Chez Lucien

Τη γαλλική κουζίνα την λατρεύω. Δεν ξέρω καλά ακόμα να την μαγειρεύω, αλλά προσπαθώ. Δυστυχώς στην Αθήνα έχει μείνει εντελώς στάσιμη και αδικαιολόγητα πανάκριβη. Δεν υπάρχει ένα ωραίο χαλαρό μέρος να απολαύσει κανείς μια τερίνα, μια αντρεκότ, μια κρεμ μπριλέ βρε αδερφέ (δεν είμαι γαλλοτραφής, συγχωρέστε το accent) και να μην πληρώσει τουλάχιστον 50  ευρώ. Δεν υπάρχει δηλαδή μια Γαλλική ‘ταβέρνα’.

Μονάχα το Lucien σαν φάρος στο σκοτάδι, δίνει το στίγμα του στην όμορφη οδό Τρώων στα Άνω Πετράλωνα και κάπως καλύπτει το κενό αυτό της Αθηναϊκής εστίασης. Την πρώτη φορά που πήγα ήταν πριν τρία χρόνια περίπου και τότε αποτελούσε ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Δεν υπήρχε σε καμία καταχώριση περιοδικού ή εφημερίδας, και μόνο λίγοι και καλοί το γνώριζαν. Το μενού τριών πιάτων κόστιζε 15 ευρώ,  σήμερα έχει φτάσει 20, αλλά πραγματικά τα αξίζει.

Τα καρώ τραπεζομάντηλα και το αναποδογυρισμένο τραπέζι στο ταβάνι δίνουν την αίσθηση του γαλλικού μπιστρό. Η κουζίνα ανοιχτή, χωρίς μυστικά, γεμίζει τον χώρο με τις μυρωδιές του βουτύρου, ενώ ο chef (παλιά ο ίδιος ο Lucien) με το ψηλό χαρακτηριστικό του «σκούφο»  βρίσκεται σε πυρετό.

Το καλοκαίρι το μικρό δωμάτιο απλώνεται και στο πεζοδρόμιο, αλλά οι θέσεις του παραμένουν περιορισμένες. Δεν γίνονται κρατήσεις και αν θέλετε να βρείτε για να κάτσετε πρέπει να έρθετε λίγο πριν ανοίξει, δηλαδή πριν από τις 8.30 μμ.  Ο κατάλογος έχει κάποια σταθερά πιάτα τα οποία είναι πολύ νόστιμα, όπως η σπιτική τερίνα, η entrecôte (μοσχαρίσια τρυφερή μπριζόλα κόντρα) που σερβίρεται με σάλτσα bearnaise και πατάτες dauphinoise (κολασμένες πατάτες με κρέμα γάλακτος και λίγο σκόρδο!) και βέβαια η crème brûlée. Καλή και η crema catalana με βατόμουρο. Το σουφλέ του δεν με ενθουσίασε, ήταν λίγο ξερό, αλλά μπορεί κα να έτυχε. Πρόσφατα δοκίμασα και φιλέτο πάπιας magret με κρέμα γάλακτος και πράσινο πιπέρι που ήταν επίσης καταπληκτική, αλλά πρέπει να την μοιραστούν δύο άτομα. Νοστιμότατες και οι σαλάτες, ιδιαίτερα αυτή με τον σολωμό. Στα σχέδιά μου είναι να πάρω γεύση και από την τάρτα πράσου και την κρεμμυδόσυπα, αλλά το χειμώνα πια…

Στα κρασιά υπάρχει ποικιλία και γαλλικών αλλά και από το Nέο Κόσμο, σε πολύ καλές τιμές. Συνολικά το πλήρες γεύμα σας θα έρθει στα 25-27 ευρώ ( μαζί με κανα distestif), που είναι πραγματικά φοβερή τιμή. Αυτό, σε συνδυασμό με το χαλαρό κλίμα ( δεν θα σας πιέσουν ποτέ να αφήσετε το τραπέζι σας για να κάτσουν οι επόμενοι), το φιλικό σέρβις και βέβαια το καλό φαγητό, καθιστά το Lucien πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μου.

Σας προτείνω να πάτε μια απογευματινή βόλτα στη 1η Biennale της Αθήνας στο Γκάζι (μέχρι 18 Νοεμβρίου) και κατά τις 8 να ανηφορίσετε σιγά σιγά για τα Πετράλωνα (είναι δίπλα), ώστε να κλείσει όμορφα το βράδυ σας. Το έκανα πρόσφατα και πολύ το  ευχαριστήθηκα.

Info: Chez Lucien, Τρώων 32,  Άνω Πετράλωνα. Καθημερινά 20.30-1.00,  τηλ. 210 3464236.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

1 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.