Shortbread: το πιο βουτυράτο μπισκότο (χωρίς μίξερ) και μια διαφορετική τάρτα λεμόνι

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά το Εδιμβούργο ονομάζεται και «Αθήνα του Βορρά». Για χρόνια πίστευα λοιπόν πως το είχαν ονομάσει έτσι επειδή οι Σκωτσέζοι, αν και βόρειοι,  μας μοιάζουν λίγο στο ταμπεραμέντο. Ο πραγματικός λόγος, βέβαια, είναι επειδή στην «νέα πόλη» που χτίστηκε το 1760 υπήρχαν πολλά κτίρια επηρεασμένα από την κλασική αρχιτεκτονική του 5ου αιώνα π.χ. (με κολώνες και τα σχετικά), ενώ πάνω στον λόφο Calton υπάρχει και ένας ημιτελής Παρθενώνας του 1829 που θα γινόταν μνημείο για τους πεσόντες στους Ναπολεόντιους πολέμους.

Όπως και να’χει στην πραγματικότητα το Εδιμβούργο δεν μοιάζει καθόλου στην Αθήνα, μιας και πρόκειται για μια παραδοσιακή  πρωτεύουσα με κάστρο και κτίσματα που χρονολογούνται από το μεσαίωνα. Η γκριζωπή ηφαιστειογενής πέτρα του δίνει μια αυστηρότητα, που σε συνδυασμό με  τη συχνή χαμηλή νέφωση φαντάζομαι θα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστηρίου. Εμείς βέβαια το είδαμε με ήλιο και ζέστη (καύσωνα), με ημίγυμνους ντόπιους στα πάρκα να λιάζονται, οπότε η εικόνα που έχω είναι μάλλον διαφορετική!

Το Εδιμβούργο είναι γεμάτο από όμορφες γωνιές για φαγητό, καφέ ή ποτό, οι κάτοικοί του βγαίνουν μέχρι αργά και γενικά είναι μια πόλη φιλόξενη και χαρούμενη, με πολύ καλά μουσεία και ενδιαφέροντα πράγματα να δει κανείς. Έχει επίσης νόστιμο φαγητό με αρκετά φρέσκα θαλασσινά να φιγουράρουν στα μενού (μιας και βρίσκεται πάνω στην θάλασσα). Η Σκωτία επίσης είναι η «μητέρα» τριών προϊόντων ιδιαιτέρως διάσημων ανά την υφήλιο (εκτός από το καρό ύφασμα): του ουίσκι, του καπνιστού σολομού και του μπισκότου shortbread.

Αν δεν τα ξέρετε τα μπισκότα shortbread θα πρέπει να τα μάθετε μιας και είναι τα απόλυτα βουτυράτα μπισκότα, σαν τους δικούς μας κουραμπιέδες ας πούμε σε υφή, λόγω του βουτύρου, όμως χωρίς τόσα υλικά. Τα πιο γνωστά είναι της μάρκας Walkers (που τα βρίσκετε και στην Ελλάδα), αλλά πιστέψτε με, αξίζει να τα φτιάξετε μόνοι σας! Η συνταγή δίνει 12 μπισκότα, αλλά εγώ τα έκοψα πιο μεγάλα γιατί χρησιμοποίησα το μπισκότο σαν βάση για μια freestyle τάρτα λεμονιού. Σας δίνω και αυτή τη συνταγή γιατί έγινε σούπερ.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα φτιάξουμε!

Βουτυράτα μπισκότα shortbread

Όπως φαντάζεστε υπάρχουν πολλές συνταγές για shortbread στο διαδίκτυο. Εγώ φτιάχνω χρόνια αυτή της Delia Smith που έχει και λίγο σιμιγδάλι ψιλό μέσα. Το σιμιγδάλι δίνει μια έξτρα τραγανή υφή στο μπισκότο που μου αρέσει. Αν θέλετε, όμως, μπορείτε την ποσότητα να την αντικαταστήσετε με απλό αλεύρι. 

