Κράκερ με σπόρια, χωρίς αλεύρι! (χωρίς γλουτένη, για διαβητικούς, χορτοφάγους, vegan κλπ)

Πριν από λίγο καιρό, σε ένα πανέμορφο εστιατόριο στο Bahrain, το NOMAD, το οποίο έχει multi ethnic κουζίνα, δοκίμασα κάτι υπέροχα κράκερ που ήταν φτιαγμένα από σπόρια. Τα είχαν σερβιρισμένα μαζί με labne καπνιστό, το μαλακό αυτό τυρο-γιαούρτι της Ανατολής, και ο συνδυασμός ήταν απλά ακαταμάχητος.

Είναι αλήθεια πως άργησα να τα ξαναθυμηθώ, αλλά μιας και έχω κόψει τα αλεύρια/σιτηρά, γιατί δεν συμφωνούν πια μαζί μου, είπα πως θα ήταν ωραία ιδέα ένα τέτοιο κράκερ να τρώει κανείς μαζί με τυράκι. είτε μαλακό, είτε σκληρό (γραβιέρα ας πούμε). Αφήστε που τα σπόρια είναι πάρα πολύ υγιεινά και θρεπτικά, με πολλά καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Οπότε έτσι έχετε δύο σε ένα: και γεύση, και υγεία.

Υπάρχουν άπειρες συνταγές στο ίντερνετ για τέτοια κράκερ, αλλά εγώ χρησιμοποίησα αυτή εδώ.  Τα έχω φτιάξει αρκετές φορές από τότε, και έτσι θα σας δώσω και τις δικές μου σημειώσεις. Γενικά είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, που χρειάζεται μόνο ένα σκεύος, και έχει απλά 2 λεπτά ανακάτεμα με το κουτάλι και τα υπόλοιπα είναι χρόνοι αναμονής.

Πάμε να δούμε τη συνταγή!

Κράκερ από σπόρια

ΥΛΙΚΑ

  • 50 γρ ψίχα ηλιόσπορου
  • 50 γρ σουσάμι (καλύτερα αναποφλοίωτο)
  • 50 γρ λιναρόσπορο
  • 40 γρ σπόρους chia
  • 50 γρ ψίχα κολοκυθόσπορου
  • 2 κ.σ. παπαρουνόσπορο (ή μαύρο σουσάμι)
  • 1 κ.γ. χοντροσπασμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι νερό (240μλ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 °C (αέρα). Καλύψτε μια πολύ ρηχή λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από το νερό. Ανακατέψτε καλά.
  3. Βάλτε περίπου 100γρ από το μίγμα στο μπλέντερ και κάντε το σκόνη.
  4. Ρίξτε το πάλι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε. Προσθέστε το νερό, ανακατέψτε καλά και αφήστε το μίγμα για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Ατό θα κάνει τους σπόρους chia να βγάλουν την κόλλα τους, η οποία θα είναι και η συνδετική ουσία για τα κράκερ.
  5. Απλώστε το μίγμα πάνω στη λαμαρίνα με μια σπάτουλα, έτσι ωστε να αποκτήσει λεπτό πάχος παντού.
  6. Ψήστε για 30 λεπτά. Βγάλτε τη λαμαρίνα από το φούρνο γυρίστε τη (μπρος πίσω) και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά. Η ώρα εξαρτάται λίγο από το πόση υγρασία έχουν τραβήξει τα σπόρια. Θέλετε το μίγμα να έχει ξεραθεί παντού, θα είναι ροδαλό, αλλά όχι καμένο.
  7. Μόλις βγει από το φούρνο, κόψτε το σε περίπου 24 κομμάτια με ένα μαχαίρι και αφήστε το να κρυώσει καλά. Τα «ψίχουλα»χρησιμοποιήστε τα σε σαλάτες πράσινες για να δώσετε γεύση.
  8. Διαχωρίστε τα κομμάτια και φυλάξτε τα σε ένα τάπερ/δοχείο που κλείνει καλά. Διατηρούνται για περίπου 20 ημέρες.

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

1 thoughts

  1. Μόλις τα έφτιαξα γιατί οι φωτογραφίες ήταν πολύ ορεκτικές -κι επειδή σε μια άλλη ζωή θα ήμουν κότα, λατρεύω όλα αυτά τα σπόρια. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμα, ειδικά το χοντροκομμένο πιπερι έχει πολλή σημασία, τραγανά, εύκολα. Ευχαριστώ!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.