Αγκινάρες με αρακά «αλά πολίτα»: η άνοιξη στο πιάτο!

Ένας από τους λόγους που δεν μου αρέσει να πηγαίνω λαϊκή, πέρα από το κουβάλημα, είναι γιατί παρασύρομαι. Μου είναι αδύνατο να αντισταθώ στο τρυφερό μαρούλι, ή την λαχταριστή τη φράουλα, ή το φρέσκο σπανάκι και τελικά καταλήγω να παίρνω πολύ περισσότερα από ότι χρειάζομαι. Έτσι λοιπόν τις προάλλες, ενώ είχα τελειώσει τα ψώνια μου στην ουσία, κατέληξα να πάρω έξτρα 1,5 κιλό φρέσκο αρακά, που, αν δεν ντρεπόμουν θα τον έτρωγα όλον ωμό επιτόπου, και 8 πανέμορφες αγκινάρες από την Τήνο που παρά την τσουχτερή τιμή τους με διαβεβαίωσε ο μανάβης πως άξιζαν τον κόπο και το χρήμα. Και είχε δίκιο γιατί ήταν τόσο τρυφερές που η καρδιά τους δεν είχε ακόμη ανοίξει!

Είναι κρίμα που δεν τρώμε πιο πολλές αγκινάρες. Πέρα από το ότι έχουν ελάχιστες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά, οι αγκινάρες είναι πολύ γκουρμέ. Οκ, έχουν μια δυσκολία στο καθάρισμα, αλλά δεν είναι πια και πυρηνική φυσική. Στη Ρώμη που βρέθηκα πριν δύο χρόνια τέτοια εποχή, μου είχε κάνει εντύπωση που όλα τα εστιατόρια, φτηνά και ακριβά, είχαν τουλάχιστον ένα πιάτο με αγκινάρες, μιας και ήταν στην εποχή τους. Έτσι είχαμε την τύχη να τις απολαύσουμε τηγανιτές, αλλά και ωμές, πολύ λεπτά κομμένες, σε στρώσεις εναλλάξ με φλοίδες παρμεζάνας, περιχυμένες με ελαιόλαδο και λεμόνι. Ποίημα! Να, αυτά κάνουν οι Ιταλοί και προβάλλουν τη γαστρονομία τους. Πόσα εστιατόρια αυτή τη στιγμή στην Αθήνα δίνουν ως πιάτο ημέρας φρέσκες αγκινάρες; Ενώ, Black Angus; Καταλάβατε νομίζω…

Anyway, τα καλά υλικά θέλουν απλές συνταγές και έτσι τον φρέσκο αρακά μου και τις αγκιναρούλες τις έφτιαξα μαζί, σαν αλά πολίτα, με πατατούλα, καρότο, φρέσκο κρεμμυδάκι και άγριο μάραθο. Αν δεν έχετε κοντά σας να μαζέψετε άγριο, πάρτε ήμερο, ή βάλτε άνηθο. Ούτως ή άλλως την παράσταση την κλέβει η αγκινάρα στο πιάτο.

Τέλος, η αγκινάρα θεωρείται wine killer, δηλαδή δύσκολη στο ταίριαγμα με κρασί, οπότε αν έχετε τραπέζι, προτιμήστε μια ρακή ή ένα τσιπουράκι. Εκτός αν θέλετε να πληρώσετε ένα Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας που με τα ιδιαίτερα αρώματά του μπορεί και να ταιριάζει και θα κάνει και πολύ εφέ στο τραπέζι…

Αγκινάρες με αρακά, σαν αλά πολίτα

βασισμένη σε αυτήν την συνταγή

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα

  • 8 αγκινάρες φρέσκες, ή 8 πάτους αγκινάρας κατεψυγμένους
  • 500γρ αρακά φρέσκο (από περίπου 1.200γρ ακαθάριστο), ή 500γρ κτψ.
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, πλυμμένα και κομμένα σε ροδέλες, και το πράσινο μέρος
  • 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4 ή 6 (δεν είμαι μεγάλη φαν της πατάτας, αλλά αν σας αρέσουν, βάλτε περισσότερες)
  • 6 κ.σ.  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • μισό μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο, ή άνηθο
  • 100μλ κρασί λευκό ή Βερμούτ
  • 700μλ περίπου ζεστό νερό
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες καθαρίστε τις και αφήστε τις σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Εμένα με βοήθησε πολύ το βιντεάκι του Γαστρονόμου που μπορείτε να δείτε εδώ.  Τα κοτσανάκια τα καθάρισα και τα έβαλα κι αυτά στο φαγητό. Τον αρακά μπορείτε να τον καθαρίσετε και από την προηγουμένη και να τον φυλάξετε σε ένα τάπερ στο ψυγείο.
  2.  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμυδάκι. Ρίξτε το καρότο, την πατάτα, και τον αρακά και ανακατέψτε τα λιγο με το λάδι-κρεμμύδι. Αφήστε τα να βράσουν 3-4 λεπτά και σβήστε με το κρασί/βερμούτ (το λευκό βερμούτ είναι καλό υποκατάστατο του κρασιού στις συνταγές).
  3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ σε 2 λεπτά περίπου ρίξτε και τις αγκινάρες με το κεφάλι κάτω και το κοτσάνι επάνω. Περιχύστε με το ζεστό νερό, αλατοπιπερώστε και κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήστε το φαγητό να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Εξαρτάται και από την κατσαρόλα αυτό. Η δικιά μου ας πούμε διατηρεί το βρασμό στο 4 (από τις 9 θερμοκρασίες που έχει το μάτι.
  4.  Ανακατέψτε το λεμόνι με το κορν φλάουρ και λίγο ζουμί από το φαγητό και μόλις τελειώσει το 20λεπτο ρίξτε το μίγμα χρησιμοποιώντας σουρωτήρι (για να μαζέψει τυχόν σβώλους, κουκούτσια κλπ) μέσα στην κατσαρόλα. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει η σάλτσα και να έχουν μελώσει τα υλικά. Αν ο αρακάς ή οι αγκινάρες κρατάνε ακόμη, συνεχίστε το μαγείρεμα. Αν πάλι οι αγκινάρες έχουν μαλακώσει γρηγορότερα, απλά αφαιρέστε τις από την κατσαρόλα και συνεχίστε να βράζετε τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε το να κρυώσει. Τρώγεται χλιαρό, προς ζεστό και όχι καυτό, γιατί έτσι χάνεται η γεύση του.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

1 thoughts

  1. τι ωραιο φαι!! εμεις δε τις συνηθίζουμε τις αγκινάρες, ειναι η αλήθεια! και γω στην ιταλια τις ειχα πρωτοφαει σε πιτσα !! παντως απ οσο ξερω αρακας και αγκιναρα = μπεστ φρεντς!!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.