Όλα τα μυστικά για αφράτη βασιλόπιτα-κέικ πορτοκάλι, διακοσμημένη με ζαχαρόπαστα βήμα-βήμα

Δεν υπάρχει πιο νόστιμη βασιλόπιτα από αυτή και δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά τόσοι μα τόσοι που την έχουν φάει! Η συνταγή ανήκει στην γιαγιά Ελένη την περίφημη (με τους κουραμπιέδες), αλλά την έχω εξελίξει για να είναι ακόμη πιο πορτοκαλένια και να μην αφήνει τα ξυσμένα πορτοκάλια να μαραίνονται στο ψυγείο, κάτι μου με ενοχλούσε πάντα στην παραδοσιακή βερζιόν.

Μπορείτε εννοείται να την πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη κλασικά, όμως θα σας δείξω και πως την διακοσμώ τα τελευταία χρόνια με ζαχαρόπαστα. Είναι μπελάς, το ξέρω, αλλά αξίζει, αν το κάνετε κέφι! Ζαχαρόπαστα φτιάχνω τη δική μου πάντα (εκτός από το κόκκινο και το μαύρο) και τη συνταγή θα τη βρείτε κι αυτή στο τέλος.

Υλικά ζαχαροπλαστικής μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ (Θανόπουλος, Βασιλόπουλος), στον Κάτο στην Ευριπίδου (και online), στον Αλιπράντη στον Άλιμο (online εδώ) και στη Μεταμόρφωση στο Cakes by Samantha (online) και στον Μπάμπαλη πάλι Μεταμόρφωση (δείτε εδώ). Αυτά χρησιμοποιώ εγώ, είμαι σίγουρη πως θα βρείτε κι άλλα!

Η πορτοκαλένια βασιλόπιτα κέικ της γιαγιάς Ελένης

Αν θέλετε να δείτε πιο λεπτομερώς την τεχνική για τέλεια κέικ πηγαίνετε εδώ. Το μέγεθος του ταψιού είναι σημαντικό, καθώς και το υλικό του. Μην ψήσετε σε ανοξείδωτο ταψί, μόνο σε αλουμίνιο. Επίσης αν τη βάλετε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ταψί δεν θα βγει καλή, αν δεν αλλάξετε την ποσότητα της ζύμης που θα μπει μέσα (περισσότερη-λιγότερη) αλλά και τον χρόνο ψησίματος).

ΥΛΙΚΑ για ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. (περ. 15 κομμάτια) ή για μεγάλη φόρμα με τρύπα.

  • 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 200γρ βούτυρο και 50μλ λάδι (ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο). Το λίγο λάδι δίνει πιο αφράτη πίτα.
  • 400 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • το ξύσμα από δύο πορτοκάλια μεγάλα ή τρία μικρά
  • 3 αβγά μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • το χυμό από τα πορτοκάλια συν λίγο γάλα (να έχετε συνολικά δηλαδή 240μλ υγρό)
  • 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 20γρ (1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, καλά ανακατεμένα με το σύρμα)
  • 100μλ κονιάκ ή μπράντυ (Μεταξά τριών αστέρων) [μπορείτε να βάλετε και ουίσκι αν έχετε]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C αέρα.
  2. Βουτυρώστε και αλευρώστε ταψί στρογγυλό μεγέθους 32 εκ.
  3. Με ένα μίξερ χτυπήστε καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν. Για πολλή ώρα, περίπου 4-5 λεπτά.
  4. Προσθέστε τα αβγά ένα ένα και συνεχίστε το χτύπημα.
  5. Ρίχτε το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ. Το μείγμα σας μπορεί να “κόψει”αλλά μην ανησυχείτε: θα διορθωθεί με το αλεύρι.
  6. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά, ρίχτε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας και συνεχίστε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μίγμα.
  7. Ρίχτε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα ή το ταψί σας. και ψήστε για 45 λεπτά. Τσεκάρετε και συνεχίστε το ψήσιμο αν δεν έχει γίνει. Πάντως η βασιλόπιτ αυατή είναι ωραία ένα τσικ λιγότερο ψημένη.
  8. Περιμένετε να κρυώσει η πίτα τελείως και μετά βγάλτε τη από το ταψί σε μια πιατέλα.
  9. Τυλίξτε το κέρμα σας με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στην πίτα από κάτω.
  10. Μόλις κρυώσει, διακοσμήστε.

