Εύκολες, τραγανές, σπιτικές μπάρες δημητριακών με μέλι και ταχίνι

 

granola-bars-1-web

Πάντα πίστευα πως οι μπάρες δημητριακών που αγοράζει κανείς έτοιμες κάθε άλλο παρά υγιεινές είναι,  παρόλο που κάτι τέτοιο διατυμπανίζουν.  Καταρχάς είναι φουλ στη ζάχαρη ή ακόμα χειρότερα σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης:  πολλές από τις μάρκες που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν 2 κ.γ. ζάχαρη στα 30γρ, δηλαδή όσο δύο μπισκότα OREO!

Κατά δεύτερον είναι προϊόντα πολύ επεξεργασμένα.  Σίγουρα βολεύουν τους καταναλωτές, μιας και είναι άμεσα διαθέσιμες και συσκευασμένες ατομικά, αλλά νομίζω καλύτερα να φάει κανείς ξερά φρούτα ή παστελάκι αν θέλει κάτι υγιεινό και γλυκό που θα του δώσει ενέργεια ή έστω λίγη μαύρη σοκολάτα (70% κακάο) που κάνει και καλό στον εγκέφαλο, παρά να ξεγελιέται πως τρώει τάχα μου υγιεινά με μια μπάρα. Σόρυ που σας χαλάω το μύθο…

Αν παρόλα αυτά οι μπάρες σας αρέσουν πολύ, μπορείτε εύκολα να τις φτιάξετε σπίτι με λίγα υλικά τα οποία θα μπορείτε να τα ελέγξετε πλήρως, να τις συσκευάσετε και να τις έχετε άμεσα διαθέσιμες για εσάς ή τα παιδιά σας. Διατηρούνται για καιρό καλά κλεισμένες αεροστεγώς και τα τρίμματά τους είναι τέλεια πάνω σε γιαούρτι!

Το βασικό συστατικό της συνταγής που σας δίνω σήμερα είναι οι νιφάδες βρώμης. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βρώμη χωρίς γλουτένη. Τα υπόλοιπα υλικά είναι η καρύδα (ξερή), το μέλι, οι ξηροί καρποί, λίγη ζάχαρη και λίγο ταχίνι. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και το ψήσιμο παίρνει 20-25 λεπτά. Καμία δικαιολογία δηλαδή για να μην τις φτιάξετε!

granola-bars-3-web

Τραγανές μπάρες δημητριακών με μέλι και ταχίνι

μια συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ

ΥΛΙΚΑ για 12 μπάρες (περ. 180 θερμίδες η μία)

  • 325γρ νιφάδες βρώμης (π.χ. Quaker)
  • 30γρ χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς
  • 30γρ καρύδα ξερή ή αλεύρι καλαμποκιού
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 3/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 40 λάδι καλαμποκέλαιο ή λάδι καρύδας αν βρίσκετε εύκολα
  • 40γρ ταχίνι (ή την ίδια ποσότητα σε λάδι, αν δεν σας αρέσει το ταχίνι)
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά) ή 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη μαλακή (με μελάσα), προαιρετικά
  • 220γρ μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 165 oC αέρα, ή 180 oC αντιστάσεις.
  2. Καλύψτε τον πάτο ενός ορθογώνιου ταψιού ή ενός πυρέξ μεγέθους περίπου 22×32 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τη βρώμη, την καρύδα, τους ξηρούς καρπούς, το αλάτι, τη σόδα και τη μαύρη ζάχαρη, αν τη χρησιμοποιήσετε,  και ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα.
  4. Ρίξτε μέσα το λάδι, το ταχίνι και το εκχύλισμα βανίλιας, ή την κανέλα, και ανακατέψτε καλά.
  5. Ζεστάνετε το μέλι για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν-μαρί) και προσθέστε το στο μίγμα. Ανακατέψτε. Το μέλι το ζεσταίνουμε λίγο για να δουλεύεται πιο εύκολα, αλλά δεν είναι απαραίτητο!
  6. Απλώστε το μίγμα στο ταψί και ισιώστε την επιφάνειά του καλά. Εγώ χρησιμοποιώ μια μακρόστενη φόρμα για κέικ!
  7. Ψήστε μέχρι να ροδίσει, περίπου 20-25 λεπτά. Μην τις παραψήσετε γιατί από τραγανές γίνονται σκληρές.
  8. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει λίγο και βγάλτε το προσεκτικά από το ταψί. Κόψτε σε 12 μπάρες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Απλώστε τις μπάρες πάνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά πριν τις φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται για 1 εβδομάδα-10 ημέρες σίγουρα!

 

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.