal. Αναζητήστε τη στη σειρά βιβλίων του In search of perfection (τα πήρα από το amazon), από την ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή του. Είναι πραγματικά το καλύτερο burger που έφαγα ποτέ. Σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται μηχανή του κιμά, που ευτυχώς ήταν δώρο με το μίξερ μου. Και το ψωμάκι είναι δύσκολο, είναι πολύ υγρή η ζύμη και δύσκολη να δουλευτεί αλλά το αποτέλεσμα αποζημειώνει. Και σίγουρα δεν είναι η συνταγή του στυλ »δεν έχουμε τίποτα να φάμε , φτιάχνουμε burger;» καθώς χρειάζεται ετοιμασία απο την προηγούμενη μέρα. Παρόλες τις δυσκολίες, τα φτιάχνω μια φορά το μήνα περίπου, αποτελώντας το πιο καλό μου πιάτο της φετινής χρονιάς. Αν ενδιαφέρεται κανείς μπορώ να του στείλω τη συνταγή. Βοηθάει να δείτε και το επισόδειο στο youtube. Συγνώμη για το μακροσκελές..

  5. Καλησπερα κι απομενα και συγχαριτηρια για το blog σου και ιδιως γι αυτη την κα-τα-πλη-κτι-κη συνταγη! Την ειχα εντοπισει πριν απο καιρο, ψαχνοντας για κατι αλλο, ασχετο, και χτες ειπα να την δοκιμασω. περιτο να πω οτι ο αντρας μου και τα παιδια μου ξετρελαθηκαν! (εγω ακομα περισσοτερο) Εκανα 10 ψωμακια, κι ευτυχως δλδ γιατι αν εκανα 8 θα εβγαιναν μεγαλουτσικα, κι οσα περισεψαν τα εβαλα σε σακουλακι και τα εφτιαξα σημερα. Πρεπει να ομολογησω οτι αποψε ηταν ακομα καλυτερα απ οτι χτες που ηταν φρεσκα. Αναρωτιεμαι ποσο καιρο μπορουν να μεινουν σε σακουλα φρεσκα κι αν τα εκανα χωρις κρεμυδια, σαν ψωμακια για σαντουιτσ, θα ηταν και παλι τοσο αφρατα και νοστιμα?????

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.