Σαλάτα Cobb: χορταστική σαλάτα-γεύμα με κοτόπουλο, μπέικον, αβοκάντο και αβγό (το μπλε τυρί προαιρετικό!)

cobb-salad-web4

Αισθάνθηκα πως πριν από τη ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ήθελα να ανεβάσω ένα ποστ από κάτι που μου αρέσει πολύ, όπως μια μεγάλη χορταστική σαλάτα υπερπαραγωγή, για να μου φτιάξει το κέφι και ίσως και το δικό σας. Με τόσα υλικά δεν είναι για δίαιτα, ούτε για οικονομία, είναι για τραπέζι με φίλους στη βεράντα και θα αρέσει σε όλους, σας το εγγυώμαι. Και μιας και είναι η 4η Ιουλίου σήμερα, δηλαδή η εθνική εορτή της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η συνταγή είναι παραδοσιακά Αμερικάνικη!

Η Cobb Salad γεννήθηκε το 1930 στο εστιατόριο Brown Derby του Λος Άντζελες. Όπως πολλά Αμερικάνικα πιάτα είναι ιδιαιτέρως πληθωρική και έχει ένα χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει από άλλες σαλάτες: τα υλικά της τοποθετούνται σε σειρές και έτσι ο καθένας παίρνει αυτά που τον ενδιαφέρουν. Μπορείτε όμως να την σερβίρετε και ανακατεμένη σε μπολ, δεν θα σας πει και κανένας τίποτα!

Επειδή όμως, το μπλε τυρί δεν το τρώνε όλοι, θα σας πρότεινα να μην το ρίξετε εξαρχής μέσα στη σαλάτα, η οποία σχεδόν δεν το χρειάζεται, αλλά να το έχετε σε τρίμμα δίπλα της, σε ένα μπολάκι, ώστε να βάζει κανείς όσο θέλει.

cobb-salad-web1

Σαλάτα Cobb

ΥΛΙΚΑ για μια μεγάλη σαλάτα για 4 ως κυρίως πιάτο, ή για 6 ως πρώτο πιάτο, ή για 8 ως μεζές

  • διάφορα μαρούλια της αρεσκείας σας, πλυμμένα, στεγνωμένα και κομμένα. Εγώ έβαλα ένα μαρούλι-σαλάτα και μισό άισμπεργκ, τα οποία και τα δύο παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στη συνταγή
  • 250γρ τοματίνια κομμένα στη μέση, ή μια μεγάλη τομάτα κομμένη σε κύβους
  • 3 αβγά μεγάλα, βρασμένα
  • 1 φιλέτο κοτόπουλο περ. 250γρ ψημένο και κομμένο σε κύβους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο ψημένο κοτόπουλο από BBQ ή όποιο άλλο σας έχει περισσέψει
  • 6 φέτες μπέικον καπνιστό
  • 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
  • 2 κ.σ. σχινόπρασο (ή το πράσινο μέρος από ένα κρεμμυδάκι)

για τη σάλτσα

  • 80μλ ξύδι από κόκκινο κρασί ή μηλόξυδο
  • 80μλ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 80μλ σπορέλαιο (π.χ. καλαμποκέλαιο)
  • 1 μεγάλη κ.σ. μουστάρδα Dijon (ή άλλη πικάντικη μουστάρδα)
  • αλάτι-πιπέρι
  • 100γρ μπλε τυρί σε τρίμμα (προαιρετικά, ή σερβιρισμένο στο πλάι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλύνετε και κόψτε τα μαρούλια και τις ντομάτες. Οι ντομάτες πρέπει να κοπούν την τελευταία στιγμή. Τα μαρούλια μπορείτε να τα έχετε πλυμένα έτοιμα από την προηγουμένη και να τα κόψετε την ημέρα που θα τα σερβίρετε.
  2. Βράστε τα αβγά για 10 λεπτά. Ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει το νερό και εξασφαλίζει πως ο κρόκος θα είναι σφικτός αλλά δεν θα έχει πάρει δυσάρεστο πράσινο χρώμα τριγύρω.  Καθαρίστε τα προσεκτικά και αφήστε τα να κρυώσουν. Μπορείτε να τα έχετε έτοιμα στο ψυγείο και από την προηγούμενη ημέρα. Τα αβγά είτε θα τα κόψετε ροδέλες, ή να τα χωρίσετε όπως εγώ, σε κρόκο και ασπράδι. Ο κρόκος θα τριφτεί σε ένα μπολάκι και το ασπράδι θα το ψιλοκόψετε σε άλλο μπολάκι.
  3. Ψήστε το μπέικον. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήστε τις φέτες του μπέικον σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι, μέχρι να γίνουν τραγανές και να πάρουν ωραίο σκούρο ψημένο χρώμα. αφήστε τις στην άκρη και έπειτα ψιλοκόψτε τις.
  4. Στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να πετάξετε το λίπος από το μπέικον σωτάρετε το κοτόπουλο. Ψήστε το σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές και να ψηθεί εσωτερικά, περίπου 20 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει και κόψτε το σε κύβους. Μπορείτε να το έχετε κάνει και από την προηγούμενη ημέρα και να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
  5. Κόψτε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόψτε το σχινόπρασο.
  6. Συνθέστε τη σαλάτα: σε μια πιατέλα, ή ταρτιέρα, βάλτε τα μαρούλια σας. Από επάνω τοποθετήστε σε σειρές τα τοματίνια (ή την τομάτα), τον κρόκο, το κοτόπουλο το ασπράδι, το αβοκάντο σε φέτες, το σχινόπρασο και το μπέικον.
  7. Φτιάξτε τη σάλτσα: βάλτε όλα τα υλικά, εκτός από το μπλε τυρί στο μπλέντερ και χτυπήστε τα. Θα γίνουν σαν μαγιονέζα!
  8. Ρίξτε τη μισή σάλτσα πάνω στη σαλάτα και την υπόλοιπη αφήστε τη στην άκρη σε ένα μπολ για όποιον θέλει έξτρα. Μπορείτε και να ανακατέψετε τη σαλάτα εσείς για να το κάνετε πιο εύκολο στον κόσμο να παίρνει. Αν όλοι αγαπάτε το μπλε τυρί ρίξτε το από πάνω κι αυτό.

Συντάκτης: FoodJunkie

Food Junkie

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.