Ψητό φιλέτο φρέσκου τόνου με αρωματική μαρινάδα chermoula

Ο φρέσκος τόνος στην Ελλάδα είναι πονεμένη ιστορία.  Και είναι κρίμα, γιατί έχουμε υπέροχο τόνο στη χώρα μας, στον οποίο ο καταναλωτής απλά δεν έχει πρόσβαση σε φρέσκια μορφή. Δεν μιλάω φυσικά για τα μικρά τονάκια που βρίσκει κανείς στην αγορά και 3-5 ευρώ το τεμάχιο (για ψάρια περί 1-1.5 κιλό το καθένα!!), τα οποία είναι μεν νόστιμα, έχουν όμως πιο βαριά γεύση και ένα δυσάρεστο πολύ σκούρο κομμάτι μέσα, το οποίο δεν τρώγεται ευχάριστα. Μιλώ για το κρέας του μεγάλου τόνου από το οποίο γίνεται το σασίμι και το σούσι. Αυτός ο τόνος είναι ο πιο ακριβός και από όσο ξέρω φεύγει κατευθείαν στο εξωτερικό (Ιαπωνία), όπου και πωλείται προς πολλές χιλιάδες ευρώ το κιλό στην διάσημη ψαραγορά του Τόκιο.

Στη γειτονιά μου, όμως, που έχουμε τον περίφημο Θανόπουλο, μπορείς να βρεις φιλέτο φρέσκου τόνου sushi grade κάθε Παρασκευή προς περ. 30 ευρώ το κιλό. Αν και η όψη του ήταν όμορφη, δεν ήταν και πρώτης φρεσκάδας, όμως τον λιγουρεύτηκα και πήρα  δυο φιλέτα για να τα μαγειρέψω με έναν εύκολο, αρωματικό τρόπο: τα μαρινάρισα πρώτα σε μια πράσινη βορειοαφρικάνικη μαρινάδα με φρέσκο κόλιαντρο, μαϊντανό, τσίλι, κύμινο και πάπρικα που λέγεται chermoula και έπειτα τα έψησα γρήγορα σε αντικολλητικό τηγάνι προσέχοντας να μείνουν ωμά μέσα, όπως ακριβώς και το μοσχαρίσιο φιλέτο.

Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ νόστιμο και κυρίως ελαφρύ, ιδανικό δηλαδή για την ζέστη που διανύουμε αυτή τη στιγμή. Μπορείτε να τα χαρείτε ως έχουν με μια σαλάτα ή να φτιάξετε κους-κους ή κινόα για να έχετε ένα πιο ολοκληρωμένο (χορταστικό) γεύμα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή!

Ψητό φιλέτο φρέσκου τόνου μαριναρισμένο σε chermoula

μια συνταγή της Diana Henry από το βιβλίο Crazy Water, Pickled Lemons, London 2006, σελίδα 46

ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα (πολλαπλασιάστε αναλόγως)

  • 2 φιλέτα φρέσκου τόνου, περ. 250γρ το καθένα

για τη μαρινάδα chermoula

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • μια πρέζα κανέλα
  • μια πιπεριά τσίλι (χωρίς τα σπόρια), ψιλοκομμένη (ή και καθόλου αν δεν τρώτε καυτερά)
  • το χυμό και το ξύσμα από μισό λεμόνι (ή λάιμ αν βρείτε ακέρωτο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ψιλοκομμένα φύλα από μισό ματσάκι κόλιαντρο και μισό μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα σκεύος (πυρέξ ας πούμε)  και αλατοπιπερώστε. Πασαλείψτε το φιλέτα με τη μαρινάδα, καλύψτε το πυρέξ με μεμβράνη, και βάλτε τα στο ψυγείο να μαριναριστούν για μία περίπου ώρα.
  2. Όταν έρθει η ώρα να ψήσετε, βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Βγάλτε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και βάλτε τα να ψηθούν περίπου 1.5 λεπτό από κάθε πλευρά για μέτρια προς άψητα ή λίγο παραπάνω αν δεν σας αρέσει το μέτριο ψήσιμο. Πάντως να ξέρετε πως όλη η ομορφιά του τόνου είναι αυτή!
  3. Σερβίρετε αμέσως!

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.