Διακόσμηση βασιλόπιτας με ζαχαρόπαστα

ΥΛΙΚΑ

  • βουτυρόκρεμα (δες συνταγή παρακάτω)
  • ζαχαρόπαστα (περίπου 600γρ) (δες συνταγή παρακάτω). Για το συγκεκριμένο σχέδιο θα χρειαστείτε γκρι, λευκή και κόκκινη ζαχαρόπαστα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αγοραστή, αλλά συνήθως δεν έχει ωραία γεύση. Μόνη η κόκκινη ζαχαρόπαστα και η μαύρη δεν γίνονται σπιτικές και εγώ παίρνω πάντα έτοιμες. Μάρκες υπάρχουν πολλές, προτιμώ την Renshaw.
  • άχνη ζάχαρη
  • λίγο σπορέλαιο
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα (μαύρο)
  • γυαλιστικό σπρέι
  • πλάστης
  • σπάτουλα
  • οδοντογλυφίδα
  • μαχαίρι ή ροδέλα για την πίτσα
  • πινελάκι
  • κουπ-πατ αστεράκια και αριθμοί
  • ισιωτήρι ζαχαρόπαστας
  • νερό σε μπολάκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαζέψτε τα υλικά σας. Αυτά είναι τα πιο απαραίτητα.

Καλό είναι να έχετε και ένα πινέλο, το ισιωτήρι ζαχαρόπαστας και ένα μικρό δοχείο με νερό.

Με τη σπάτουλα καλύψτε την πίτα σας σε όλη την επιφάνεια με λεπτή στρώση βουτυρόκρεμας επάνω και στα πλάγια. Είναι πιο εύκολο αν την έχετε βάλει λίγο στο ψυγείο. Η βουτυρόκρεμα στην ουσία ισιώνει τις ατέλειες και δίνει ένα στρώμα πάνω στο οποίο θα κολλήσει η ζαχαρόπαστα.

Με μια οδοντογλυφίδα χρωματίστε τη ζαχαρόπαστα με ειδικό χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα (όχι υγρό). Εγώ επέλεξα να την κάνω γκρι. Μπορείτε να την αφήσετε και λευκή και να κάνετε χρωματιστά τα υπόλοιπα σχέδια.

Ζυμώστε καλά να γίνει το χρώμα ομοιόμορφο. Αν δεν την χρησιμοποιήσετε αμέσως, καλύψτε τη καλά με μεμβράνη και βάλτε τη και σε σακκούλα για τρόφιμα γιατί ξεραίνεται εύκολα.

Πασπαλίστε τον πάγκο σας με άχνη ζάχαρη και ανοίξτε τη ζαχαρόπαστα σε λεπτό φύλλο. Αν κολλάει στον πλάστη, ή στον πάγκο, αλείψτε τον με λίγο σπορέλαιο.

Τοποθετήστε προσεκτικά το φύλλο ζαχαρόπαστας πάνω στη βασιλόπιτα και κόψτε το γύρω γύρω λίγο με μαχαίρι ή τη ροδέλα πίτσας ώστε να μην είναι τεράστιο και να μπορείτε να δουλέψετε.

Λειάνετε την επιφάνεια και τα πλάγια καλά με το ισιωτήρι ζαχαρόπαστας. Αν δεν έχετε μπορείτε να κόψετε ένα χοντρό, λείο πλαστικό (από κλασέρ ας πούμε γραφείου) και να χρησιμοποιήσετε αυτό.

Μην ξεχάσετε τα πλάγια!

Κόψτε ξανά τη ζαχαρόπαστα, αυτή τη φορά κοντά στην πίτα σας.

Ψεκάστε με το γυαλιστικό σπρέι, αν χρησιμοποιήσετε.

Ανοίξτε την κόκκινη ζαχαρόπαστα σε λεπτό φύλλο και αφήστε τη λίγο να σκληρύνει, 5-6 λεπτά. Κόψτε τους αριθμούς. Αν δεν το αφήσετε λίγο να ξεραθεί θα είναι πολύ μαλακό και θα σας ταλαιπωρήσει.

Ανοίξτε την λευκή ζαχαρόπαστα σε λεπτό φύλλο και αφήστε τη λίγο να σκληρύνει, 5-6 λεπτά. Κόψτε τα αστέρια.

Κολλήστε τα διακοσμητικά και τους αριθμούς με λίγο νεράκι πάνω στην πίτα. Αν θέλετε καλύψτε την πίτα στο πλάι με κορδέλα. Τα ασημένια μπιλάκια είναι αυτά των μνημοσύνων, θα τα βρείτε στα μπαχαράδικα. Καλή επιτυχία!