ΥΛΙΚΑ για 12 μπισκότα

  • 175γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 175γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου (20 oC). Αν έχει ζέστη, προσέξτε μην το αφήσετε και γίνει σούπα! Θα πρέπει να πιέζεται με το δάχτυλο, αλλά να μην είναι πολύ μαλακό.
  • 75γρ σιμιγδάλι ψιλό

Εξοπλισμός

  • ανοιγόμενη φόρμα ή τσέρκι 20εκ. καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1.  Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 oC αέρα.
  2. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Με τα χέρια σας τρίψτε τα μαζί μέχρι να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα και ζυμώστε πολύ απαλά για να πάρετε μια ζύμη.
  3. Απλώστε τη ζύμη στη βάση της φόρμας. Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να καλύψετε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και να απλώσετε τη ζύμη με τα χέρια σε κύκλο ελεύθερο περίπου 20-22 εκ, ή και σε τετράγωνο 20×20εκ και να το κόψετε έπειτα σε μπαστουνάκια.
  4. Με το πίσω μέρος των δοντιών ενός πιρουνιού κάντε περιμετρικά γραμμώσεις, σαν αυτές που κάνουμε στα μελομακάρονα. Τρυπήστε έπειτα όλη την υπόλοιπη επιφάνεια καλά.
  5. Ψήστε το μπισκότο μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσό χρώμα, περίπου 1 ώρα μέχρι 1 ώρα και 15 λεπτά.
  6. Αφήστε το να κρυώσει περίπου 10 λεπτά, και με ένα μεγάλο μαχαίρι του σεφ χωρίς δόντια κόψτε το σε όσα κομμάτια εσείς θέλετε (από 8-16). Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το φυλάξετε σε δοχείο που κλείνει καλά, κατά προτίμηση τσίγκινο.
  7. Το shortbread γίνεται και ωραίο δώρο τα Χριστούγεννα!

«Ελεύθερη» τάρτα λεμονιού με βάση shortbread

Την ιδέα την πήρα από τον David Lebovitz και το βιβλίο του Ready for Dessert. Δική του είναι η συνταγή για την κρέμα λεμονιού, αλλά αν έχετε άλλη δική σας, χρησιμοποιήστε τη! Ο David το σερβίρει με σάλτσα λευκής σοκολάτας ( 225γρ λευκή σοκολάτα, 185μλ κρέμα γάλακτος), αλλά εγώ το προτιμώ με σάλτσα φράουλας ή άλλων κόκκινων φρούτων. Πάντως και σκέτη είναι εξαιρετική.

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα

  • μια δόση ζύμης για shortbread ψημένη και χωρισμένη σε 8 κομμάτια (βλ. παραπάνω)

Lemon curd (κρέμα λεμόνι)

  • 125μλ χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
  • 65γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 95γρ βούτυρο αγελαδινό φρέσκο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • ξύσμα από 2 μεγάλα λεμόνια
  • 2 αβγά μεγάλα
  • 2 κρόκους από αβγά μεγάλα

για τη σάλτσα φράουλας

  • 400γρ φράουλες φρέσκες (καθαρισμένες και πλυμμένες) ή κατεψυγμένες (όταν είναι εκτός εποχής), αποψυγμένες
  • 100γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Εξοπλισμός

  • σουρωτήρι μεταλλικό
  • μπολ
  • κατσαρολάκι
  • αβγοδάρτης
  • σπάτουλα σιλικόνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1.  Για την κρέμα λεμόνι: Τοποθετήστε το σουρωτήρι (μετρίου μεγέθους, όχι αυτό που σουρώνουμε το τσάι!) πάνω σε ένα μπολ.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε όλα τα υλικά και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Μην το αφήσετε να βράσει, θα κόψει.
  3. Σουρώστε το μίγμα στο μπολ, αφήστε να κρυώσει και μεταφέρετέ το σε ένα γυάλινο βαζάκι.  Βάλτο το βάζο στο ψυγείο (διατηρείται για 3-4 ημέρες).
  4. Για τη σάλτσα φράουλας: βάλτε τις φράουλες και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βράστε για 5 λεπτά. Περάστε το μίγμα από το μπλέντερ και σουρώστε το καλά. Βάλτε τη σουρωμένη σάλτσα σε ένα γυάλινο βαζάκι και φυλάξτε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε (διατηρείται για 4-5 ημέρες).
  5.  Συναρμολόγηση: Βάλτε ένα τρίγωνο shortbread στο πιάτο και απλώστε επάνω μια γενναιόδωρη κ.σ. κρέμα λεμόνι. Περιχύστε με ένα κ.γ. σάλτσα φράουλας και σερβίρετε αμέσως.

 

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.