Σπιτική ζαχαρόπαστα (1 κιλό)

Αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων μπορείτε εύκολα να κάνετε τη διαδικασία σε bain-marie. Η άχνη ζάχαρη που χρξσιμοποιώ είναι του Χαϊτόγλου γιατί είναι η πιο λεπτή και δίνει βελούδινη ζαχαρόπαστα.

ΥΛΙΚΑ για 1 κιλό ζαχαρόπαστα

  • 1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη (ή 1.5 φακελάκι δλδ 15 γρ. αν πρόκειται να κάνουμε έντονο χρώμα)
  • 60μλ κρύο νερό
  • 170γρ σιρόπι γλυκόζης
  • 17γρ γλυκερίνη βρώσιμη (φυτική)
  • 900γρ άχνη ζάχαρη καλής ποιότητας (Χαϊτόγλου)
  • 1 κάψουλα βανιλίνη (βανίλια)
  • Αραβοσιτέλαιο για το ζύμωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα πολύ μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη (αν έχει πολλούς σβώλους) και ανακατεύουμε τη βανίλια. Κάνουμε στη μέση μια λακκουβίτσα.
  2. Σε ένα σκεύος που να μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων (πλαστικό ή γυάλινο μπολ ή κανάτα μέτρησης υγρών για παράδειγμα) βάζουμε το κρύο νερό και μέσα ανακατεύουμε τη ζελατίνη σε σκόνη με ένα πιρούνι. Αφήνουμε τη ζελατίνη να φουσκώσει περ. 5 λεπτά.
  3. Βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων το μίγμα για να λιώσει η ζελατίνη, περίπου 30 δευτερόλεπτα στα 900Watt.
  4. Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε τη γλυκόζη και τη γλυκερίνη. Για να είναι πιο υδαρής η γλυκόζη μπορούμε να την ζεστάνουμε πιο πριν στο φούρνο μικροκυμάτων (χωρίς το μεταλλικό της καπάκι!) για 30 δευτερόλεπτα στα 900Watt.
  5. Επιστρέφουμε το σκεύος στο φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνουμε καλά το μίγμα για περίπου 60 δευτερόλεπτα στα 900Watt. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης να ομογενοποιηθεί.
  6. Ρίχνουμε το υγρό μέσα στη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  7. Όταν θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια ζύμη, πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας σας με μπόλικη άχνη ζάχαρη και αδειάστε το μίγμα επάνω.
  8. Με μια σπάτουλα ξεκινήστε να «ζυμώνετε» το μίγμα μέχρι να γίνει μια ζύμη λίγο κολλώδης. Για να μην κολλάει πολύ στα χέρια μπορείτε να τα αλείψετε με λίγο σπορέλαιο.
  9. Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη.
  10. Τυλίξτε τη ζαχαρόπαστα σε διαφανή μεμβράνη και έπειτα φυλάξτε τη σε σακούλα για τα τρόφιμα.
  11. Αφήστε τη ζαχαρόπαστα να ξεκουραστεί για 24 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Βουτυρόκρεμα

ΥΛΙΚΑ

  • 125γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350γρ ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. γάλα φρέσκο
  • 1 κάψουλα βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε τα υλικά όλα στο μίξερ και χτυπήστε πρώτα σε χαμηλή για 1 λεπτό και έπειτα σε δυνατή ταχύτητα, για 3-4 λεπτά, μέχρι η βουτυρόκρεμα να γίνει πολύ αφράτη και άσπρη.
  2. Αν είναι πολύ σφικτή, ρίξτε λίγο ακόμη γάλα, με προσοχή όμως να μην σας νερουλιάσει.
  3. Χρησιμοποιήστε τη αμέσως. Αν χρειαστεί, διατηρείται μια ημέρα εκτός ψυγείου ή περισσότερες εντός. Η ζάχαρη είναι στην ουσία συντηρητικό. οπότε η βουτυρόκρεμα δεν χαλάει εύκολα. Μπαίνει επίσης και στην κατάψυξη (σε τάπερ ή σακούλα τροφίμων).
  4. Θα πρέπει να την αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να την αφρατέψετε πάλι πριν την χρησιμοποιήσετε από το ψυγείο ή τνν κατάψυξη.
  5. Με τη βουτυρόκρεμα αυτή μπορείτε να γαρνίρετε cupcakes και να την χρωματίσετε με υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής σε ότι χρώμα θέλετε. Να ξέρετε τα χρώματα σκουραίνουν όσο περνάει η ώρα.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.